Putin sare în ajutorul lui Timoşenko: O vom găzdui cu plăcere pentru a primi îngrijiri medicale

Preşedintele-ales Vladimir Putin a declarat joi că este pregătit să o găzduiască pe opozanta ucraineană Iiulia Timoşenko, încarcerată, pentru a primi îngrijiri în Rusia, şi a criticat ameninţările şi anunţarea unei boicotări politice a Campionatului de Fotbal Euro-2012 în Ucraina.

202 afișări
Imaginea articolului Putin sare în ajutorul lui Timoşenko: O vom găzdui cu plăcere pentru a primi îngrijiri medicale

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Iulia (Timoşenko) consideră acest lucru posibil şi dacă autorităţile din Ucraina sunt de acord, noi o vom găzdui cu plăcere pe Iulia Timoşenko pentru a primi îngrijiri" medicale, a declarat el, potrivit agenţiilor ruse.

Putin a criticat ulterior decizia oficialilor europeni de a nu vizita Ucraina cu ocazia Campionatului de Fotbal Euro-2012, organizat împreună cu Polonia, cu scopul de a denunţa încarcerarea şi tratamentul aplicat opozantei ucrainene, care acuză dureri grave de spate.

"Cu privire la Campionatul european de fotbal, eu consider că nu trebuie, în niciun caz, ca politica, afacerile şi alte probleme să fie amestecate cu sportul. Sportul trebuie lăsat în pace", a declarat el.

"Eu susţin principiul Comitetului Internaţional Olimpic, potrivit căruia sportul este separat de politică", a subliniat premierul rus în exerciţiu.

În acelaşi moment, Delegaţia Uniunii Europene (UE) la Kiev anunţa pe pagina sa de Facebook că niciun membru al Comisiei Europene (CE) nu va vizita Ucraina cu ocazia Euro-2012.

"Preşedintele (CE Jose Manuel) Barroso nu intenţionează să viziteze Ucraina sau să participe la evenimente privind Euro-2012. Această poziţie este împărtăşită de toţi comisarii europeni", se arată în mesajul postat de reprezentanţa diplomatică.

"Uniunea Europeană este pregătită să coopereze cu autorităţile ucrainene, dar UE reclamă ca acestea să respecte valorile democratice şi supremaţia legii", subliniază misiunea.

Într-un comunicat transmis AFP, Delegaţia a subliniat de asemenea că "nimeni nu ar trebui să se îndoiască în legătură cu poziţia UE privind situaţia de neconceput a Iuliei Timoşenko".

Încarcerată din august 2011, iar ulterior condamnată, în octombrie, la şapte ani de închisoare, fostul premier Timoşenko suferă de probleme la coloana vertebrală.

Ea a intrat pe 20 aprilie în greva foamei, protestând faţă de violenţele la care afirmă că a fost supusă la închisoare. Opozanta este vizată, în plus, de un al doilea proces, pentru deturnare de fonduri şi fraudă fiscală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici