Raport CE: Bulgaria a făcut progrese privind reforma justiţiei dar sunt necesare rezultate tangibile

Comisia Europeană a apreciat miercuri, în raportul MCV, că Bulgaria a făcut progrese într-un ritm lent privind reforma justiţiei şi a stabilit că un nou raport de monitorizare va fi publicat peste un an, pentru a oferi timpul necesar obţinerii unor rezultate tangibile.

101 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Bulgaria a făcut progrese privind reforma justiţiei dar sunt necesare rezultate tangibile

Raport CE: Bulgaria a făcut progrese privind reforma justiţiei dar sunt necesare rezultate tangibile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul publicat miercuri de Comisia Europeană pe site-ul său, în conformitate cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), arată că Bulgaria a înregistrat progrese într-un ritm lent în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi noi paşi sunt necesari pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate.

"Incertitudinea politică şi alte provocări din ultimul an au făcut dificilă sarcina reformei în Bulgaria. Însă este un semnal pozitiv faptul că în multe domenii au fost recunoscute problemele şi sunt identificate soluţii. Acum este timpul să acţionăm. Reformele identificate în raportul nostru vor ajuta la câştigarea încrederii cetăţenilor şi a celor care vor să investească în ţară", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

"Bulgaria este patria unor oameni talentaţi şi muncitori care vor să vadă schimbări. Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument preţios pentru a stimula progresele şi este susţinut de majoritatea bulgarilor. Acum este momentul găsirii consensului politic pentru accelerarea reformelor", a adăugat el.

Raportul notează că actualul Guvern şi Parlamentul au făcut un pas important adoptând o strategie pentru reforma judiciară, însă aceasta trebuie pusă în aplicare pentru a dovedi o schimbare reală.

Totuşi, în domenii importante precum alocarea dosarelor şi numirile corecte în posturi din justiţie, acţiunile instituţiilor continuă să fie lipsite de determinarea necesară pentru a inspira încredere. Răspunsurile la problemele cunoscute privind corupţia şi crima organizată au rămas fragmentate şi lipsite de direcţie strategică. Există foarte puţine exemple de dosare de corupţie sau crimă organizată finalizate în justiţie.

Comisia consideră că procesul de monitorizate din cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al CE şi al multor state membre oferă un sprijin valoros pentru eforturile Bulgariei, care trebuie să accelereze reformele.

Raportul conţine mai multe recomandări în domeniul independenţei, răspunderii şi integrităţii justiţiei, precum şi pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate. Următorul raport oficial al Comisiei Europene va fi publicat în termen de aproximativ un an, pentru a oferi Bulgariei timpul necesar obţinerii unor rezultate tangibile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici