Războiul din Ucraina, ziua 1229. Zelensky: „Am avut cea mai productivă discuție cu Trump de până acum”

Publicat: 06 07. 2025, 11:14
Actualizat: 06 07. 2025, 11:48
April 9, 2025, Ukraine: Servicemen of the 65th Mechanized Brigade of the Ukrainian Ground Forces defending the Zaporizhzhia direction carry out field tests of the Gnom-2 ground-based combat drone, Ukraine, on April 9, 2025. (Credit Image: © Dmytro Smolienko/Ukrinform via ZUMA Press Wire)

Volodimir Zelensky, după ce a vorbit la telefon cu Trump: „Am avut cea mai bună și mai productivă discuție de până acum”

Discuția telefonică pe care președintele ucrainian Volodimir Zelensky și cel american, Donald Trump au avut-o vineri a fost caracterizată de ambele părți drept „cea mai productivă” de până acum. „Am vorbit despre chestiuni de apărare antiaeriană și sunt recunoscător pentru dorința lui Trump de a ne ajuta”, a declarat Zelensky.

El a mai adăugat că cei doi au mai abordat și alte teme de discuție, pe care le vor lua în considerare în săptămânile viitoare.

De cealaltă parte, Trump a spus: „Nu mai vreau să văd 5000, 6000, 7000 de morți în fiecare săptămână, confirmând și el că a avut o discuție bună cu președintele ucrainean și exprimându-și dezamăgirea că o discuție pe care a avut-o cu Vladimir Putin nu a fost la fel de productivă.

De altfel Trump a spus că i-a pus în vedere lui Putin posibilitatea unor noi sancțiuni, „sancțiuni mult mai dure”, după cum le-a caracterizat. „Vorbim mult despre sancțiuni acum”, a spus Trump.

Rusia a intensificat atacurile asupra Kievului și asupra altor orașe în ultimele săptămâni.

La puțină vreme după discuția cu Trump, Moscova a lansat cel mai puternic atac cu drone din cele 40 de luni de război cu Ucraina.

Atacurile rusești în Ucraina au provocat moartea a 6 persoane și rănirea a 22 în ultima zi

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin șase civili și au rănit cel puțin 22 de persoane în ultima zi, au raportat autoritățile regionale pe 6 iulie.

Forțele ruse au lansat patru rachete antiaeriene S-300 din regiunea Kursk din Rusia și 157 de drone Shahed din aerodromurile Shatalovo, Millerovo și Primorsk-Akhtarsk din Rusia, precum și din Crimeea ocupată de Rusia, împotriva Ucrainei în cursul nopții, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Statul Major: Rusia a pierdut 1.026.440 de soldați în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 1.026.440 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 6 iulie. Numărul include 1.180 de victime suferite de forțele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.992 de tancuri, 22.956 de vehicule blindate de luptă, 54.252 de vehicule și rezervoare de combustibil, 29.960 de sisteme de artilerie, 1.430 de sisteme de lansare multiplă a rachetelor, 1.192 de sisteme de apărare aeriană, 421 de avioane, 340 de elicoptere, 43.825 drone, 28 nave și bărci și un submarin.

Rusia revendică atacul cu drone asupra Moscovei. Spațiul aerian a fost închis temporar pe fondul unor atacuri mai ample

Pe 5 iulie, apărarea aeriană rusă a doborât patru drone care se îndreptau spre Moscova, determinând oprirea temporară a zborurilor de plecare de la Sheremetyevo, unul dintre principalele aeroporturi ale capitalei. Primarul Serghei Sobianin a raportat prezența serviciilor de urgență la locul doborârii dronelor, dar nu a furnizat detalii imediate cu privire la eventualele pagube.

Ministerul Apărării rus a declarat că, în total, 94 de drone au fost distruse deasupra Rusiei în noaptea de 5 iulie, iar alte 45 au fost interceptate în cursul zilei.

Surse: Conductele care aprovizionează armata rusă explodează în Extremul Orient al Rusiei

Explozia din Vladivostok, Rusia, a avariat o conductă de gaz și a distrus o conductă de apă care alimenta instalațiile militare din zonă, a declarat o sursă anonimă din serviciile de informații pentru Kyiv Independent pe 5 iulie.

Explozia a fost urmată de un incendiu care a distrus ramificațiile conductei de gaz din Vladivostok de-a lungul Mării Japoniei, a declarat sursa.

Economia de război a Kremlinului dă semne de slăbiciune pe măsură ce cheltuielile militare se estompează

Economia Rusiei, care a sfidat sancțiunile inițiale și a înregistrat o creștere impulsionată de cheltuielile militare masive și exporturile robuste de petrol, arată acum semne semnificative de încetinire.

Indicatorii economici recenți sunt în roșu, cu o scădere a activității din sectorul manufacturier, reducerea cheltuielilor de consum și inflația care rămâne la un nivel ridicat, punând presiune pe bugetul național, a raportat Wall Street Journal (WSJ) pe 4 iulie.

Oficialii ruși recunosc deschis riscurile unei recesiuni. Ministrul economiei, Maxim Reshetnikov, a avertizat luna trecută că Rusia se află „în pragul unei recesiuni”, în timp ce ministrul finanțelor, Anton Siluanov, a descris situația ca fiind o „furtună perfectă”. Companiile, de la producătorii de mașini agricole la producătorii de mobilă, reduc producția. Banca centrală a anunțat pe 3 iulie că va dezbate reducerea ratei dobânzii de referință la sfârșitul acestei luni, după o reducere în iunie.