Război verbal între Franţa şi Marea Britanie pe teme economice

Ministrul francez de Finanţe Francois Baroin a declarat vineri că economia ţării sale este într-o stare mai bună decât cea a Marii Britanii, chiar dacă ultimele estimări oficiale arată că Franţa a intrat în recesiune şi anul viitor va avea loc o revenire anemică.

501 afișări
Imaginea articolului Război verbal între Franţa şi Marea Britanie pe teme economice

Francois Baroin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baroin a aţâţat un război al cuvintelor de o parte şi de alta a Canalului Mânecii, afirmând că "este adevărat că situaţia economiei britanice este în prezent foarte îngrijorătoare, şi este de preferat să fii francez decât britanic, la nivel economic", transmite Financial Times.

Comentariile oficialului francez au avut loc după ce institutul de statistică INSEE a estimat vineri că economia Franţei se va contracta cu 0,2% în trimestrul patru şi cu 0,1% în primele trei luni ale anului viitor. Economia va reveni apoi la o creştere de numai 0,1% în trimestrul al doilea.

Estimările sugerează că este improbabil ca economia franceză să îndeplinească ţinta unui avans de 1% anul viitor.

Guvernul urmăreşte să reducă deficitul bugetar la 5,7% din PIB în acest an şi la 4,6% în 2012. Franţa riscă să piardă ratingul maxim triplu "A" din cauza temerilor legate de capacitatea de a respecta obiectivele privind reducerea deficitului bugetar, care alimentează creşterea datoriilor.

Oficialii francezi sunt nemulţumiţi că ratingul "AAA" al ţării este în pericol, spre deosebire de calificativul Marii Britanii, chiar dacă şi această ţară are deficit bugetar mare, un nivel similar al datoriilor şi o inflaţie ridicată, cuplată cu un ritm lent de creştere economică.

Iritarea francezilor a fost alimentată de comentarii recente ale ministrul britanic de Finanţe George Osborne, care a comparat predictibilitatea Franţei cu cea a Greciei.

"Nu vrem să primim lecţii şi nici nu dăm. Am primit câteva", a declarat Baroin la postul de radio Europe 1.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, cunoscut pentru manierele sale moderate, a afirmat joi că, în baza fundamentelor economice, agenţiile de rating ar trebui să înceapă cu retrogradarea Marii Britanii, nu a Franţei. Comentariile sale au fost susţinute de premierul Francois Fillon.

Oficialii britanici au replicat că pieţele financiare au încredere în planurile de austeritate ale coaliţiei conservatoare, pentru reducerea deficitului bugetar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici