"Război liturgic" la Vatican. Papa i-a atacat direct pe conservatorii care se opun schimbării Bisericii: "Am fost blocaţi prea mult timp în interiorul unei religiozităţi convenţionale"

Papa Francisc i-a atacat joi pe conservatorii care se opun schimbării în Biserica Romano-Catolică, deplângându-i pe cei a căror religie, a spus el, este autoreferenţială şi învelită într-o "armură". Declaraţiile sunt ultimele dintr-o serie de evenimente ce au căpătat în discuţia publică denumirea de "războaiele liturgice" ale Bisericii.

19418 afișări
Imaginea articolului "Război liturgic" la Vatican. Papa i-a atacat direct pe conservatorii care se opun schimbării Bisericii: "Am fost blocaţi prea mult timp în interiorul unei religiozităţi convenţionale"

"Război liturgic" la Vatican. Papa i-a atacat direct pe conservatorii care se opun schimbării Bisericii: "Am fost blocaţi prea mult timp în interiorul unei religiozităţi convenţionale"

Cu ocazia sărbătorii Epifaniei, Francisc a părut să-şi îndrepte criticile către cei care s-au împotrivit deciziei sale de a restricţiona slujbele în limba latină, spunând că liturghia nu poate fi prinsă într-o "limbă moartă", relatează Reuters.

"Am fost blocaţi prea mult timp, cuibăriţi în interiorul unei religiozităţi convenţionale, exterioare şi formale, care nu ne mai încălzeşte inimile şi nu ne mai schimbă vieţile? Cuvintele noastre şi liturghiile noastre aprind în inimile oamenilor dorinţa de a se îndrepta spre Dumnezeu sau sunt o <<limbă moartă>> care vorbeşte doar despre sine şi pentru sine?", a spus Francisc.

Sfânta Liturghie în latină a ieşit din uzul general după Conciliul Vatican II din 1962-1965 şi a fost înlocuită de limbile locale. Totuşi o serie de slujbe speciale se mai ţin în acestă limbă.

În iulie, după ce a susţinut că Liturghia în limba latină a fost exploatată de antireformişti pentru a afecta unitatea Bisericii, Francisc a înăsprit reglementările cu privire la momentul în care aceasta poate fi celebrată, anulând deciziile celor doi predecesori ai săi.

De atunci, unii conservatori, inclusiv episcopi, l-au sfidat în mod deschis pe Papă ducând la cel mai recent capitol din ceea ce a căpătat numele de "războaiele liturgice" ale Bisericii.

Credinţa nu este "o armură care ne înconjoară; în schimb, este o călătorie fascinantă, o mişcare constantă şi neliniştită, mereu în căutarea lui Dumnezeu", a spus Francisc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici