Putin este pregătit de dialog cu opoziţia, susţine fostul ministru de Finanţe

Fostul ministru rus de Finanţe Aleksei Kudrin a afirmat marţi că premierul Vladimir Putin este pregătit de dialog cu opoziţia şi de desfăşurarea unor prezidenţiale corecte în martie, în faţa unor proteste fără precedent faţă de alegerile legislative ruse.

117 afișări
Imaginea articolului Putin este pregătit de dialog cu opoziţia, susţine fostul ministru de Finanţe

Putin este pregătit de dialog cu opoziţia, susţine fostul ministru de Finanţe (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Kudrin, pe care premierul rus l-a calificat recent drept prieten, a declarat pentru ziarul Vedomosti că s-a întâlnit cu Putin înainte de a participa la marele miting al opoziţiei de sâmbătă, pentru a denunţa fraudele la legislative şi a le cere celor două tabere să participe la discuţii.

"Înainte de a merge la miting, i-am explicat această poziţie lui Vladimir Putin. Şi, în ansamblu, am înţeles că un dialog este posibil", a precizat el.

"Din conversaţia mea cu Putin am înţeles că nu se teme de scrutinul de la 4 martie şi că este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a organiza un scrutin prezidenţial corect", a adăugat acesta.

Vladimir Putin, care a efectuat deja două mandate la Kremlin (2000-2008) şi este candidat la prezidenţialele din martie, se confruntă cu mişcarea de contestare cea mai importantă de la sosirea sa la putere în 2000.

Conform presei ruse, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Moscovei, pentru a cere anularea legislativelor de la 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ, şi sfârşitul regimului lui Putin.

În cadrul mitingului, Kudrin, care a părăsit Ministerul de Finanţe în toamnă, după un conflict cu preşedintele Dmitri Medvedev, a apreciat că Rusia riscă o revoluţie dacă nu există dialog între putere şi detractorii săi.

Fostul ministru a insistat, în interviul pentru Vedomosti, că nu a fost delegat de Putin pentru a discuta cu opoziţia, şi că a mers să manifesteze "după o lungă reflecţie, fără a consulta pe cineva".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici