Războiul din Ucraina nu este singura prioritate la summitul NATO. America este îngrijorată de ameninţarea chineză din Pacific

Prezenţa a patru lideri din regiunea Asia-Pacific la summitul NATO de la Vilnius de săptămâna aceasta sugerează că Ucraina nu este singura problemă majoră de securitate de pe agenda alianţei de apărare Europa-America de Nord, transmite CNN.

1087 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina nu este singura prioritate la summitul NATO. America este îngrijorată de ameninţarea chineză din Pacific

AP News

Războiul din Ucraina, deşi a dus Occidnetul spre un nou război rece cu Kremlinul, nu este singura prioritate. 

La summitul NATO de la Vilnius au fost prezenţi patru lideri din zona Asia-Pacific, printre care şi premierul nipon, Fumio Kishida. 

„Comportamentul din ce în ce mai coercitiv al guvernului chinez în străinătate şi politicile represive la nivel intern provoacă securitatea, valorile şi interesele NATO”, a scris Stoltenberg pe site-ul Afacerilor Externe .

Marţi, alianţa condusă de SUA a subliniat aceste preocupări, făcând mai multe referiri la China într-un comunicat  emis, în care a afirmat că ambiţiile declarate ale Beijingului ridică „provocări sistemice” pentru „securitatea euro-atlantică”.

Totuşi, alianţa rămâne „deschisă unui angajament constructiv” cu China. 

„Când am vizitat Japonia şi Coreea de Sud la începutul acestui an, liderii lor erau în mod clar îngrijoraţi de faptul că ceea ce se întâmplă astăzi în Europa se poate întâmpla mâine în Asia”, a spus Stoltenberg luni.

China spune că Taiwanul este o chestiune internă şi că nu vede niciun rol pentru ţările din regiune, cu atât mai puţin pentru membrii NATO, să intervină.

„Nu vom permite nimănui sau vreunei forţe să se amestece în propriile afaceri ale Chinei sub deghizarea căutării păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, la o conferinţă de presă din luna mai. 

Ministerul Apărării din Taiwan a observat miercuri un număr mare de avioane militare chineze pe cerul din jurul insulei, după ce a fost emis comunicatul NATO.

În orele de după ora locală 7 dimineaţa, a spus că au fost detectate 30 de avioane ale Armatei Populare de Eliberare, inclusiv 23 care fie au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, fie au intrat în secţiunile de sud-est şi sud-vest ale zonei sale de identificare a apărării aeriene.

Alte 32 de avioane de război chineze au efectuat zboruri similare începând cu ora locală 6 dimineaţa.

Cel mai mare număr de avioane chineze pe care Taiwan le-a observat că traversează linia mediană a fost de 56 în octombrie 2021, potrivit CNN.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici