Război Israel-Hamas. Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum / Armata israeliană lansează noi atacuri asupra Fâşiei Gaza în timp ce creşte presiunea pentru eliberarea ostaticilor / Netanyahu dă de înţeles că sunt în curs noi negocieri

  • Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum
  • Israelul a efectuat duminică noi atacuri în Gaza, în timp ce liderii sunt supuşi unor presiuni tot mai mari pentru a asigura eliberarea ostaticilor.
  • Benjamin Netanyahu a părut să confirme că sunt în curs de desfăşurare noi negocieri pentru recuperarea ostaticilor deţinuţi de Hamas
  • Un angajat al Ministerului francez de Externe a fost ucis de un atac israelian în Rafah
1225 afișări
Imaginea articolului Război Israel-Hamas. Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum / Armata israeliană lansează noi atacuri asupra Fâşiei Gaza în timp ce creşte presiunea pentru eliberarea ostaticilor / Netanyahu dă de înţeles că sunt în curs noi negocieri

UPDATE Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum

Pasajul subteran făcea parte dintr-o reţea mai largă care se întindea pe o distanţă de peste 3,5 km şi se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez, a precizat armata.

Construcţia a costat milioane de dolari şi a durat ani de zile, au declarat forţele israeliene. 

Armata israeliană a declarat la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.

Rapoartele din presa israeliană de săptămâna trecută au afirmat că armata ia în considerare inundarea tunelurilor cu apă de mare pompată din Marea Mediterană şi că a făcut deja teste reuşite.

UPDATE IDF: Tuneluri şi arme descoperite în casele de vacanţă ale liderilor Hamas

Forţele de apărare israeliene (IDF) au transmis că armata israeliană a efectuat raiduri în casele de vacanţă ale liderilor Hamas, inclusiv Sinwar, şi a găsit tuneluri şi arme, potrivit The Times of Israel.

Trupele Brigăzii a 7-a blindate au efectuat duminică un raid în birourile comandantului batalionului Khan Younis al Hamas şi în casele de vacanţă ale mai multor comandanţi de rang înalt ai Hamas, inclusiv ale liderului grupării teroriste din Gaza, Yahya Sinwar, afirmă IDF.

Pe lângă birourile comandantului batalionului Khan Younis şi casele de vacanţă ale unor înalţi comandanţi Hamas, IDF afirmă că trupele au efectuat un raid şi într-un avanpost aparţinând batalionului grupării teroriste Deir al-Balah, confiscând materiale care conţin informaţii.

UPDATE Netanyahu rămâne sfidător în faţa presiunii internaţionale

Benjamin Netanyahu a reafirmat încă o dată că Israelul "va continua să lupte până la capăt".

El a declarat astăzi în faţa cabinetului său că ţara "îşi va atinge toate obiectivele", inclusiv eliberarea celor peste 100 de ostatici care sunt încă deţinuţi de Hamas în Gaza.

Premierul israelian se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a pune capăt ofensivei, despre care ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că a ucis aproximativ 19.000 de palestinieni în Gaza.

UPDATE Un angajat al Ministerului francez de Externe a fost ucis de un atac israelian în Rafah

Ministerul francez de Externe a declarat că un angajat din cadrul ministerului a murit în urma rănilor suferite în urma unui atac israelian la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

Bărbatul se refugiase în casa unuia dintre colegii săi de la consulatul francez, alături de alţi doi colegi şi mai mulţi membri ai familiilor acestora, se arată în comunicatul ministerului emis sâmbătă seara târziu.

"Casa a fost lovită de un atac aerian israelian miercuri seară, care l-a rănit grav pe agentul nostru şi a ucis alte aproximativ 10 persoane", se arată în comunicat, adăugând că acesta a murit ulterior din cauza rănilor suferite.

Comunicatul a precizat că Franţa a condamnat bombardarea unei clădiri rezidenţiale.

"Cerem ca autorităţile israeliene să facă lumină asupra circumstanţelor acestui bombardament, cât mai curând posibil", a spus aceasta.

UPDATE Franţa solicită un armistiţiu "imediat şi durabil" în Gaza

Franţa solicită un armistiţiu "imediat şi durabil" în războiul din Gaza, a declarat duminică ministrul de externe Catherine Colonna, subliniind că Parisul este "profund îngrijorat" de situaţia din teritoriul palestinian.

"Prea mulţi civili sunt ucişi", a declarat şefa diplomaţiei, în declaraţii făcute alături de omologul său israelian Eli Cohen la Tel Aviv, subliniind totodată că victimele atacului din 7 octombrie al Hamas nu trebuie uitate.

UPDATE Trei palestinieni ucişi de forţele israeliene în Cisiordania

Doi palestinieni din Tulkarm, în Cisiordania ocupată, au fost împuşcaţi mortal duminică de forţele israeliene, iar un al treilea din Jenin a murit din cauza rănilor suferite în urmă cu câteva zile, a declarat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

UPDATE Israelul loveşte Gaza în timp ce creşte presiunea pentru eliberarea mai multor ostatici

Israelul a efectuat duminică noi atacuri în Gaza, în timp ce liderii sunt supuşi unor presiuni tot mai mari pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă reţinuţi în teritoriul condus de Hamas la mai mult de două luni de la atacurile din 7 octombrie.

Duminică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, cel puţin 12 persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra oraşului central Deir al-Balah.

Martorii au raportat, de asemenea, atacuri aeriene şi de artilerie israeliene asupra municipalităţii sudice Bani Suhaila, la est de Khan Yunis, al doilea oraş din Fâşia Gaza.

Premierul Binyamin Netanyahu s-a confruntat sâmbătă cu proteste din partea rudelor ostaticilor care au cerut o înţelegere urgentă pentru a le asigura libertatea, după ce armata a recunoscut că a ucis din greşeală trei prizonieri în Gaza.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Într-o conferinţă de presă televizată, la o zi după ce forţele israeliene au ucis din greşeală trei dintre cei peste 100 de ostatici deţinuţi de Hamas, Netanyahu a calificat conflictul drept un război existenţial care trebuie purtat până la victorie, în pofida presiunii şi a costurilor, şi a declarat că Gaza va fi demilitarizată şi se va afla sub control de securitate israelian.

El a declarat că ofensiva Israelului în Gaza a ajutat la încheierea unui acord de eliberare parţială a ostaticilor în noiembrie şi a promis să menţină o presiune militară intensă asupra Hamas, grupul militant care conduce Gaza.

"Instrucţiunile pe care le dau echipei de negociere se bazează pe această presiune, fără de care nu avem nimic", a spus el.

Netanyahu a vorbit după ce şeful agenţiei israeliene de spionaj Mossad, David Barnea, s-a întâlnit cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al Thani în Europa, iar atenţia s-a îndreptat către un posibil nou armistiţiu în Gaza şi către un acord privind prizonierii şi ostaticii.

Netanyahu a evitat o întrebare despre întâlnire, dar a confirmat că a dat instrucţiuni echipei de negociere.

"Avem critici serioase la adresa Qatarului... dar în acest moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri", a spus el, făcând aluzie la legăturile statului din Golf cu Hamas şi cu Iran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici