Purtătorul de cuvânt al TPI: Mă îndoiesc că Ratko Mladici va ajunge luni la Haga

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), Nerma Jelacici, se îndoieşte că fostul lider al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, va ajunge luni la Haga.

180 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al TPI: Mă îndoiesc că Ratko Mladici va ajunge luni la Haga

Purtătorul de cuvânt al TPI: Mă îndoiesc că Ratko Mladici va ajunge luni la Haga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mă îndoiesc că îl vom vedea astăzi", a spus Jelacici, precizând că TPI aşteaptă în continuare o notificare din partea autorităţilor sârbe.

"Data-limită pentru formularea apelului (la decizia de transfer către Haga - n.red.) este astăzi", a reamintit ea, adăugând că data transferului "depinde de cât timp le va trebui autorităţilor sârbe pentru a finaliza procedura".

Preşedintele interimar al Tribunalului, magistratul turc Mehmet Guney, declarase duminică, potrivit agenţiei turce Anatolia, că Ratko Mladici "ar putea ajunge la Haga luni sau marţi".

"Nu avem nici o confirmare a sosirii", a precizat luni purtător de cuvânt al TPI.

Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid comise în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995) şi căutat de TPI timp de 16 ani, a fost arestat joi în Serbia.

Avocatul lui Ratko Mladici încearcă să facă apel pentru a "întârzia" transferul fostului lider militar al sârbilor din Bosnia la sediul TPI de la Haga.

"Voi face apel în cursul după-amiezii pentru a întârzia puţin lucrurile, pentru ca transferul să nu aibă loc imediat", a declarat Miloş Saljici.

Judecătorii Tribunalului sârb pentru crime de război vor avea la dispoziţie trei zile pentru a lua o decizie în privinţa apelului.

Avocaţii lui Mladici au depus o cerere pentru crearea unei echipe medicale independente în scopul examinării stării de sănătate a suspectului.

"În prezent, totul este în mâinile instanţei. Dar mi-e teamă că acest lucru nu depinde nici măcar de instanţă, ci de cei care au promis un miracol, care doresc să îl transfere la Haga cât mai curând şi care susţin că este apt de un proces", subliniază avocatul.

La rândul său, Bruno Vekarici, purtătorul de cuvânt al procurorului sârb pentru crime de război, a denunţat "o strategie de tergiversare" aplicată de apărare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici