Războiul din Afganistan va costa mai mult decât cel din Irak

Bugetul american consacrat războiului din Afganistan, considerat o prioritate de preşedintele Barack Obama, va depăşi pentru prima dată costurile războiului din Irak în 2010, potrivit cifrelor prezentate joi de Pentagon.

386 afișări
Imaginea articolului Războiul din Afganistan va costa mai mult decât cel din Irak

Războiul din Afganistan va costa mai mult decât cel din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Casa Albă cere pentru anul viitor un buget de 130 de miliarde de dolari pentru finanţarea războaielor din Irak şi Afganistan, dintre care 65 de miliarde pentru operaţiunile din Afganistan şi 61 de miliarde pentru cele din Irak, a precizat viceamiralul Steve Stanley, director de resurse al Statului Major american.

"Banii ceruţi, circa 65 de miliarde pentru Afganistan, reprezintă mai mult decât cele 61 de miliarde solicitate pentru Irak", a declarat acesta, apreciind că este vorba despre o "premieră".

De la instalarea sa la putere, preşedintele Barack Obama a reorientat priorităţile armatei americane dinspre Irak spre Afganistan,precizând că este vorba despre frontul central al războiului împotriva terorismului.

Circa 136.000 de militari americani sunt în prezent mobilizaţi în Irak, dar trebuie să se tretragă treptat din teritoriu pană la sfârşitul lui 2011, conform acordului de securitate semnat înre Washington şi Bagdad la sfârşiul lui 2008.

În paralel, în încercarea de a diminua violenţele din Afganistan, Casa Albă a decis să trimită în regiune 21.000 de militari suplimentari faţă de cei 70.000 de membri ai forţelor internaţionale mobilizaţi deja în teritoriu.

Până la sfârşitul anului, contingentul american va ajunge de la 45.000 în prezent la 68.000 de persoane.

Bugetul de 130 de miliarde de dolari cerut pentru cele două conflicte în 2010 cuprinde, de asemenea, un program în valoare de 1,5 miliarde de dolari numit "răspuns de urgenţă al comandamentului" menit să acopere nevoile urgente de finanţare în regiune în domeniul reconstrucţiei şi ajutorului umanitar.

Dar în 2009 acest buget a fost repartizat în mod echitabil între Irak şi Afganistan (câte 700 de milioane fiecare), dar în 2010, 1,2 miliarde din cei 1,5 miliarde vor fi destinaţi Afganistanului.

"Această cerere reflectă exact prioritata administraţiei", a explicat viceamiralul Stanley.

Totodată, Pentagonul cere 700 de milioane de dolari pentru a "accelera dezvoltarea capacităţilor Pakistanului în domeniul contra-insurecţiei şi finanţarea operaţiunilor pe care le desfăşoară în sprijinul eforturilor americane" în Afganistan, potrivit documentelor publicate joi.

Adept al abordării regionale a problemei afgane, preşedintele Obama a promis o asistenţă militară şi un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pe cinci ani pentru Pakistan, a cărui frontieră occidentală a devenit bastion al al-Qaida şi rebelilor combatanţi din Afganistan.

Cele 130 de miliarde cerute de adminstraţie pentru războaiele din Irak şi Afganistan în 2010 fac parte dintr-un buget al Apărării în valoare totală de 663,7 milliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici