Putin pregăteşte terenul pentru "o nouă epurare". "Muştele, gunoaiele şi trădătorii" lui Putin sunt "reptilele, câinii turbaţi şi duşmanii" lui Stalin / Preşedintele rus foloseşte un limbaj ce aminteşte de retorica lui Stalin din anii 1930

Confruntându-se cu o rezistenţă dură în Ucraina şi cu sancţiuni economice draconice, preşedintele rus Vladimir Putin foloseşte un limbaj care începe din ce în ce mai mult să amintescă de retorica lui Stalin din anii 1930.

34473 afișări
Imaginea articolului Putin pregăteşte terenul pentru "o nouă epurare". "Muştele, gunoaiele şi trădătorii" lui Putin sunt "reptilele, câinii turbaţi şi duşmanii" lui Stalin / Preşedintele rus foloseşte un limbaj ce aminteşte de retorica lui Stalin din anii 1930

Putin pregăteşte terenul pentru "o nouă epurare". "Muştele, gunoaiele şi trădătorii" lui Putin sunt "reptilele, câinii turbaţi şi duşmanii" lui Stalin / Preşedintele rus foloseşte un limbaj care începe din ce în ce mai mult să amintescă de retorica lui Josef Stalin din anii 1930

În discursul ameninţător de miercuri, Putin i-a comparat pe opozanţi cu "muşte" care încearcă să slăbească ţara la cererea Occidentului - remarci  care au pregătit terenul pentru represiuni de amploare împotriva celor care îndrăznesc să vorbească împotriva războiului din Ucraina, relatează AP.

Cu speranţele sale pentru un un război rapid în Ucraina spulberate şi cu costurile economice crescând rapid, Putin a pare să lanseze o represiune internă dură la adresa celor care se opun obiectivelor sale.

"Poporul rus va fi întotdeauna capabil să distingă adevăraţii patrioţi de gunoaie şi trădători şi îi va scuipa pur şi simplu ca pe o muscă care a zburat accidental în gură - îi va scuipa pe trotuar. Sunt convins că o astfel de autopurificare naturală şi necesară a societăţii nu va face decât să ne întărească ţara, solidaritatea, coeziunea şi disponibilitatea de a răspunde la orice provocări", a declarat Putin în timpul conversaţiei de miercuri cu înalţii oficiali ruşi.

Limbajul atipic pentru un oficial este un semnal de avertizare şi are multe paralele ameninţătoare pentru cei familiarizaţi cu istoria sovietică. În timpul proceselor din timpul Marii Terori a lui Stalin, autorităţile îi denigrau pe cei declaraţi "duşmani ai poporului" drept "reptile" sau "câini turbaţi".

Cu o voce plină de furie, Putin a acuzat că ruşii care se opun războiului din Ucraina servesc interesele occidentale şi sunt gata să-şi "vândă propria mamă".

"Nu-i condamn pe cei care au vile în Miami sau pe Coasta de Azur, pe cei care nu pot trăi fără stridii sau aşa-numitele libertăţi de gen. Nu este o problemă. Problema este că mulţi dintre aceşti oameni sunt mental acolo (în Occident) şi nu aici, cu poporul nostru, cu Rusia. Ei nu-şi amintesc sau pur şi simplu nu înţeleg că sunt doar ... unelte folosite cu scopul de a provoca daune maxime poporului nostru", a spus Putin.

În timp ce vorbea Putin, Comitetul de Stat de Investigaţii al Rusiei a anunţat deschiderea unor anchete penale împotriva mai multor persoane acuzate că au răspândit "informaţii false" despre acţiunea militară din Ucraina.

Prima persoană vizată de cea mai importantă agenţie de investigaţii a ţării a fost Veronika Belotserkovskaya, o populară bloggeriţă şi mondenă care a scris cărţi despre bucătăria franceză şi italiană şi care îşi împarte timpul între Rusia şi sudul Franţei. Ea părea să fie o ţintă care se potriveşte în mod convenabil descrierii lui Putin a ruşilor cosmopoliţi care iubesc mâncarea sofisticată şi sunt în dezacord cu narativa de la Kremlin.

Comitetul de anchetă a declarat că va face demersuri pentru emiterea unui mandat de arestare internaţional pe numele lui Belotserkovskaia, susţinând că postările sale de pe Instagram au "discreditat" autorităţile statului şi armata.

Cazul ei pare doar începutul unei ample campanii de reducere la tăcere a dizidenţei oricum limitate din Rusia. Totodată, oferă "vinovaţi" pentru mersul slab al campaniei ce pot fi aduşi în faţa publicului rus pentru a dezincrimina de orice vinovăţie regimul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici