Raid al NATO în Afganistan, soldat cu moartea a zeci de talibani

Un raid aerian al forţelor NATO a provocat moartea a zeci de insurgenţi talibani în nord-vestul Afganistanului, a anunţat marţi armata afgană, în timp ce o serie de locuitori semnalează uciderea mai multor civili, relatează Reuters.

3 afișări
Imaginea articolului Raid al NATO în Afganistan, soldat cu moartea a zeci de talibani

Raid al NATO în Afganistan, soldat cu moartea a zeci de talibani

De la relansarea atacurilor lor, în urmă cu doi ani, islamiştii talibani şi-au extins aria operaţiunilor şi în alte regiuni ale ţării, de la sudul dominat de triburile pashtune, la est, unde şi-au consolidat prezenţa.

Raidul, desfăşurat luni noapte şi sprijinit de forţele terestre ale NATO şi armata afgană, a vizat refugiile talibanilor din provincia Badghis, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Zahir Azimi. Potrivit acestuia, un comandant taliban s-ar fi aflat printre persoanele ucise.

Locuitorii din aceeaşi zonă au declarat că mai mulţi civili au fost ucişi în acest raid, şi mai multe locuinţe au fost distruse.

Lal Mohammad, care locuieşte în regiune, a precizat că doi dintre copiii săi au fost ucişi în acest raid. "Vrem ca preşedintele (Hamid) Karzai să numească o delegaţie pentru a ancheta incidentul", a explicat el.

Azimi a negat că raidul s-ar fi soldat cu victime în rândul civililor, iar NATO nu a făcut nici un comentariu imediat despre această operaţiune.

Talibanii din zonă au anunţat că doi combatanţi militanţi au fost ucişi în operaţiune, şi alţi zece răniţi.

Karzai a avertizat în mod repetat trupele occidentale din Afganistan să evite să provoace victime în rândul civililor. Mai multe raiduri aeriene ale NATO şi forţelor conduse de Statele Unite au făcut obiectul unor critici dure din cauza victimelor printre civili, potrivit grupurilor afgane pentru apărarea drepturilor omului.

Peste 370 de civili au fost ucişi în timpul operaţiunilor iniţiate de forţele străine împotriva insurgenţilor, au anunţat mai mulţi oficiali afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici