Război Israel - Hamas. Acţiunea la sol începe în sudul Gazei / Erdogan merge în Qatar / Armata israeliană anunţă că l-a ucis într-un atac aerian pe Haitham Khuwajari, comandat al Hamas / Clădirea Curţii Supreme din Gaza, aruncată în aer

  • Comandamentul Central al SUA a confirmat că patru atacuri au avut loc astăzi în Marea Roşie împotriva a trei nave comerciale.
  • Acesta a precizat că nava de război americană USS Carney a răspuns la apelurile de urgenţă ale navelor şi a oferit asistenţă.
  • Comandantul Hamas Haitham Khuwajari a fost ucis într-un atac aerian israelian, a anunţat armata israeliană (IDF) într-un comunicat pe Telegram.
5090 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. Acţiunea la sol începe în sudul Gazei / Erdogan merge în Qatar / Armata israeliană anunţă că l-a ucis într-un atac aerian pe Haitham Khuwajari, comandat al Hamas / Clădirea Curţii Supreme din Gaza, aruncată în aer

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Reuniune de urgenţă convocată în legătură cu criza sanitară din Gaza

Consiliul executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre criza din Gaza şi Cisiordania, trimisul palestinian solicitând mai mult ajutor medical şi acces pentru personalul medical străin.

OMS a anunţat astăzi că a primit o solicitare din partea a 15 ţări pentru a organiza această sesiune, care va fi convocată la 10 decembrie de către directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, în consultare cu preşedintele din Qatar.

Ambasadorul palestinian la ONU la Geneva, Ibrahim Khraishi, a declarat că reuniunea se va concentra în principal pe Gaza, cuprinsă de război între conducătorii Hamas şi Israel, dar va acoperi şi atacurile asupra sectorului sanitar din Cisiordania ocupată de Israel.

"Vrem să împuternicim OMS şi să cerem părţii israeliene să nu mai vizeze sectorul medical. Vrem să permitem aprovizionarea cu provizii medicale proaspete", a declarat el, adăugând că misiunea sa diplomatică redactează o moţiune care va fi analizată de consiliul de administraţie.

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian - presa palestiniană

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, luni, într-un atac aerian israelian care a lovit două şcoli care adăpostesc persoane strămutate în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat agenţia naţională de presă palestiniană, citată de Reuters.

Atacul a fost concentrat asupra sudului Gazei, iar trupele şi tancurile israeliene au intensificat campania terestră împotriva militanţilor Hamas în acest sector.

Atacul a lovit cartierul Daraj din oraşul Gaza, a precizat agenţia WAFA.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent acest raport, iar un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că analizează informaţia, precizează Reuters.

La începutul zilei de luni, Israelul a ordonat palestinienilor să părăsească anumite părţi din principalul oraş din sudul Gaza, Khan Younis.

Armata israeliană a postat luni dimineaţă pe platforma de socializare X o hartă pe care aproximativ un sfert din Khan Younis este marcat cu galben ca teritoriu care trebuie evacuat imediat.

Armata israeliană afirmă că întreprinde acţiuni "agresive" în sudul Fâşiei Gaza

Armata israeliană a declarat luni că întreprinde o acţiune "agresivă" împotriva "Hamas şi a altor organizaţii teroriste" în Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, unde era de aşteptat ca aceasta să înceapă operaţiunile terestre.

Înaintarea forţelor israeliene înseamnă că, în nordul şi estul oraşului, civilii nu mai pot circula pe drumul Salah al-Din care traversează teritoriul palestinian, a precizat armata. Drumul "constituie un câmp de luptă, aşa că este extrem de periculos să mergi pe acolo", a avertizat armata israeliană.

Erdogan: suntem gata să fim garanţi pentru pacea israeliano-palestiniană

Turcia este pregătită să fie o ţară garantă în negocierile de pace dintre Israel şi Palestina. Acest lucru a fost declarat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după cum a raportat Anadolu. „Gaza este un teritoriu palestinian, aparţine palestinienilor şi aşa va fi întotdeauna”, a adăugat liderul turc vorbind la summitul ministerial al Comitetului pentru Cooperare Economică şi Comercială (COMCEC) al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), în curs de desfăşurare la Istanbul.

Erdogan joacă de partea palestinienilor

Armata israeliană aruncă în aer clădirea Curţii Supreme aparţinând Hamas

Armata israeliană a aruncat în aer sediul Curţii Supreme Hamas astăzi în oraşul Gaza, care conţinea şi alte instanţe de diferite niveluri, inclusiv o Curte islamică. Imaginile au fost distribuite pe site-ul radioului militar. Pe fundal, ofiţerul care a ordonat acea demolare a explicat că este dedicată «memoriei tuturor victimelor zilei de 7 octombrie. Nu vom uita – a adăugat el – şi nu vom ierta”. În ultimele săptămâni, armata a distrus alte simboluri ale guvernului din Gaza, inclusiv clădirea parlamentului şi sediul poliţiei.

Unicef: atacuri din sudul Gazei la fel de feroce ca cele din nord

„În ciuda a ceea ce fusese asigurat, atacurile din sudul” Fâşiei Gaza „sunt la fel de feroce ca şi cele suferite de nordul” enclavei. Purtătorul de cuvânt al Unicef, James Elder, scrie acest lucru pe X. „Cumva situaţia se înrăutăţeşte pentru copii şi mame. Vocea ta contează. Trebuie să credem că putem ajuta la oprirea războiului împotriva copiilor. Tăcerea este complicitate”.

IDF: 200 de ţinte Hamas lovite, tuneluri găsite într-o şcoală

Forţele de Apărare Israelului (IDF) spun că au efectuat atacuri peste noapte asupra a aproximativ 200 de ţinte Hamas din Gaza, în timp ce forţele terestre continuă să opereze în Fâşie. Times of Israel relatează asta. IDF susţine că brigada Negev a distrus „infrastructura” Hamas în interiorul unei şcoli din Beit Hanoun, în nordul Gazei, care era folosită de militanţi pentru a ataca trupele din Tel Aviv. În interiorul complexului şcolar, trupele au găsit două intrări în tunel, inclusiv una cu capcană, şi alte arme. Forţele terestre au îndreptat, de asemenea, lovituri aeriene peste noapte inclusiv împotriva maşinilor care transportau rachete şi mortiere pentru agenţii Hamas, un loc de lansare a rachetelor antitanc, un grup de agenţi Hamas şi un depozit de arme. Marina israeliană a efectuat, de asemenea, atacuri peste noapte, vizând punctele de observare Hamas şi alte infrastructuri de-a lungul coastei Fâşiei Gaza.

ONU: în jur de 400.000 de palestinieni fără muncă după război

Aproape 400.000 de palestinieni din Cisiordania şi-au pierdut locul de muncă sau au avut salariile îngheţate, după ce autorităţile israeliene le-au anulat permisele de muncă şi au impus restricţii severe la punctele de trecere a frontierei ca urmare a atacurilor din 7 octombrie. Aproximativ 182.000 de rezidenţi din Gaza care lucrează în Israel şi în colonii şi-au pierdut locurile de muncă, conform estimărilor timpurii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), în timp ce aproximativ 24% din locurile de muncă din Cisiordania - echivalentul a 208.000 de locuri de muncă - au fost, de asemenea, pierdute. - după izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas. Potrivit OIM, alţi 160.000 de lucrători din Cisiordania şi-au pierdut locurile de muncă în Israel şi în colonii, cel puţin temporar, sau riscă să-i piardă „din cauza restricţiilor impuse accesului palestinian pe piaţa muncii israeliană” şi a „închiderii” trecerilor din Cisiordania spre Israel si asezarile”.

Citat de The Guardian, Hani Mousa, profesor asistent de ştiinţe politice la Universitatea Birzeit din Cisiordania, a spus că aceasta face parte din „pedeapsa colectivă a Israelului împotriva palestinienilor, care se extinde şi asupra angajaţilor Autorităţii Palestiniene (AP), ale căror salarii nu au fost plătite pentru că Israelul nu a transferat banii necesari”. Conform acordurilor interimare de pace, ministrul de finanţe al Israelului are ultimul cuvânt cu privire la transferurile lunare de bani efectuate către Autoritatea Palestiniană din taxele pe care le colectează în numele palestinienilor. În general, AP este în măsură să-şi plătească angajaţii, ceea ce nu a fost cazul în octombrie, deoarece Israelul a refuzat să finalizeze transferurile de bani.

Erdogan zboară în Qatar pentru a discuta despre Gaza cu al Thani

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua astăzi o vizită oficială în Qatar. Acest lucru a fost anunţat de televiziunea de stat turcă TRT, făcând cunoscut că situaţia din Fâşia Gaza va fi subiectul principal în discuţiile dintre liderul turc şi şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului. În centrul discuţiilor se află şi cooperarea economică dintre Ankara şi Doha, cu scopul de a creşte schimbul economic dintre cele două ţări, ajungându-l la 2,5 miliarde de dolari.

Noapte cu raiduri în Fâşie

Raiduri israeliene au lovit Fâşia Gaza pe tot parcursul nopţii, atacând mai multe locaţii din enclava palestiniană. Acest lucru a fost raportat de presa israeliană, care a raportat lovituri aeriene în partea de est a oraşului Gaza, în Khan Yunis în sud, în Jabalya în nord şi în Deir al-Balah în centru. Raiduri aeriene intense au fost raportate în special în Khan Yunis, după ce Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat extinderea luptei la sud de Fâşia Gaza.

Un ostatic de 21 de ani răpit într-un rave în deşert a murit în Gaza

Yonatan Samerano, în vârstă de 21 de ani din Tel Aviv, a murit în Gaza, luat ostatic de Hamas după ce a fost rănit în timpul masacrului festivalului Nova de la Reim din 7 octombrie, a fost informată familia sa, după cum relatează presa israeliană. Tânărul încercase să evadeze, ajungând în kibutul din Reim din apropiere, unde un alt grup de terorişti îl răpise.

Declaraţi decedaţi în captivitate

Comandamentul Central al SUA a confirmat că patru atacuri au avut loc astăzi în Marea Roşie împotriva a trei nave comerciale. Acesta a precizat că nava de război americană USS Carney a răspuns la apelurile de urgenţă ale navelor şi a oferit asistenţă.

"Aceste atacuri reprezintă o ameninţare directă la adresa comerţului internaţional şi a securităţii maritime", se arată într-un comunicat.

"Ele au pus în pericol vieţile echipajelor internaţionale reprezentând mai multe ţări din întreaga lume.

"De asemenea, avem toate motivele să credem că aceste atacuri, deşi lansate de Houthis în Yemen, sunt pe deplin susţinute de Iran."

Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat deja responsabilitatea pentru efectuarea atacurilor asupra a două nave comerciale - Unity Explorer şi Number Nine.

Lider Hamas ucis

FDI a precizat că acesta era liderul batalionului Shati al Hamas şi că, sub comanda sa, "teroriştii Hamas au efectuat raiduri pe teritoriul israelian la 7 octombrie" şi că Khuwajari a "asigurat, de asemenea, activitatea teroristă a Hamas în spitalul Shifa".

Khuwajari a fost responsabil pentru "numeroase acte de teroare" împotriva Israelului şi a fost la comanda forţelor Hamas care luptau împotriva Israelului în tabăra de refugiaţi Shati din nordul Gaza.

Luna trecută, trupele israeliene au atacat al-Shifa, cel mai mare spital din Fâşia Gaza, ceea ce a atras condamnarea internaţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici