Putin le-a spus lui Hollande şi Merkel că va respecta alegerea poporului ucrainean

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a spus sâmbătă omologului său francez, François Hollande, şi cancelarului german, Angela Merkel, că Rusia "va respecta alegerea poporului ucrainean" în scrutinul de duminică şi "va lucra cu noile autorităţi", a anunţat Preşedinţia Franţei.

443 afișări
Imaginea articolului Putin le-a spus lui Hollande şi Merkel că va respecta alegerea poporului ucrainean

Putin le-a spus lui Hollande şi Merkel că va respecta alegerea poporului ucrainean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus a purtat, sâmbătă după-amiază, o discuţie la telefon cu preşedintele francez şi cancelarul german, în cursul căreia cei trei lideri "au convenit că este în interesul stabilităţii din Ucraina ca scrutinul de mâine (duminică) să se desfăşoare în cele mai bune condiţii", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Franţei.

Alegeri prezidenţiale anticipate vor avea loc duminică în Ucraina, unde insurgenţii din estul ţării, ostili autorităţilor de la Kiev după înlăturarea de la putere, în februarie, a preşedintelui Viktor Ianukovici, au declarat că se opun acestui scrutin.

Cei trei lideri "au făcut apel (...) la continuarea procesului de dialog naţional, angajat în Ucraina cu sprijinul OSCE".

"Acest proces trebuie să contribuie, în special, la pregătirea reformei Constituţiei ucrainene", se mai arată în comunicat.

De asemenea, ei au convenit "să încurajeze reglementarea cât mai rapid a problemelor legate de aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, care sunt discutate în prezent de reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi Comisiei Europene".

În cele din urmă, "ei au convenit să continue contactele în următoarele zile", conchide comunicatul.

Autorităţile ucrainene se pregătesc pentru scrutinul prezidenţial programat duminică, după o campanie electorală marcată de confruntări militare între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi soldate cu peste 150 de morţi, criza riscând să conducă la divizarea ţării.

Scrutinul prezidenţial riscă să nu se desfăşoare în regiunea Doneţk, aflat sub controlul miliţiilor separatiste proruse care nu recunosc legitimitatea noii Administraţii de la Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici