Răspunsul SUA la atrocităţile din Libia, ghidat de teama pentru securitatea americanilor

Preşedintele american Barack Obama şi consilierii săi au avut în vedere, în răspunsul timid al Casei Albe faţă de atrocităţile din Libia, teama pentru securitatea americanilor aflaţi în această ţară, potrivit unor oficiali, citaţi de Washington Post în ediţia electrrinică de duminică.

43 afișări
Imaginea articolului Răspunsul SUA la atrocităţile din Libia, ghidat de teama pentru securitatea americanilor

Răspunsul SUA la atrocităţile din Libia, ghidat de teama pentru securitatea americanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasada şi misiunile Statelor Unite la Tripoli s-au redeschis doar cu cinci ani în urmă, în condiţii slabe de securitate. Paznicii erau libieni, şi nu puşcaşi marini, ca în cazul altor misiuni. Iar o opoziţie furioasă şi înarmată se apropia de oraş, din est, în timp ce sute de americani aşteptau evacuarea pe mare, potrivit cotidianului.

Oficiali din cadrul administraţiei au declarat că diplomaţi din Tripoli le-au transmis, printr-un oficial, că "anumite tipuri de mesaje din partea Guvernului american ar putea pune în pericol securitatea cetăţenilor americani". Au existat temeri, potrivit cărora americanii ar fi putut fi luaţi ostatici. "A nu ţine cont de asemenea sfaturi, ar fi fost un lucru foarte dificil şi periculos", a declarat Ben Rhodes, adjunctul însărcinat cu probleme de comunicaţii strategice al consilierului pentru securitate naţională.

"Aceasta a fost dezbaterea şi, sincer, am optat pentru o atitudine prudentă, desigur, implicând (suportarea) costurilor unor critici", a continuat el. "Dar, atunci când eşti în administraţie şi ţi se spune că ignorând acest sfat poţi pune în pericol cetăţeni americani, este o limită pe care nu te simţi foarte confortabil să o depăşeşti", a subliniat el. Reacţia reţinută a administraţiei Obama faţă de atrocităţile din Libia i-a uimit până şi pe cei mai de încredere susţinători ai acesteia, prin lipsa ei de forţă şi aspectul greoi.

Dar oficialii afirmă acum că în spatele poziţiei adoptate public se află un efort diplomatic important. În plus, la Casa Albă a avut loc o dezbatere pentru adoptarea unei poziţii "inimă contra raţiune". Ameninţarea imediată la adresa unor americani şi învăţăturile trase de pe urma eşecului eforturilor internaţionale de a pune capăt violenţelor în Bosnia, Rwanda şi Irak au ghidat recomandările pe care preşedintele le-a primit.

Între cei implicaţi în conceperea răspunsului se află consilieri de rang înalt care, ca şi jurnaliştii, avocaţii, profesorii universitari şi unii oficiali, au lucrat mulţi ani asupra subiectului guvernelor care îşi ucid popoarele şi a modului în care să fie oprite. Ei s-au angajat să nu repete greşelile fostelor administraţii în faţa unor masacre, în pofida faptului că unii critici argumentează că preşedinţia lui Barack Obama s-a îndepărtat de toate acestea, păstrând liniştea, în timp ce numărul morţilor creştea, comentează publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici