Zelenski: Tacticile ruseşti pe frontul de est sunt "nebuneşti"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe comandanţii ruşi de "nebunie" în eforturile lor de a captura oraşul Bakhmut din estul ţării, relatează BBC.

17627 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Tacticile ruseşti pe frontul de est sunt "nebuneşti"

Războiul din Ucraina: Tacticile ruseşti pe frontul de est sunt "nebuneşti", spune Zelenski

Oraşul - care se află în regiunea Doneţk şi care avea o populaţie de 70.000 de locuitori înainte de război - a fost centrul atacurilor ruseşti timp de luni de zile.

În pofida unui avans ucrainean iminent asupra oraşului-cheie Herson, Zelenski a declarat că atacurile au continuat în forţă.

Cucerirea oraşului ar fi o victorie simbolică pentru Rusia.

"Aici este locul în care nebunia comandamentului rus este cea mai evidentă", a declarat Zelenski în discursul său nocturn de la Kiev. "Zi după zi, de luni de zile, ei conduc oamenii spre moarte acolo, concentrând cel mai înalt nivel de lovituri de artilerie".

Oleksiy Arestovych, un consilier lui Zelenski, a declarat că într-o zi forţele ruseşti au lansat opt atacuri separate asupra Bakhmut înainte de prânz şi au fost respinse de fiecare dată.

Oraşul se află pe un drum principal care duce spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, aflate sub controlul ucrainean.

Analiştii spun că oraşul are puţină valoare militară în sine, deşi, dacă Bakhmut ar cădea, ar readuce alte oraşe în raza de acţiune a artileriei ruseşti.

Se pare că trupele regulate ruseşti din regiune sunt sprijinite de mercenari din grupul Wagner. Se spune că fondatorul grupului, Evgheni Prigozhin, ar dori să captureze oraşul ca premiu politic.

Duminică, şeful mercenarilor a recunoscut ritmul lent al avansului rusesc spre Bakhmut, spunând că trupele câştigă doar "100-200 de metri pe zi".

"Unităţile noastre se întâlnesc în mod constant cu cea mai înverşunată rezistenţă inamică şi observ că inamicul este bine pregătit, motivat şi lucrează cu încredere şi armonie", a declarat Prigozhin într-o declaraţie publicată de una dintre companiile sale. "Acest lucru nu îi împiedică pe luptătorii noştri să avanseze, dar nu pot comenta cât timp va dura".

În ciuda atacurilor intense, Zelenski a declarat că forţele ucrainene îşi menţin poziţia şi şi-a salutat trupele ca fiind "eroi".

De asemenea, forţele ucrainene continuă să avanseze în sud, spre Herson, unde Rusia a ordonat evacuarea civililor.

În timp ce Zelenski nu a oferit o actualizare directă a avansului, el a declarat că trupele sale "îşi întăresc poziţiile peste tot pe front, reducând capacităţile ocupanţilor, distrugându-le logistica şi pregătind veşti bune pentru Ucraina".

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat că ritmul de înaintare a fost îngreunat de condiţiile meteo, ceea ce face contraofensiva mai dificilă decât înaintarea din est care a respins trupele ruseşti în septembrie.

În altă parte, administratorii pro-ruşi din provincia estică Luhansk au declarat că forţele ucrainene au început din nou să avanseze în regiune. Aceştia au declarat că au loc lupte grele în jurul oraşelor Kreminna şi Svatove, care au căzut în mâinile Rusiei la începutul acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici