Rachete lovesc Odesa după ce Rusia a marcat Ziua Victoriei

Clădirile din Odesa erau în ruine marţi, la o zi după ce forţele de la Kremlin au bombardat cu rachete portul din sudul Ucrainei, iar preşedintele rus Vladimir Putin a condus festivităţi sfidătoare de marcare a Zilei Victoriei, potrivit Reuters.

2292 afișări
Imaginea articolului Rachete lovesc Odesa după ce Rusia a marcat Ziua Victoriei

În timp ce Putin a păstrat tăcerea cu privire la planurile de escaladare în Ucraina, luptele nu au încetat, forţele ruseşti reînnoind luni eforturile pentru a învinge ultimele trupe ucrainene care rezistau în combinatul Azovstal, din Mariupol.

„Luptaţi pentru Patrie, pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru ca în lume să nu mai existe loc pentru călăi, câştigători şi nazişti", a declarat Putin, la Ziua Victoriei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul de luni, a promis că ucrainenii vor triumfa.

„De Ziua Victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom învinge”, a declarat Zelenski.

La Odesa, principalul port la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, o persoană a fost ucisă şi cinci persoane au fost rănite când şapte rachete au lovit un centru comercial şi un depozit, au anunţat forţele armate ucrainene pe Facebook.

Imagini video de la faţa locului au arătat pompieri şi salvatori care au trecut prin grămezile de moloz stropind rămăşiţele încă fumegânde.

Ucraina, un important producător de porumb şi grâu, şi aliaţii săi şi-au intensificat eforturile privind modul în care să deblocheze porturile sau să ofere rute alternative pentru exportul de cereale, grâu şi porumb.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat luni Odesa, îndemnând după aceea la un răspuns global pentru a ajuta Ucraina.

O întâlnire între Michel şi premierul ucrainean Denys Shmyhal la Odesa a fost întreruptă de atacul cu rachete, forţându-i pe aceştia să se adăpostească într-un adăpost antiaerian, potrivit contului oficial de Twitter al lui Shmyhal.

În oraşul Bogodukhov, la nord-vest de Harkov, patru persoane au fost ucise şi mai multe case au fost distruse în urma atacurilor ruseşti, potrivit presei locale, care a citat oficiali din Harkov.

În unele regiuni din estul Ucrainei, Luhansk, Harkov şi Dnipro, sirenele de raid aerian puteau fi auzite marţi dimineaţa devreme.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forţele ruseşti susţinute de tancuri şi artilerie desfăşurau „operaţiuni de asalt” la uzina Azovstal din Mariupol, unde sute de apărători ucraineni au rezistat luni de zile de asediu.

Mariupol se află între Peninsula Crimeea, confiscată de Moscova în 2014, şi părţi din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor susţinuţi de Rusia. Capturarea oraşului ar permite Moscovei să lege cele două zone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
odesa,
ucraina,
rusia,
razboi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici