Războiul din Ucraina, ziua 1171. Zelenski a anunțat găzduirea „coaliției celor dispuși” la Kiev / Rusia și SUA discută reluarea livrărilor de gaz rusesc către Europa

Publicat: 09 05. 2025, 22:34
Actualizat: 09 05. 2025, 22:36

Zelenski impune sancțiuni împotriva rușilor și companiilor din Rusia, China, Iran și Uzbekistan

Președintele Volodimir Zelenski a impus sancțiuni pe 9 mai împotriva a 58 de persoane și 74 de companii din Rusia, China, Iran și Uzbekistan, scrie The Kyiv Independent. Printre companiile sancționate se numără 67 de întreprinderi rusești implicate în tehnologia militară, conform Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Pe lista sancționaților se află și Vadim Țîganov, producător și artist rus, cunoscut pentru sprijinul său pentru invazia Ucrainei, alături de soția sa, cântăreața Victoria Țîganova. De asemenea, au fost sancționați Yuriy Churkin, directorul fabricii Fort, și Petro Vașcenko, șeful companiei Unimatic, care furnizează echipamente avansate utilizate în conflict.

Rusia și SUA discută reluarea livrărilor de gaz rusesc către Europa, confirmă Kremlinul

Moscova și Washingtonul au discutat despre o posibilă reluare a livrărilor de gaz rusesc către Europa, a confirmat consilierul prezidențial rus Yuri Ușakov pentru agenția de presă Interfax. Aceste discuții, care au loc pe fondul negocierilor pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, au fost raportate inițial de Reuters, citând opt surse familiare cu situația.

UE va sprijini Ucraina cu 1,35 milioane de obuze și aproape 2 miliarde de euro din active rusești înghețate

Uniunea Europeană va furniza Ucrainei peste 1,35 milioane de obuze până la sfârșitul anului 2025 și va aloca aproape 1,9 miliarde de euro (aproximativ 2,1 miliarde de dolari) din activele rusești înghețate pentru sprijin militar, conform declarațiilor oficialilor ucraineni.

Această decizie a fost anunțată pe 9 mai, în cadrul unei reuniuni la Lviv, unde delegații din 35 de țări și Consiliul Europei au discutat despre înființarea unui tribunal special împotriva conducerii ruse și despre noi măsuri de sprijin pentru apărarea Ucrainei.

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a mulțumit aliaților europeni pentru inițiativa de a trimite cel puțin 1,35 milioane de obuze până la finalul lui 2025 și a subliniat că Uniunea Europeană va investi și în dezvoltarea industriei de apărare europene și integrarea acesteia cu cea ucraineană.

Ungaria reacționează la acuzațiile de spionaj ale Kievului

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat vineri că a destructurat o rețea de spionaj operată de serviciile secrete militare ungare. Budapesta a respins acuzațiile și a expulzat doi diplomați ucraineni, relatează Reuters.

Potrivit SBU, doi suspecți, foști membri ai armatei ucrainene, au fost arestați și acuzați de trădare.

Agenția susține că aceștia lucrau pentru serviciile de informații militare ungare și au primit bani, echipamente speciale și instrucțiuni pentru a transmite date clasificate privind sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, în special din regiunea Transcarpatia.

Zelenski a anunțat găzduirea „coaliției celor dispuși” la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că sâmbătă va avea loc, la Kiev, o întâlnire a liderilor „coaliției celor dispuși”, un grup format de Franța și Marea Britanie care vizează oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina, notează Reuters.

„Coaliția celor dispuși” a fost formată la începutul acestui an, din inițiativa Franței și Marii Britanii, ca reacție la îngrijorarea tot mai mare că Statele Unite, sub administrația Trump, nu mai reprezintă un sprijin constant pentru efortul Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii ruse.

Rusia acuză Ucraina că încearcă să pătrundă pe teritoriile regiunilor Kursk și Belgorod

Vineri, Andrei Belousov, ministrul rus al apărării a anunțat că Ucraina ar fi efectuat mai multe tentative de a pătrundere în regiunile Kursk și Belgorod.

Declarația vine în contextul unui armistițiu unilateral declarat de Moscova cu ocazia Zilei Victoriei. Autoritățile de la Kiev au respins armistițiul și au răspuns cu propunera unei încetări a focului de 30 de zile.

Oficialii ministerului apărării de la Moscova susțin că armata ucraineană a realizat patru încercări de trecere a graniței în Kursk și Belgorod și că trupele ruse staționate pe frontul de est al Ucrainei au fost atacate de 15 ori. De asemenea, guvernatorul regiunii Belgorod a relatat că o dronă ucraineană a atacat vineri o clădire guvernamentală.

Miniștrii europeni aprobă tribunalul special pentru a judeca agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Vineri, 9 mai, miniștrii de externe europeni au aprobat crearea unui tribunal special pentru a judeca crima de agresiune împotriva Ucrainei, în cadrul unei întâlniri la Lviv. Tribunalul va funcționa sub egida Consiliului Europei și va viza conducerea politică și militară a Rusiei, inclusiv pe președintele Vladimir Putin. Acesta reprezintă un pas important în eforturile internaționale de a trage Rusia la răspundere pentru încălcarea gravă a dreptului internațional comisă împotriva Ucrainei.

Rusia ridică un monument lui Stalin în Melitopol, cu ocazia Zilei Victoriei

Pe 8 mai, Partidul Comunist din Rusia a dezvelit un monument dedicat lui Iosif Stalin în Melitopolul ocupat, pentru a marca Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial. La ceremonie au participat oficiali ruși și elevi locali, care au depus flori la statuie. Monumentul poartă un mesaj de recunoștință pentru Stalin, descris ca „organizerul și inspiratorul victoriei poporului sovietic asupra invadatorilor naziști.”

Diplomații UE onorează soldații căzuți la datorie la Lviv și promit mai mult sprijin pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai UE și șefa politicii externe, Kaja Kallas, au onorat soldații ucraineni căzuți la datorie în timpul unei vizite la Lviv pe 9 mai, a raportat prim-ministrul Denys Shmyhal pe Telegram.

Vizita a coincis cu parada Rusiei de Ziua Victoriei de la Moscova, un eveniment anual pe care Kremlinul îl folosește pentru a-și etala puterea militară și a-și justifica războiul împotriva Ucrainei.

Statul Major: Rusia a pierdut 963.270 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 963.270 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat pe 9 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1 300 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 786 de tancuri, 22 433 de vehicule blindate de luptă, 47 724 de vehicule și rezervoare de combustibil, 27588 de sisteme de artilerie, 1 380 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 157 de sisteme de apărare aeriană, 372 de avioane, 335 de elicoptere și 35 446 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

Ucrainenii au descoperit „o reţea de spionaj maghiară” interesată de apărarea Kievului

Agenţia de securitate a Ucrainei SBU a anunţat că a descoperit o reţea de spionaj maghiară care căuta informaţii despre apărarea Kievului, potrivit Sky News.

SBU a mai spus că a reţinut doi agenţi suspecţi. Cei doi sunt foşti membri ai armatei ucrainene care au fost recrutaţi de un agent din serviciile de informaţii militare maghiare. Lor li s-au oferit bani şi echipamente speciale pentru comunicaţii secrete,

Rușii anunță că la defilarea din centrul Moscovei vor fi prezentate și dronele utilizate în Ucraina

Dronele utilizate în Ucraina vor fi prezentate la defilarea din centrul Moscovei. Televiziunea de stat din Rusia spune că este prima dată când se întâmplă acest lucru.

Ucrainenii susţin că ruşii au atacat opt localităţi de 220 de ori în timpul armistiţiului

Ucrainenii îi acuză pe ruşi că nu respectă armistiţiul anunţat de preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Ucrainenii susţin că ruşii au atacat opt localităţi de 220 de ori în timpul armistiţiului.

Turcia și China ar putea servi drept „mediatori” potențiali pentru negocierile de pace dacă SUA se retrag, afirmă ministrul polonez al afacerilor externe

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat că Turcia sau China ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina, dacă Statele Unite decid să se retragă din eforturile diplomatice. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute după reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, desfășurată la Varșovia.

SUA sunt gata să „plece” dacă Rusia negociază cu rea-credință, afirmă Vance

Statele Unite vor fi gata să „plece” de la masa negocierilor dacă nu vor vedea că Rusia face progrese în negocierile pentru a pune capăt războiului, a declarat vicepreședintele american JD Vance pentru Fox News pe 8 mai.

„Ceea ce m-ar deranja este dacă am ajunge la concluzia că rușii nu se angajează în negocieri cu bună credință. Și dacă acest lucru se întâmplă, da, ne vom retrage”, a declarat Vance într-un interviu.

Se pare că Statele Unite au devenit frustrate de lipsa de progrese înregistrate în negocierile dintre Rusia și Ucraina. La 26 aprilie, președintele american Donald Trump a scris că președintele rus Vladimir Putin ar putea „să mă tragă pe sfoară” în negocieri.

Trump cere „încetarea necondiționată a focului” și se angajează să „asigure pacea” între Ucraina și Rusia

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a solicitat la 8 mai o „încetare necondiționată a focului de 30 de zile” între Ucraina și Rusia.

Într-o postare pe Truth Social după o convorbire telefonică cu președintele Volodymyr Zelenski, Trump și-a exprimat speranța pentru „o încetare a focului acceptabilă”, cu ambele țări „responsabile pentru respectarea sanctității… negocierilor directe”.

Zelenski și Trump au discutat despre încetarea focului și presiunea asupra Rusiei în cadrul unei convorbiri telefonice

Președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, pe 8 mai, pentru a discuta despre război, continuarea presiunii asupra Rusiei și o posibilă încetare a focului.

Zelenski a relatat detaliile convorbirii telefonice în timpul discursului său de seară.

Potrivit lui Zelenski, cei doi lideri au avut o „conversație bună”, care a fost „caldă și constructivă”. Ei s-au felicitat reciproc și națiunile lor respective cu ocazia Zilei Victoriei în Europa – care comemorează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 100 de ciocniri raportate pe linia frontului de la începutul încetării focului de Ziua Victoriei în Rusia

Forțele ucrainene s-au confruntat cu 117 ciocniri de luptă pe linia frontului în prima zi a „armistițiului umanitar” autodeclarat de Rusia de Ziua Victoriei, a raportat la 8 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ciuda anunțului Kremlinului privind un armistițiu între 8 și 11 mai, luptele grele au continuat în mai multe regiuni pe tot parcursul zilei. Statul Major a declarat că cele mai multe lupte au avut loc în regiunea Donețk, unde trupele ruse au lansat 41 de atacuri numai pe frontul Pokrovsk.