Războiul din Ucraina, ziua 1185. Rusia și Ucraina eliberează fiecare primii 390 de prizonieri / Rusia lovește portul Odesa cu rachete balistice, în plină zi

Publicat: 23 05. 2025, 21:56
Actualizat: 23 05. 2025, 21:59
HANDOUT - 23 February 2025, Russia, --: Russian President Vladimir Putin pictured during a video message to mark Defender of the Fatherland Day. Putin has pledged to provide Russian forces with more modern weapons and technology, one day before the third anniversary of Moscow's full-scale invasion of Ukraine. Photo: -/Kremlin/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

Zelenski critică dur întârzierea Rusiei privind pacea: „O bătaie de joc la adresa lumii”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că întârzierea de o săptămână a Rusiei în pregătirea unui memorandum pentru pace este „o bătaie de joc la adresa întregii lumi”.

El a declarat că, în timp ce Ucraina cere un armistițiu imediat, Moscova trage de timp fără un plan clar, scrie Kyiv Independent. 

Zelenski a acuzat Rusia că blochează negocierile reale și cere mai multă presiune internațională.

Deși a avut loc un schimb de prizonieri între cele două țări, cel mai mare de la începutul războiului, liderul ucrainean spune că Rusia nu face pași concreți spre pace și doar mimează implicarea diplomatică

Avion rusesc interceptat de Polonia deasupra Mării Baltice

Pe 22 mai, avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rusesc Su-24 care zbura periculos în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, aproape de enclava rusă Kaliningrad, a declarat, pe 23 mai, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Ministrul Apărării din Polonia a declarat că manevrele avionului au fost intenționate și riscante, amenințând siguranța regională.

Execuția a doi prizonieri ucraineni lângă Pokrovsk, acuză procurorii

Pe 22 mai, în apropierea satului Udachne, lângă orașul Pokrovsk, forțele ruse au capturat patru soldați ucraineni în timpul unui atac, relatează The Kyiv Independent.

Doi dintre aceștia au fost ulterior executați cu arme automate într-o pădure din apropiere, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei. Soarta celorlalți doi prizonieri nu este cunoscută.

Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă pentru a identifica vinovații. Ei susțin că Rusia încalcă în mod repetat Convențiile de la Geneva, care interzic omorârea prizonierilor de război.

Până la sfârșitul lui 2024, Ucraina a înregistrat 177 de cazuri de execuții ale soldaților săi capturați.

Rusia și Ucraina eliberează fiecare primii 390 de prizonieri

Rusia și Ucraina au eliberat fiecare 390 de prizonieri vineri și au declarat că vor elibera și mai mulți în zilele următoare, în ceea ce se așteaptă să fie cel mai mare schimb de prizonieri din război de până acum, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că fiecare parte a eliberat vineri 270 de soldați și 120 de civili. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat totalul de 390 pentru fiecare și a declarat că mai mulți vor fi eliberați sâmbătă și duminică.

Atac rusesc cu rachete balistice asupra portului Odesa: un mort și mai mulți răniți

Rusia a lansat două rachete balistice asupra orașului-port Odesa pe 23 mai, provocând moartea unei persoane și rănirea altor opt, dintre care patru se află în stare gravă, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Ținta atacului a fost infrastructura civilă din interiorul portului, fiind avariate clădiri, echipamente și o sală de motoare.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksiy Kuleba, a declarat că nu existau obiective militare în zonă și a subliniat importanța strategică a portului pentru securitatea alimentară globală

Finlanda în alertă: Monitorizare sporită la granița cu Rusia pe fondul unor pregătiri militare

Finlanda urmărește cu atenție activitățile Rusiei din apropierea graniței comune, în contextul în care autoritățile de la Helsinki se așteaptă la o posibilă consolidare militară rusă după încheierea războiului din Ucraina.

Oficialii finlandezi susțin că infrastructura militară din apropiere este deja în extindere, iar statul nordic și-a întărit capacitățile de supraveghere și răspuns, fiind sprijinit de statutul său de membru NATO din 2023.

În paralel, Finlanda a finalizat 35 de kilometri dintr-un gard de frontieră planificat pe 200 km, pentru a-și securiza granița estică, închisă de peste un an din cauza acuzațiilor privind o operațiune hibridă orchestratā de Moscova.

Ucraina respinge afirmația lui Trump privind finalizarea unui schimb de prizonieri cu Rusia

Ucraina a respins afirmația președintelui american Donald Trump potrivit căreia un schimb de prizonieri de război cu Rusia ar fi fost finalizat.

Schimbul planificat, care ar urma să implice 1.000 de deținuți de fiecare parte, provine dintr-un acord încheiat în urma negocierilor dintre delegațiile ucraineană și rusă, desfășurate la Istanbul pe 16 mai 2025.

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis 7 persoane și au rănit alte 20

Atacurile rusești asupra Ucrainei s-au soldat cu șapte morți și 20 de răniți în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile regionale pe 23 mai.

Ucraina poate duce doar un „război de supraviețuire high-tech” împotriva Rusiei, spune Zalujni

Ucraina trebuie să se bazeze exclusiv pe un „război de supraviețuire high-tech” pentru a se apăra împotriva Rusiei, potrivit lui Valerii Zalujni, fost comandant-șef și actual ambasador în Regatul Unit.

Zalujni a subliniat realitatea situației, afirmând: „Sper că nu mai este nimeni aici care să aștepte încă un miracol, ca vreo lebădă albă să aducă pacea în Ucraina, să restabilească granițele din 1991 sau 2022, și după aceea să vină marea fericire pentru Ucraina.”

Atac cu drone ucrainene asupra unei fabrici rusești din regiunea Lipetsk

O lovitură cu drone ucraineane a vizat fabrica Energia din orașul Yelets, regiunea Lipetsk, sancționată de SUA, conform canalului rusesc de Telegram Astra, care citează surse locale.
Imagini apărute pe rețelele sociale par să surprindă urmările atacului, arătând explozii și incendii la fața locului.

Pierderile de trupe ale Rusiei în Ucraina se apropie de un milion

Rusia a pierdut aproximativ 978.700 de soldați de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ultimul raport menționează 1.050 de pierderi rusești înregistrate în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut și 10.841 de tancuri, 22.575 de vehicule blindate de luptă, 49.407 vehicule și cisterne de combustibil, 28.165 de sisteme de artilerie, 1.390 de lansatoare multiple de rachete, 1.167 de sisteme de apărare antiaeriană, 372 de avioane, 336 de elicoptere, 36.945 de drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.

G7 promite menținerea înghețării activelor rusești până la încheierea războiului și reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Liderii țărilor G7 au emis o declarație comună pe 22 mai, angajându-se să mențină înghețate activele Rusiei până când Moscova va încheia războiul din Ucraina și va plăti pentru pagubele provocate, scrie The Kyiv Independent.

Declarația a subliniat, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini redresarea Ucrainei după război, afirmând că sprijinul va continua atât timp cât va fi necesar pentru reconstrucția țării.

Aeroporturile din Moscova, închise temporar în urma atacurilor cu drone

Autoritățile ruse au închis temporar principalele aeroporturi din Moscova – Vnukovo, Domodedovo și Jukovski – în urma unei a treia nopți consecutive de atacuri cu drone ucrainene, potrivit oficialilor ruși și presei de stat, pe 23 mai.

Restricțiile de zbor au fost impuse ca răspuns la amenințările continue la adresa securității, sistemele de apărare antiaeriană fiind activate peste noapte pentru a intercepta dronele.

Putin anunță crearea unei „zone tampon de securitate” la granița cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 22 mai că a ordonat crearea unei „zone tampon de securitate” de-a lungul graniței cu Ucraina, potrivit presei de stat ruse.

Zona ar urma să cuprindă regiunile Kursk, Briansk și Belgorod – zone afectate recent de activități militare, în special regiunea Kursk, unde Ucraina a desfășurat anterior operațiuni transfrontaliere.
Putin a făcut această declarație în timpul unei videoconferințe cu oficiali de rang înalt, subliniind că forțele armate ruse lucrează deja la dezvoltarea acestei zone.

Moscova prezintă măsura ca fiind una defensivă, însă anunțul vine într-un context de îngrijorare internațională tot mai mare cu privire la adevăratele intenții ale Rusiei.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat imediat declarațiile lui Putin, considerându-le un semnal clar că Rusia nu urmărește cu adevărat pacea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Heorhii Tykhyi, a spus că momentul ales pentru anunț, în plin efort internațional pentru o încetare a focului, demonstrează agresiunea continuă a Rusiei și lipsa de interes pentru diplomație.

Kievul susține că Putin rămâne principalul obstacol în calea păcii și a cerut intensificarea presiunii internaționale pentru a pune capăt războiului.

Rusia a respins oficial apelurile la o încetare a focului în Ucraina, ministrul de Externe Serghei Lavrov declarând: „Nu mai vrem asta”.