Raport al Pentagonului: Rusia se teme că SUA urmăresc răsturnarea regimului de la Moscova

Liderii de la Kremlin sunt convinşi că Statele Unite urmăresc schimbarea regimului din Rusia, teamă ce sporeşte tensiunile militare şi diplomatice între cele două ţări, notează The Associated Press, citând un raport al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), serviciul de informaţii al Pentagonului.

7271 afișări
Imaginea articolului Raport al Pentagonului: Rusia se teme că SUA urmăresc răsturnarea regimului de la Moscova

Raport al Pentagonului: Rusia se teme că SUA urmăresc răsturnarea regimului de la Moscova

The Associated Press a obţinut o copie a unui raport neclasificat al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), care urmează să fie făcut public joi.

Raportul scoate în evidenţă creşterea temerilor Moscovei în privinţa Statelor Unite. Potrivit oficialilor de la Pentagon, Rusia ar manifesta o neîncredere profundă în SUA pe motiv că ar urmări să promoveze democraţia în întreaga lume, ceea ce ar reprezenta o campanie a SUA de a impune un singur set de valori întregii lumi.

Astfel, Kremlinul ar fi convins că SUA au pus bazele unui plan care ar urmări schimbarea regimului de la Moscova, convingere întărită de evenimentele din Ucraina, unde, potrivit lui Vladimir Putin, SUA ar fi orchestrat revolta populară care a condus la răsturnarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. Reacţia Rusiei a fost de a anexa regiunea Crimeea şi de a susţine separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Totodată, Moscova se teme că încercările SUA de a institui un set de norme internaţionale universale ar ameninţa fundaţia actualei puteri de la Kremlin.

În timpul celor două mandate ale lui Barack Obama, relaţiile ruso-americane s-au deteriorat constant, existând neînţelegeri în dosare precum Ucraina sau Siria. În ceea ce-l priveşte pe actualul lider de la Washington, Donald Trump, relaţiile dintre Kremlin şi Casa Albă nu s-au îmbunătăţit în primele şase luni din mandatul noului preşedinte american.

Donald Trump ar urma să aibă prima întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul summitului liderilor grupului celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare în Germania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici