Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1202. Renault va începe producția de drone în Ucraina/Rachetele rusești vizează vestul Ucrainei în ultimul atac în masă/Ucraina începe un nou schimb major de prizonieri cu Rusia

Războiul din Ucraina, ziua 1202. Renault va începe producția de drone în Ucraina/Rachetele rusești vizează vestul Ucrainei în ultimul atac în masă/Ucraina începe un nou schimb major de prizonieri cu Rusia

Rusia a lansat 479 de drone asupra Ucrainei în cel mai mare bombardament nocturn cu drone, de la începutul răboiului, au declarat luni forțele aeriene ucrainene.
Războiul din Ucraina, ziua 1202. Renault va începe producția de drone în Ucraina/Rachetele rusești vizează vestul Ucrainei în ultimul atac în masă/Ucraina începe un nou schimb major de prizonieri cu Rusia

Viktor Orban atacă Ucraina: „Nu vrem să murim în Ucraina. Nu vrem Afganistanul alături”

„Politicienii pro-război de la Bruxelles vor să ne facă să credem că războiul trebuie să continue. Dar este imposibil să îl câștigăm. Nu există nicio soluție pe câmpul de luptă. Există morți, suferință și distrugere. Avem nevoie de o încetare a focului, avem nevoie de pace, avem nevoie de negocieri. Diplomații ar trebui să preia conducerea de la generali. Și nu vrem să murim în Ucraina. Nu vrem ca fiii noștri să se întoarcă în sicrie. Nu vrem Afganistanul alături”, a spus Viktor Orban, vorbind la un eveniment care marchează aniversarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Un savant rus exilat explică de ce Dugin nu este un filozof, iar Rusia nu este un apărător al „valorilor tradiționale

În ultimii ani, Kremlinul a încercat să prezinte Rusia drept un bastion al așa-numitelor valori tradiționale, poziționându-se în contrast puternic cu ceea ce descrie drept Occidentul în decădere morală. Cu toate acestea, sub această aparență, persistă o realitate mai complexă. După cum a declarat filosoful rus exilat Alexey Zhavoronkov pentru Kyiv Independent, „retorica și conceptele conservatoare sunt folosite pentru a masca o realitate diferită”.

După cum observă Zhavoronkov, cei care promovează narațiunea unei Rusii „conservatoare” o fac adesea nu atât din convingere ideologică, cât din oportunism – alăturându-se Kremlinului pentru a servi ca purtători de cuvânt de facto pentru regimul președintelui Vladimir Putin, îmbogățindu-se în același timp.

Printre cei citați frecvent ca arhitecți intelectuali ai viziunii asupra lumii „valorilor tradiționale” a Kremlinului se numără Alexander Dugin, numit în presa occidentală „creierul lui Putin” – un titlu care contrazice natura ambiguă și probabil supraestimată a influenței sale reale.

Dugin, care a cerut în mod deschis genocidul ucrainenilor și întreține o rețea menită să își exporte ideologia pe scară largă în străinătate, se prezintă ca un filosof. Dar, după cum a explicat exilatul Zhavoronkov pentru Kyiv Independent, lucrările lui Dugin sunt afectate de incoerență intelectuală și nu au profunzimea filosofică necesară pentru o analiză serioasă.

Ucraina începe un nou schimb major de prizonieri cu Rusia

Printre cei eliberați se numără apărători ai orașului Mariupol care au petrecut mai mult de trei ani în captivitate.

Rusia susține că ofensiva din Dnipropetrovsk vizează crearea unei „zone tampon”. Ucraina neagă informațiile privind incursiunea

„Începând cu dimineața zilei de 9 iunie, toate informațiile rusești, inclusiv declarațiile (purtătorului de cuvânt al Kremlinului), cu privire la o ofensivă în regiunea Dnipropetrovsk, nu corespund realității”, a declarat Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării.

NATO cere creșterea cu 400% a apărării aeriene pentru a contracara Rusia, relatează Bloomberg

„Pericolul nu va dispărea nici când războiul din Ucraina se va încheia”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Cel mai mare bombardament nocturn în Ucraina

Rusia a lansat 479 de drone asupra Ucrainei în cel mai mare bombardament nocturn cu drone, de la începutul răboiului, au declarat luni forțele aeriene ucrainene.

În afară de drone, 20 de rachete de diferite tipuri au fost lansate asupra diferitelor părți ale Ucrainei, potrivit forțelor aeriene, care au declarat că barajul a vizat în principal zonele centrale și de vest ale Ucrainei.

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 277 de drone și 19 rachete în timpul zborului, se arată într-o declarație a forțelor aeriene, susținând că doar 10 drone sau rachete și-au atins ținta, potrivit AP.

Avioanele militare din Polonia, trimise în misiune în timpul unui atac rusesc în vestul Ucrainei

Armata poloneză a anunţat luni că a ridicat de la sol avioanele de vânătoare din cauza unui atac rusesc „intens” în vestul Ucrainei, potrivit Le Figaro. „Din cauza atacului aerian intens al Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean, aeronavele poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul aerian polonez în această dimineaţă”, a anunţat Statul Major Polonez pe X.

Ucraina afirmă că a lovit avioanele de vânătoare rusești MiG-31 și Su-30/34 în urma atacului asupra aerodromului.

Un atac ucrainean ar fi avariat două aeronave militare rusești — un MiG-31 și un avion de vânătoare Su-30 sau Su-34 — pe un aerodrom utilizat pentru lansarea rachetelor Kinzhal, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 9 mai.

Amploarea pagubelor este încă în curs de evaluare, a declarat armata.

Putin aprobă o nouă strategie navală, în contextul în care Rusia încearcă să-și restabilească puterea maritimă

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o nouă strategie navală menită să restabilească pe deplin poziția Rusiei ca putere maritimă mondială de prim rang, a declarat Nikolai Patrushev, consilier al Kremlinului, într-un interviu acordat ziarului rus Argumenty i Fakty, controlat de stat.

Patrushev, fost ofițer KGB, a declarat pentru ziarul rus că noul document, intitulat Strategia de dezvoltare a marinei ruse până în 2050, a fost aprobat la sfârșitul lunii mai.

Statul Major: Rusia a pierdut 997.120 de soldați în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 997.120 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 9 iunie. Numărul include 970 de victime suferite de forțele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.915 tancuri, 22.759 de vehicule blindate de luptă, 51.348 de vehicule și rezervoare de combustibil, 28.934 de sisteme de artilerie, 1.411 sisteme de lansare multiplă a rachetelor, 1.183 sisteme de apărare aeriană, 414 avioane, 337 elicoptere, 39.818 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

Boxerul ucrainean Usyk îl invită pe Trump la el acasă pentru a vedea cu ochii lui războiul, relatează BBC.

Campionul mondial la categoria grea Oleksandr Usyk l-a invitat pe președintele SUA Donald Trump să locuiască o săptămână în casa sa din Ucraina, în cadrul unui interviu acordat pe 8 iunie pentru BBC Sport.

Trump s-a angajat să negocieze încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar după șase luni de mandat, încetarea focului nu se întrevede nicăieri. Trump a amenințat că va abandona complet procesul de pace și a sugerat chiar că Ucraina este de vină pentru intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei.

Usyk a spus că l-ar primi cu plăcere pe Trump în casa sa din Ucraina pentru a experimenta în prima persoană realitățile războiului.

Rachetele rusești vizează vestul Ucrainei în ultimul atac în masă

Rusia a lansat un alt atac de amploare împotriva Ucrainei în noaptea de 9 iunie, atacând orașe din toată țara cu drone și rachete.

Cel puțin o persoană a fost rănită în Rivne, un oraș situat departe de linia frontului, în nord-vestul Ucrainei.

Atacul masiv a avut loc la scurt timp după ce Rusia a lansat, în noaptea de 6 iunie, 452 de drone și 45 de rachete asupra Ucrainei, unul dintre cele mai mari atacuri aeriene din cadrul războiului pe scară largă. Kremlinul a afirmat că bombardamentul a fost o represalie pentru operațiunea „Pânza de păianjen” a Kievului, în cadrul căreia au fost atacate cu drone avioane strategice rusești.

Un tenor de operă ucrainean și voluntar ucis în regiunea Sumî

Vladyslav Horai, renumit tenor și solist al Operei Naționale din Odesa, a fost ucis în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei în timp ce se afla într-o misiune de voluntariat, a anunțat opera pe 8 iunie.

„O pierdere tragică a zguduit întreaga comunitate artistică ucraineană”, a scris Opera Națională din Odesa într-o postare pe Facebook. „Astăzi, 8 iunie, în timp ce îndeplinea misiunea sa de voluntariat în regiunea Sumy, solistul Operei Naționale din Odesa, un tenor de talie mondială, voluntar, tată, un om cu o inimă mare și Artist Emerit al Ucrainei — Vladyslav Horai — a fost ucis.”

Horai era cunoscut atât în Ucraina, cât și la nivel internațional pentru vocea și prezența sa scenică, potrivit colegilor săi. „Vladyslav nu era doar un talent al scenei – era un exemplu de forță, demnitate și bunătate în viață”, a declarat Opera Națională.

Renault va începe producția de drone în Ucraina, potrivit presei

Producătorul francez de automobile Renault va începe producția de drone în Ucraina, a raportat France Info, marcând o colaborare semnificativă între sectoarele auto și de apărare. Renault va colabora cu o mică companie franceză din domeniul apărării pentru a echipa liniile de producție de pe teritoriul ucrainean, dronele urmând să fie utilizate atât de forțele militare ucrainene, cât și de cele franceze.

Deși Ministerul Apărării francez a refuzat să comenteze în mod specific despre Renault, ministrul apărării Sébastien Lecornu a confirmat pe 6 iunie că un important producător francez de automobile va uni forțele cu o IMM din domeniul apărării pentru a lansa producția de drone în Ucraina. În declarația acordată ziarului Le Monde, Lecornu nu a numit producătorul auto, dar a lăudat proiectul ca fiind un „parteneriat fără precedent”.

Citește și