Putin a mângâiat un urs polar: Laba este grea. Se vede că este stăpânul Arcticii - FOTO

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a mângâiat un urs polar în cursul unei vizite efectuate pe o insulă din arhipelagul Francois-Joseph, în Oceanul Arctic.

115 afișări
Imaginea articolului Putin a mângâiat un urs polar: Laba este grea. Se vede că este stăpânul Arcticii - FOTO

Putin a mângâiat un urs polar: Laba este grea. Se vede că este stăpânul Arcticii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situat la 1.000 de kilometri de Polul Nord, acest arhipelag de 200 de insule a fost anexat în anii 1920 de Uniunea Sovietică. În prezent, unitatea poliţiei de frontieră pe care a vizitat-o Putin este zona cea mai nordică a Rusiei.

Regiunea arctică face obiectul a numeroase rivalităţi şi tensiuni între Canada, Danemarca, Statele Unite, Norvegia şi Rusia.

Rusia şi Norvegia au anunţat zilele trecute că au soluţionat un diferend frontalier vechi de 40 de ani din această regiune.

Interesele Rusiei în zona Arctică "sunt foarte serioase: aici avem importante baze maritime, coridoare aeriene, interese economice", a declarat Putin, menţionând zăcământul de gaze din zona Htokman.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune surprind momentul în care premierul Rusiei mângâie un urs polar uriaş. Îmbrăcat într-o vestă de culoare roşie, premierul i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să preleveze mostre de la ursul adormit, să îl cântărească şi să îi instaleze un emiţător.

"Laba este grea. Se vede că este stăpânul Arcticii", a declarat Putin în faţa camerelor de luat vederi.

Populaţia de urşi polari s-a redus la aproximativ 25.000 de exemplare, a declarat Putin, reamintind că existenţa acestor animale este ameninţată de topirea gheţurilor şi de micşorarea banchizelor.

Vladimir Putin face parte din conducerea Societăţii geografice ruse, fondată în 1845 de ţarul Nicolai I.

Putin şi-a exprimat regretul că activităţile militare sovietice în arhipelagul Francois-Joseph au lăsat în urmă "o groapă de gunoi".

"Este nevoie de o curăţenie generală în zona Arctică", subliniază Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici