Răpire masivă în Nigeria: 220 de eleve, luate ostatice. Poliţia oferă 215.000 de euro pentru informaţii

Poliţia nigeriană a oferit, miercuri, 50 de milioane de naire (215.000 de euro) pentru informaţii care să permită găsirea a 223 de adolescente luate ostatice de grupul islamist înarmat Boko Haram.

304 afișări
Imaginea articolului Răpire masivă în Nigeria: 220 de eleve, luate ostatice. Poliţia oferă 215.000 de euro pentru informaţii

Răpire masivă în Nigeria: 220 de eleve, luate ostatice. Poliţia oferă 215.000 de euro pentru informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poliţia nigeriană anunţă o recompensă de 50 de milioane de naire oricui oferă informaţii credibile care să permită localizarea şi salvarea liceenelor răpite de la liceul public pentru fete din Chibok, statul Borno" la 14 aprilie, o răpire masivă fără precedent, revendicată de Boko Haram.

Câteva zeci dintre ele au reuşit să fugă, dar peste 220 sunt încă în mâinile insurgenţilor, potrivit poliţiei.

Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a ameninţat într-o înregistrare video că le va "vinde" ca sclave şi le va "căsători" cu forţa. Difuzarea acestei înregistrări video a îngrozit familiile şi a generat indignare la nivel mondial.

"Este evident o situaţie care îţi frânge inima, o situaţie revoltătoare", a declarat preşedintele american Barack Obama în primele sale intervenţii publice pe această temă, în cursul unui interviu acordat postului de televiziune american ABC.

Această răpire în masă "ar putea fi evenimentul care să ajute la mobilizarea întregii comunităţi internaţionale pentru a face în sfârşit ceva împotriva unei organizaţii atât de abjecte, care a comis crime înspăimântătoare", a adăugat el, afirmând că o echipă de experţi americani a fost trimisă deja la faţa locului pentru a ajuta autorităţile nigeriene să găsească tinerele.

Borno este epicentrul insurecţiei conduse de Boko Haram de cinci ani.

Boko Haram, care înseamnă "Educaţia occidentală este un păcat" în hausa, limba cea mai răspândită în nordul Nigeriei, a comis numeroase atacuri mortale în şcoli, licee şi universităţi în trecut, dar aceste răpiri în masă ale unor adolescente sunt un fapt nou.

Departamentul de Stat american a declarat că dispune de informaţii potrivit cărora adolescentele ar fi fost duse în ţări vecine, un ecou al declaraţiilor - neconfirmate - ale unor oficiali locali din Chibok, potrivit cărora captivele ar fi fost vândute ca soţii unor combatanţi islamişti din Camerun şi Ciad.

Autorităţile din cele două ţări au dezminţit că liceenele s-ar afla pe teritoriul lor.

Gruparea extremistă, care revendică înfiinţarea unui stat islamic în nordul Nigeriei, a provocat moartea a mii de persoane în ţară în ultimii cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici