Putin şi Erdogan au convenit construirea primei unităţi pentru centrala nucleară Akkuyu

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avizat, marţi, construirea primei unităţi pentru centrala nucleară Akkuyu, localizată în provincia turcă Mersin, relatează agenţiile Anadolu şi Tass.

1206 afișări
Imaginea articolului Putin şi Erdogan au convenit construirea primei unităţi pentru centrala nucleară Akkuyu

Putin şi Erdogan au convenit construirea primei unităţi pentru centrala nucleară Akkuyu

Prin intermediul unei videoconferinţe de la palatul prezidenţial din Ankara, Putin şi Erdogan au transmis mesaje în cadrul ceremoniei de inaugurare a şantierului pentru centrala nucleară.

Ministrul turc al Dezvoltării, Lutfi Elvan, a prezentat detaliile proiectului pentru prima centrală nucleară a Turciei. Cele două guverne au ajuns la un acord pentru implementarea proiectului încă de 2010.

Investiţia va totaliza aproximativ 20 de miliarde de dolari, exclusiv din partea Rusiei, iar primul reactor ar trebui să fie operaţional până în 2023. Întregul proiect ar trebui finalizat până în 2025.

Centrala nucleară Akkuyu va avea patru unităţi, fiecare cu o capacitate de 1.200 de megawaţi, şi va fi construită cu sprijinul agenţiei ruse pentru energie nucleară - Rosatom.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că, la capacitate maximă, centrala nucleară va produce 35 de miliarde de kilowaţi, care înseamnă 10% din necesarul de energie electrică pentru Turcia.

În prezent, sunt 450 de centrale nucleare active în 31 de state ale lumii, iar 55 de centrale nucleare sunt în faza de construcţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici