Raid american pe teritoriul sirian soldat cu opt morţi

Autorităţile siriene i-au convocat, duminică, pe reprezentanţii diplomatici american şi irakian, după ce au acuzat armata SUA că a lansat un atac, soldat cu opt morţi, asupra unui sat sirian aflat la graniţa cu Irakul, a anunţat presa oficială de la Damasc.

60 afișări
Imaginea articolului Raid american pe teritoriul sirian soldat cu opt morţi

Raid american pe teritoriul sirian soldat cu opt morţi (Imagine: Mediafax/AFP)

Televiziunea de stat siriană şi agenţia de presă SANA au anunţat, duminică seara, că "patru elicoptere americane au încălcat spaţiul aerian sirian în jurul orei locale 16.45 (15.45, ora României)", pătrunzând 8 kilometri pe teritoriul sirian.

"Soldaţi americani (debarcaţi din elicoptere) au luat cu asalt o clădire civilă aflată în curs de construcţie şi au deschis focul asupra muncitorilor aflaţi în interior, omorând opt persoane", au adăugat sursele citate, precizând că atacul a avut loc la circa 550 de kilometri nord-est din Damasc, în apropierea graniţei irakiene.

"Siria condamnă şi denunţă acest act agresiv şi consideră că responsabilitatea pentru această agresiune şi consecinţele care vor decurge revine forţelor americane", a declarat un oficial sirian, citat de agenţia SANA. "Siria cere guvernului irakian să îşi asume responsabilităţile şi să deschidă imediat o anchetă asupra acestei încălcări periculoase şi să interzică utilizarea teritoriului irakian pentru lansarea de agresiuni împotriva Siriei", a adăugat sursa citată.

Televiziunea siriană privată Al-Dunia anunţase iniţial că atacul s-a soldat cu nouă morţi şi 14 răniţi. Agenţia SANA a precizat că, după atac, elicopterele au părăsit teritoriul sirian, îndreptându-se către Irak.

Armata americană din Irak a anunţat că desfăşoară o anchetă asupra informaţiilor, în timp ce Ministerul irakian al Apărării a refuzat să comenteze anunţul sirian.

Armata americană confirmă atacul

Un oficial militar american a confirmat duminică seară că armata SUA a efectuat un raid într-o zonă situată de-a lungul frontierei Siriei cu Irakul, soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea altor trei, relatează cotidianul Haaretz, în ediţia electronică.

Oficialul american a declarat că atacul a vizat elemente ale unei reţele străine. Din cauza lipsei de acţiune a Siriei, "ne-am ocupat singuri de aceste probleme", a explicat el.

Un comunicat guvernamental transmis de agenţia oficială de presă siriană arată că atacul s-a produs la ferma Sukkariyeh, în apropiere de oraşul Abu Kamal.

Un locuitor dintr-un sat învecinat, care şi-a păstrat anonimatul, a declarat că avionul a zburat deasupra fluviului Eufrat, ajungând într-o zonă în care se află mai multe ferme şi fabrici.

Unele elicoptere au aterizat şi militari care au coborât din ele au deschis focul asupra unei clădiri, a explicat el, adăugând că cel puţin una dintre victime era un muncitor.

Guvernul sirian a precizat că printre victime se numără şi patru copii.

Raidul a vizat militanţi al-Qaida

Un oficial american a declarat că raidul efectuat pe teritoriul Siriei şi soldat cu opt morţi, printre care patru copii, a vizat militanţi al-Qaida care pătrund în Irak pentru a comite atentate teroriste, relatează Ynetnews.com.

"Ne ocupăm singuri de aceste probleme", a subliniat unul dintre oficiali.

Oficialii americani au declarat că raidul a vizat elemente islamiste străine şi că Washingtonul a fost nevoit să intervină din cauza pasivităţii autorităţilor siriene.

Un oficial din armata americană a declarat că forţele speciale au atacat elemente ale unei reţele islamiste care trimite militanţi din Africa de Nord şi din alte regiuni din Orientul Mijlociu spre Siria unde beneficiază de sprijin din partea unor ofiţeri din armata naţională.

Bagdadul susţine că intervenţia viza insurgenţi antiirakieni

Operaţiunea care a vizat un sat sirian situat la frontiera cu Irakul, atribuită de Damasc armatei americane, viza insurgenţi care se adăpostesc în Siria, afirmă Ali Al-Dabbagh, purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian.

"Locaţia vizată de raid era teatrul activităţilor organizaţiilor antiirakiene care folosesc Siria pentru lasarea de atacuri", declară Dabbagh.

"Guvernul irakian era în legătură cu partea americană şi avea date despre atacul la frontiera siriană", adaugă purtătorul de cuvânt, fără a confirma că raidul a fost efectuat de armata americană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici