Rasmussen: Ucraina şi Georgiavor fi membre NATO dacă vor dori

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri, la Bucureşti, după întâlnirea cu ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, că Alianţa va continua politica uşilor deschise şi că deciziile luate în acest sens la summit-ul de la Bucureşti se vor menţine.

26 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: Ucraina şi Georgiavor fi membre NATO dacă vor dori

Rasmussen: Ucraina şi Georgiavor fi membre NATO dacă vor dori (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Ucraina şi Georgia vor fi membre NATO dacă vor dori acest lucru şi dacă vor îndeplini criteriile necesare. Este de datoria Ucrainei să decidă cum se va dezvolta relaţia sa cu NATO în următorii ani. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Georgia. Dar, decizia de la summit-ul de la Bucureşti, poziţia noastră în ceea ce priveşte Georgia şi Ucraina rămâne aceeaşi", a spus Rasmussen.

Secretarul general al NATO a adăugat că politica uşilor deschise va continua şi în ceea ce priveşte ţările din Balcani şi că viziunea sa este de a vedea toate ţările din zonă integrate în UE şi NATO.

"MAP (Membership Action Plan) nu este o garanţie a viitoarei apartenţe la NATO, dar este un cadru şi oportunitate pentru o ţară de a evolua pe calea reformelor astfel încât să poată îndeplini criteriile necesare pentru a deveni membră NATO", a atras atenţia Rasmussen.

El a precizat, de asemenea, că ar dori să vadă o relaţie îmbunătăţită între NATO şi Serbia.

"Sper ca în mandatul meu de secretar general să asist la noi progrese în direcţia unei relaţii îmbunătăţite între ţările din Balcani şi NATO", a mai spus el.

Secretarul general al NATO se află la Bucureşti într-o vizită oficială de două zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici