Războiul din Ucraina, ziua 123. Explozii în cartierul central al Kievului. Trupele lui Zelenski pierd teren în faţa Rusiei: „Vom lupta să ne recuperăm pământurile. Războiul poate fi dur, uneori”. Ucraina cere sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei

  • Ruşii obţin o nouă victorie pe frontul de est din Ucraina
  • Trupele Moscovei avansează după ce au cucerit oraşul strategic Severodoneţk.
  • Oraşul învecinat Lysychansk a devenit noua ţintă a ruşilor
  • Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit. Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul
  • Preşedintele Ucrainean Voldomir Zelenski este încrezător că trupele sale vor recupera pierderile suferite
22540 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 123. Explozii în cartierul central al Kievului. Trupele lui Zelenski pierd teren în faţa Rusiei: „Vom lupta să ne recuperăm pământurile. Războiul poate fi dur, uneori”. Ucraina cere sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:00 Putin face prima călătorie în străinătate de la declanşarea războiului din Ucraina

Vladimir Putin va vizita două mici state foste sovietice din Asia Centrală, a anunţat duminică televiziunea de stat rusă, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de când a ordonat invazia Ucrainei, informează Reuters.

UPDATE 21:00 

Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a făcut bilanţul victimelor atacului asupra unui bloc de locuinţe cu nouă etaje din oraş. El a confirmat că o persoană a fost ucisă şi cel puţin şase au fost rănite şi a precizat că racheta a lovit aproape de locul unui atac similar de la sfârşitul lunii aprilie.

UPDATE 20:00 

Armata rusă îşi va epuiza în curând capacităţile de luptă şi va fi forţată să-şi oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit previziunilor serviciilor de informaţii occidentale şi experţilor militari, relatează Washington Post.

UPDATE 18:00

Trupele ruse acumulează forţe pe frontul din Slaviansk şi vor încerca să repete scenariile Mariupol şi Sievierodonetsk, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk.

UPDATE 17:00 O rachetă a fost doborâtă peste Odesa. În zonă a fost declarată alertă aeriană.

Potrivit OK Yug, sub acoperirea unei furtuni, ruşii au atacat regiunea Odessa cu două rachete antinavă de tip Onyx, eliberându-le din complexul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeei. Dar forţele de apărare antiaeriană APU au distrus ambele rachete la apropierea de Odesa.

UPDATE 16:00 Ucraina cere sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei, inclusiv embargo la gaz

Ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Kievului arată că sancţiunile internaţionale ar trebui să fie mai agresive şi să includă un embargo al UE asupra gazului rusesc, a declarat duminică şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean.

Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit. Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Dvornikov şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar acest lucru vine după săptămâni de zvonuri neconfirmate privind nemulţumirea lui Putin faţă de performanţele sale, relatează The Telegraph.

Deşi se află la comanda forţelor ruseşti care luptă în Ucraina din aprilie, generalul Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună. În acest timp, principala victorie a armatei ruse a fost să avanseze spre capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas.

Cu toate acestea, armata Moscovei a fost încercată de rezistenţa ucraineană, infanteria sa neputând să revendice multe oraşe ca fiind capturate, în ciuda faptului că au fost aproape nivelate de artileria rusă.

Probabil că generalul Dvornikov a avut pur şi simplu nevoie de prea mult timp pentru a captura Donbasul, care a fost ţinta prioritară a lui Putin de când a eşuat să captureze Kievul în martie, a declarat Samuel Ramani, cercetător asociat la Royal United Services Institute din Londra.

"Lui Dvornikov i s-a dat o dată limită -10 iunie- pentru a cuceri Severodonetsk şi, deşi a ratat acest termen, a folosit tacticile sale ofensive caracteristice stilului Alep", a spus el.

UPDATE Explozii în cartierul central al Kievului

Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţa în cartierul istoric Shevchenkivskiy din capitala ucraineană Kiev, a declarat primarul oraşului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Nu există, deocamdată, informaţii legate de eventuale victime, anunţă Reuters.

"Echipaje de ambulanţă şi salvatori trimişi la faţa locului. Informaţii mai detaliate - mai târziu", a spus Klitschko.

"Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri".

Cartierul istoric, unul dintre cele mai centrale din Kiev, găzduieşte un grup de universităţi, restaurante şi galerii de artă.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar a renunţat la un avans rapid asupra Kievului în faţa unei rezistenţe acerbe susţinute de armele occidentale.

De atunci, Moscova şi împuterniciţii săi s-au concentrat asupra sudului şi a Donbasului, un teritoriu estic format din Luhansk şi vecinul său Doneţk, desfăşurând o artilerie copleşitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Energoatom: O rachetă rusă a trecut "la o înălţime critică" deasupra centralei nucleare

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia de comiterea unui "alt act de terorism nuclear", afirmând duminică dimineaţa că o rachetă rusă a trecut la o înălţime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.

"Orice avarie a unităţii energetice existente va duce la consecinţe grave şi ar putea ameninţa lumea cu o catastrofă nucleară teribilă", a declarat compania, conform Kyiv Independent.

Aceasta a adăugat că racheta a zburat probabil în direcţia Kievului, unde, în aceeaşi dimineaţă, un atac rusesc a lovit o clădire rezidenţială, ucigând cel puţin o persoană.

Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineaţa, o rachetă lovind un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului şi provocând un incendiu şi degajarea unui nor mare de fum.

Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni.

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că atacul a ucis cel puţin o persoană.

Salvatorii continuă să lucreze la faţa locului, raportând că există o femeie prinsă sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din districtul Shevchenkivs'kyi din Kiev.

Unul dintre rezidenţii clădirii a confirmat că este vorba de aceeaşi clădire care fusese atacată la sfârşitul lunii aprilie, ucigând-o pe jurnalista RFE/RL Vira Hyrych şi rănind 10 persoane.

UPDATE 05:30 Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte 

Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria.

UPDATE 04:20 Zelenski este încrezător în trupele sale: „Vom recuceri oraşele pierdute”

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că Ucraina va recâştiga oraşele pierdute, dar admite că războiul este dificil.

UPDATE 00:00 Rusia ameninţă Europa. Ce va trimite în Belarus 

Rusia va trimite rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare în Belarus în următoarele câteva luni, a declarat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a primit pe liderul belarus Alexander Lukaşenko.

Rezumatul zilei

  • Trupele ucrainene s-au retras din Sievierodoneţk, după săptămâni întregi de lupte aprige
  • Zeci de civili ucraineni au rămas blocaţi în fabrica de chimicale
  • Rusia obţine o nouă victorie semnificativă pe frontul de est din Ucraina
  • Ruşii avansează către oraşul învecinat, Lysychansk
  • Ministrul de externe al Ucrainei spune că retragerea nu înseamnă pierderea războiului
  • Liderii Uniunii Europene au acceptat oficial candidatura Ucrainei la UE
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că trupele sale vor recupera teritoriile pierdute, în ciuda înfrângerilor zdrobitoare

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici