Război hibrid al Rusiei împotriva Finlandei şi Estoniei. Migranţi fără documente sunt aduşi de ruşi la graniţa cu UE

Ministrul estonian de interne Lauri Läänemets a declarat că Rusia a extins o măsură provocatoare, care viza iniţial Finlanda, şi asupra Estoniei, permiţând "în mod deliberat" solicitanţilor de azil fără vize sau permise de şedere să ajungă la un punct de trecere de la frontiera comună, potrivit agenţiei de presă Delfi, citată de Politico.

2166 afișări
Imaginea articolului Război hibrid al Rusiei împotriva Finlandei şi Estoniei. Migranţi fără documente sunt aduşi de ruşi la graniţa cu UE

Război hibrid al Rusiei împotriva Finlandei şi Estoniei. Migranţi fără documente sunt aduşi de ruşi la graniţa cu UE

"Rusia îi lasă să treacă fără niciun motiv, ceea ce înseamnă că aceste persoane ajung la noi şi noi trebuie să ne ocupăm de preocupările lor. Este evident că este o activitate organizată şi deliberată pentru a împovăra activităţile de la frontiere", a spus el.

Läänemets a mai spus că Estonia a returnat până în prezent fiecare persoană care a încercat să treacă frontiera fără documente sau permisiune, şi-a consolidat pregătirea şi că se află în strânsă comunicare cu Finlanda şi cu alte ţări vecine.

Afirmaţia ministrului vine în urma unei decizii luate de Finlanda, joi, de a închide complet patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia începând de vineri seară şi până în februarie 2024, după ce a acuzat Moscova că împinge migranţii fără documente spre graniţă.

Relaţiile dintre Rusia şi Estonia s-au înrăutăţit după ce Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, determinând Estonia să expulzeze 21 de angajaţi ai ambasadei ruse în 2023. Moscova a ripostat prin expulzarea ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici