Putin îi va ceda conducerea Partidului Rusia Unită lui Medvedev

Preşedintele-ales Vladimir Putin, premier în exerciţiu, a declarat marţi că se pregăteşte să îi cedeze conducerea partidului aflat la putere, Rusia Unită, afectat de o mişcare de contestare în ultimele luni, viitorului premier Dmitri Medvedev, preşedinte în exerciţiu.

122 afișări
Imaginea articolului Putin îi va ceda conducerea Partidului Rusia Unită lui Medvedev

Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin, ales la 4 martie preşedinte, va prelua funcţia de la Kremlin la începutul lui mai, după ce a exercitat anterior două mandate de preşedinte, în perioada 2000-2008.

El a anunţat deja, în mai multe rânduri, că îi va propune preşedintelui în exerciţiu Medvedev să preia conducerea Guvernului.

"După învestire, prevăzută pentru 7 mai, eu consider că este normal să cedez conducerea Partidului Rusia Unită", a declarat premierul în exerciţiu, în cursul unei reuniuni cu liderii acestei formaţiuni, potrivit agenţiei de presă Interfax.

"Voi cere membrilor partidului să organizeze un Congres extraordinar în cea de a doua parte a lui mai, voi propune candidatura lui Dmitri Medvedev la postul de premier şi mi se pare corect ca el să conducă partidul", a adăugat Putin.

"Noi avem o tradiţie politică potrivit căreia preşedintele rămâne o personalitate mai presus de partide", a continuat el.

"Constituţia nu îi interzice preşedintelui să fie membru al unui partid. Însă, în spiritul Constituţiei, preşedintele este o personalitate de consolidare a tuturor forţelor politice, a tuturor cetăţenilor săi", a apreciat preşedintele-ales.

Putin conduce Partidul Rusia Unită din 2008, anul în care a devenit premier, după ce nu a mai putut să candideze pentru a obţine un al treilea mandat consecutiv la Kremlin. Fostul agent KGB l-a propulsat la preşedinţie, la vremea respectivă, pe Medvedev.

Preşedintele în exerciţiu a ocupat primul loc pe lista Rusiei Unite în alegerile legislative din decembrie. Partidul lui Putin a obţinut majoritatea absolută a mandatelor în Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat) cu 49,32% din voturi, un scor care este, însă, mult mai slab decât rezultatul scrutinului din 2007 (64,30%).

Ultimele alegeri legislative, afectate de fraude potrivit observatorilor şi opoziţiei, au declanşat o mişcare de protest - fără precedent în ultimul deceniu - împotriva revenirii lui Putin la Kremlin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici