Putin, despre izbucnirea unui război la scară largă în Orientul Mijlociu: „Ar fi o catastrofă pentru întreaga lume”

Vladimir Putin a avertizat că un război la scară largă în Orientul Mijlociu ar fi o „catastrofă pentru întreaga lume”, în timpul întâlnirii de sâmbătă cu Angela Merkel. Cancelarul german a venit la Moscova pentru a discuta despre tensiunile tot mai mari din zona Orientului Mijlociu, dar şi despre alte probleme, potrivit Reuters.

12251 afișări
Imaginea articolului Putin, despre izbucnirea unui război la scară largă în Orientul Mijlociu: „Ar fi o catastrofă pentru întreaga lume”

Sursa: Profimedia Images

Preşedintele rus a declarat că declanşarea unor „conflicte militare la scară largă” va fi o „catastrofă nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume”, provocând „noi fluxuri de migranţi” în Europa şi alte regiuni. „Un eventual război ar afecta, de asemenea, economia globală, provocând daune uriaşe”, a adăugat el. 
 
Discuţiile de sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel au vizat tensiunile din Iran şi Libia, având în vedere că Vladimir Putin deţine o influenţă puternică în ambele ţări. Angela Merkel a declarat că negocierile pentru pace cu Libia vor avea loc la Berlin, în timp ce Turcia şi Rusia fac apel la grupurile politice violente din Libia să accepte un armistiţiu, transmite Reuters.
 
Putin a apreciat iniţiativa drept un „pas important în direcţia bună”. La conferinţă trebuie să participe „ţările care au un interes real în promovarea păcii”, iar deciziile trebuie să fie convenite preliminar cu părţile libiene.
 
În timp ce Turcia a trimis trupe pentru a sprijini, alături de ONU, guvernul de la Tripoli, Moscova este acuzată că a oferit ajutor mercenarilor care susţin lupta lui Haftar împotriva guvernului. Putin a negat încă o dată implicarea în această problemă, spunând că „dacă există ruşi printre mercenari, aceia nu reprezintă interesele statului rus şi nu sunt plătiţi de către acesta”.
 
Preşedintele rus a mai spus că situaţia nefericită din Libia „subminează stabilitatea regională şi are o influenţă negativă asupra întregii Europe”, oferind apoi exemplul contrabandei de droguri şi arme. 
 
Merkel şi Putin au mai discutat, despre încheierea conflictului din estul Ucrainei şi despre perspectivele oferite de conducta Nord Stream 2, care ar fi putut transporta gazul rusesc în Germania. Sancţiunile din SUA au pus piedici construcţiei conductei. Liderul rus susţine că Nord Stream 2 va fi gata la finalul anului sau în primul trimestru din 2021.
 
După întâlnirea de sâmbătă, Angela Merkel a comentat pe marginea catastrofei aviatice din Teheran: „Este bine că cei responsabili şi-au recunoscut vina, şi cred că tot ce mai poate fi făcut acum este să găsim o soluţie pentru cei afectaţi, împreună cu ţările de unde aceştia provin.”
 
La începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a descris Rusia drept „indispensabilă atunci când vine vorba de rezolvarea conflictelor politice”, datorită statutului său de membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Germania şi Rusia se numără printre puterile mondiale care au încercat să salveze acordul nuclear din 2015 cu Iranul, după retragerea Statelor Unite din anul 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici