Summitul NATO s-a văzut diferit în Europa faţă de SUA. Concluziile trase de Emmanuel Macron privind rolul Europei în Alianţă

  • Macron: Alianţa trebuie să se concentreze pe misiunile sale
  • Macron: Terorismul islamist ameninţă valorile şi democraţile noastre
  • Macron afirmă că autonomia strategică a europenilor a fost acceptată
4573 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO s-a văzut diferit în Europa faţă de SUA. Concluziile trase de Emmanuel Macron privind rolul Europei în Alianţă

Summitul NATO s-a vazăt diferit în Europa faţă de SUA. Concluziile trase de Emmanuel Macron privind rolul Europei în Alianţă

Rezultatele summitului NATO de la Bruxelles se văd diferit de la Paris. Emmanuel Macron spune că acesta a consfinţit autonomia strategică a europenilor şi a trasat liniile de dezvoltare pentru viitoarea doctrină a Alianţei, care va fi adoptată la summitul din 2022. 

Referindu-se la China, preşedintele Franţei spune că Alianţa trebuie să se concentreze pe misiunile sale, şi nu să se disperseze în conflicte care privesc alte continente, departe de frontierele sale.

Chiar dacă Statele Unite şi-ar fi dorit să pună oficial deja identificarea Rusiei si Chinei ca ameninţările numărul unu ale Alianţei Nord Atlantice, documentul adoptat luni este amendat de obiecţiile pe care Franţa le-a exprimat.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: În ceea ce priveşte definirea duşmanului, evocăm deja acest lucru de ieri. Inamic este cel care ameninţă suveranitatea, securitatea unuia dintre aliaţi. Şi din acest punct de vedere, terorismul islamist ameninţă valorile şi democraţile noastre. Este un duşman identificat şi comun. Dar discuţiile au permis de asemenea să avansăm asupra clarificării strategiei noastre vis-à-vis de Rusia, care trebuie să treacă printr-un dialog exigent, într-un cadru robust pentru a construi o
arhitectură de securitate pe continentul european.


Vorbind despre China, Emmanuel Macron spune că subiectul depaşeşte cadrul Aliantei Nord Atlantice care are alt tip de misiuni definite în Tratate şi de care trebuie să se ocupe.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: În ceea ce priveşte China, cred că pot spune că nu trebuie să confundăm obiectivele. NATO este o organizaţie militară, subiectul raportării noastre la China nu este doar militar. NATO este, aşa cum formula o explică prin ea insăşi, o alianţă în Atlanticul de Nord. China are prea puţin de-a face cu Atlanticul de Nord. Cred că este foarte important să nu ne dispersăm şi să nu deviem modul în care ne raportăm la China.

Aceleaşi nuanţări au fost evocate de către preşedintele francez şi în ceea ce priveşte cyberatacurile care cel mai adesea pleacă din partea unor entităţi private sau a unor structuri mafiote şi nu din partea unor state.

Emmanuel Macron a mai spus şi că autonomia strategică a europenilor în cadrul Alianţei a fost acceptată de toata lumea.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: De notat este că avem un accord complet cu cancelarul german, cu prim ministrul italian, cu preşedintele Consiliului şi cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului UE, prim ministrul portughez; deci cred că exista o cvasiunanimitate în jurul mesei pentru a apăra autonomia strategică, coerentă şi contribuţia ei la NATO. Există recunoaşterea acesteia în textul Declaraţiei, există recunoaşterea acesteia de către secretarul general al NATO şi de către preşedintele Biden.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici