Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare

Aproximativ 258.000 de somalezi, dintre care jumătate sunt copii cu vârsta până în cinci ani, au murit de foame în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, într-o gravă criză alimentară ce a constat în şase luni de foamete, potrivit unui raport ONU publicat joi.

684 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare

Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Foametea şi grava insecuritate alimentară din Somalia au ucis 258.000 de persoane în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, dintre care 133.000 de copii cu vârsta sub cinci ani", se arată într-un raport realizat de FAO, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, şi Reţeaua de Alertă pentru Foamete (Fews-Net), finanţată de Statele Unite.

Potrivit acestei "prime estimări ştiinţifice" cu privire la bilanţul crizei alimentare, "4,6% din populaţia totală şi 10% dintre copiii cu vârsta de până în cinci ani au murit în sudul şi centrul Somaliei".

În regiunile Shebelle Inferior, Mogasdiscio şi Bay, cele mai grav afectate, criza alimentară a ucis, respectiv, 18,17 şi 13% dintre copiii cu vârste de până în cinci ani.

Foametea a cauzat "aproximativ 30.000 de morţi (...) pe lună în perioada mai-august", potrivit acestui studiu.

"Aceste date se adaugă celor 290.000 de presupuse decese, de referinţă, ce au avut loc în zonă în perioada respectivă. Această mortalitate considerată de referinţă, care include decese legate de conflictul (somalez), reprezintă un nivel de mortalitate de două ori mai mare decât media Africii Subsahariene", subliniază autorii studiului.

Acest bilanţ este superior celui al foametei înregistrate în 1992 în ţară, cu un bilanţ estimat la aproximativ 220.000 de persoane în decurs de un an, însă "această foamete precedentă este considerată cea mai gravă, deoarece a murit un procent mai important din populaţie (în timpul ei)", continuă autorii studiului.

Foametea ce a avut loc în Somalia în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2011 şi începutul lui 2012, a afectat aproximativ patru milioane de persoane, reprezentând jumătate din populaţia somaleză.

Provocată în principal de o secetă gravă care a atins întregul Corn al Africii în perioada respectivă, criza alimentară a fost agravată, în Somalia, de situaţia catastrofală în domeniul securităţii în această ţară, care se confruntă cu un haos şi un război civil după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Siad Barre, în 1991.

Debandada islamiştilor shebab şi alegerea, în septembrie, a unor noi autorităţi au condus la apariţia unor speranţe cu privire la o stabilizare şi dotare a Somaliei cu un Guvern central veritabil, de care ţara este privată de aproximativ 22 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici