Guvernul Spaniei analizează posibilitatea de a acorda autonomie fiscală SPORITĂ Cataloniei - surse

Guvernul Spaniei analizează posibilitatea de a acorda mai multă autonomie fiscală regiunii Catalonia, în eforturile de a detensiona criza constituţională apărută după ce liderii catalani au proclamat independenţa, afirmă surse guvernamentale de la Madrid.

2290 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei analizează posibilitatea de a acorda autonomie fiscală SPORITĂ Cataloniei - surse

Guvernul Spaniei analizează posibilitatea de a acorda autonomie fiscală sporită Cataloniei

Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Madrid au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că, deşi în cadrul Partidului Popular se menţine atitudinea reticentă faţă de viitoare referendumuri separatiste, există voinţa politică de a iniţia discuţii pe tema unui plan fiscal destinat regiunii Catalonia.

"În cazul în care catalanii cer pact fiscal, suntem dispuşi să discutăm despre acest lucru. Regiunile Ţara Bascilor şi Navarra au propriile sisteme de colectare a impozitelor. Au sisteme proprii şi există întrevederi periodice în care decid cât contribuie la politica externă şi la apărare. Aceste lucruri sunt negociate la fiecare cinci ani", a declarat un oficial guvernamental de rang înalt citat de cotidianul The Guardian.

"Suntem deschişi să purtăm discuţii pe aceste teme ţinând cont însă de Constituţia Spaniei, care stabileşte criteriul solidarităţii între provincii", a subliniat oficialul citat.

Un plan de autonomie fiscală propus în anul 2012 de liderii Cataloniei a fost blocat de Guvernul de la Madrid, pe fondul preocupărilor că ar fi afectat economia Spaniei.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici