Rapoartele elveţian şi rus privind cauzele morţii lui Arafat au fost transmise palestinienilor

Rapoartele echipelor din Elveţia şi Rusia care au prelevat în 2012 eşantioane de pe rămăşiţele lui Yasser Arafat au fost transmise liderilor palestinieni, au anunţat marţi surse oficiale palestiniene, fără să prezinte concluzii.

272 afișări
Imaginea articolului Rapoartele elveţian şi rus privind cauzele morţii lui Arafat au fost transmise palestinienilor

Yasser Arafat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Potrivit agenţiei oficiale palestiniene Wafa, Agenţia federală pentru analize biologice din Rusia a transmis raportul său pe 2 noiembrie, iar concluziile vor fi făcute publice mai târziu.

Taoufiq Tiraoui, preşedintele comisiei palestiniene de anchetă asupra morţii lui Yasser Arafat, a declarat pentru AFP că, la rândul său, laboratorul elveţian "a transmis" raportul expertizei pe care a efectuat-o asupra rămăşiţelor fostului lider palestinian. Tiraoui nu a făcut alte comentarii.

Contactat, laboratorul de asemenea nu a oferit detalii în legătură cu acestă informaţie.

Aproximativ 60 de prelevări au fost efectuate pe 27 noiembrie 2012 în mormântul liderului istoric palestinian, la Ramallah, în Cisiordania, apoi repartizate între cele trei echipe de anchetatori - elveţiană, franceză şi rusă - pentru a fi analizate.

Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, într-un spital din regiunea pariziană, unde a fost transferat cu acordul Israelului, care îl asedia de peste doi ani la Mukataa, sediul din Ramallah al Preşedinţiei palestiniene.

Cauzele morţii nu au fost elucidate, iar mulţi palestinieni acuză Israelulul, care a negat tot timpul că l-a otrăvit.

Această ipoteză a fost relansată în iulie 2012, după ce postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat un documentar în care releva găsirea unor cantităţi anormale de poloniu asupra bunurilor personale ale lui Yasser Arafat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici