Putin ironizează sistemul electoral american, răspunzând remarcilor dezvăluite de WikiLeaks

Premierul rus, Vladimir Putin, a ironizat sistemul electoral american, răspunzând unei declaraţii a secretarului american al Apărării, Robert Gates, care a afirmat, potrivit documentelor WikiLeaks, că democraţia a dispărut în Rusia.

66 afișări
Imaginea articolului Putin ironizează sistemul electoral american, răspunzând remarcilor dezvăluite de WikiLeaks

Putin ironizează sistemul electoral american, răspunzând remarcilor dezvăluite de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gates "a fost indus în eroare", a afirmat Putin, într-un interviu acordat CNN, care urmează să fie difuzat integral miercuri.

Premierul rus a reamintit că, spre deosebire de Rusia, la cel puţin două scrutinuri prezidenţiale americane nu a fost declarat câştigător candidatul care a obţinut cele mai multe voturi populare, ci cel care a obţinut majoritatea voturilor electorilor. El s-a referit în special la alegerile din 2000, al căror rezultat a fost decis de Curtea Supremă, în favoarea lui George W. Bush.

Preşedintele american nu este ales prin vot universal direct, aşa cum prevede sistemul electoral din Rusia, ci de un colegiu electoral, desemnat de alegători.

Într-un document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks, Robert Gates apreciază că "democraţia rusă a dispărut", iar "guvernul este o oligarhie condusă de serviciile de securitate".

Putin a apreciat, în interviul acordat lui Larry King, că Statele Unite nu pot critica sistemul politic rusesc fără a fi în măsură să suporte la rândul lor critici.

"Când le explicăm prietenilor noştri americani că există probleme de sistem (în sistemul politic american), ei ne spun «nu vă amestecaţi în afacerile noastre» (...) Nu ne amestecăm. Dar, dragi colegi, vreau să vă avertizez că nici voi nu trebuie să vă amestecaţi în alegerea suverană a poporului rus", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici