Războiul din Irak este un "dezastru imens", susţine un fost oficial al Pentagonului

Războiul din Irak este un "dezastru imens", care a creat o adevărată pepinieră pentru terorişti şi a acordat mai multă îndrăzneală Iranului, afirmă un fost oficial de rang înalt al Pentagonului, din perioada lui Donald Rumsfeld.

421 afișări
Imaginea articolului Războiul din Irak este un "dezastru imens", susţine un fost oficial al Pentagonului

Războiul din Irak este un "dezastru imens", susţine un fost oficial al Pentagonului (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă măsurăm războiul din Irak în sânge şi banii cheltuiţi, a devenit un război major şi un dezastru imens", a scris Joseph Collins într-un studiu intitulat "Alegerea războiului: decizia de a invada Irakul şi consecinţele sale", publicat de Universitatea de apărare naţională.

În perioada 2001-2004, Collins a fost adjunct al secretarului Apărării Donald Rumsfeld, care este de asemenea unul dintre principalii artizani ai războiului din Irak, declanşat în martie 2003.

El îi reproşează fostului său şef că a optat pentru o forţă de invazie prea mică şi şefului autorităţii provizorii din Irak, Paul Bremer, că a formalizat ocupaţia cu riscul de a aliena sunniţii, şi asta fără a consulta Washingtonul.

Statele Unite plătesc în prezent preţul acestor erori: mai puţin respect în lume, o armată prea solicitată şi un impact negativ asupra războiului împotriva terorismului "care trebuie acum să dea prioritate Irakului, în ceea ce priveşte mijloacele umane, materiale şi atenţia responsabililor", subliniază Collins.

"Eforturile noastre de acolo (Irak) ar trebui să îmbunătăţească securitatea Statelor Unite, dar cel puţin temporar au creat o pepinieră pentru terorişti şi au dat îndrăzneala necesară Iranului pentru a-şi extinde influenţa" în regiune, a adăugat Collins.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici