Războiul din Ucraina, ziua 166. Kievul vrea sancţiuni mai dure împotriva Rusiei / Ucrainenii au bombardat un pod din zona Herson / 5 persoane au murit în urma atacurilor aeriene din Doneţk / Ucraina cere demilitarizarea centralei Zaporojie / Referendum pentru alipirea la Rusia / Putin nu dă ochii cu ONU / Pentagonul estimează pierderi uriaşe în rândul armatei invadatoare

  • Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei Zaporojie pentru a atrage simpatia internaţională
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face apel la comunitatea internaţională să intervină prompt cu sancţiuni dure
  • Deblocarea porturilor ucrainene poate fi un prim pas pentru a pune capăt războiului din Ucraina, consideră papa Francisc
  • Ucrainenii au bombardat un pod din zona Herson
  • Un vapor sub pavilion turcesc este prima navă încărcată cu cereale din Ucraina care ajunge la destinaţie.
19431 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 166. Kievul vrea sancţiuni mai dure împotriva Rusiei / Ucrainenii au bombardat un pod din zona Herson / 5 persoane au murit în urma atacurilor aeriene din Doneţk / Ucraina cere demilitarizarea centralei Zaporojie / Referendum pentru alipirea la Rusia / Putin nu dă ochii cu ONU / Pentagonul estimează pierderi uriaşe în rândul armatei invadatoare

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Zelenski: fiecare dolar în ajutor aduce înfrângerea Rusiei mai aproape

„Sunt recunoscător personal poporului american şi preşedintelui Joe Biden pentru alocarea unui alt pachet de ajutor fără precedent de un miliard de dolari pentru securitatea Ucrainei”. Preşedintele Zelenski a scris pe Twitter. „Fiecare dolar din acest ajutor este un pas către înfrângerea agresorului”, continuă tweetul, „ne vom aminti întotdeauna de sprijinul Statelor Unite, atunci când a fost cea mai mare nevoie”.

UPDATE 22:50 Finlanda face presiuni pentru restricţii privind vizele turistice ruseşti

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a cerut restricţii privind eliberarea vizelor turistice pentru ruşi, după invazia Moscovei împotriva Ucrainei. „Nu este corect ca în timp ce Rusia poartă un război brutal de agresiune în Europa, ruşii să poată duce o viaţă normală, să călătorească în jurul Europei”, a spus premierul, citat de ziarul The Kyiv Independent. Marin speră într-o poziţie comună pe această temă şi a spus că problema va fi adusă la Consiliul European, cu discuţii pe această temă şi în cadrul guvernului finlandez. 

UPDATE 22:30 ONU: asistenţă umanitară pentru 17,7 milioane de oameni

Ostilităţile intense de la începutul invaziei ruse din 24 februarie au pus 17,7 milioane de ucraineni (un sfert din populaţie) în situaţia de a solicita asistenţă umanitară, o creştere de aproximativ două milioane de oameni faţă de ultimele cifre din aprilie, susţine coordonatorul umanitar pentru Ucraina, Denise Brown, citând biroul Naţiunilor Unite din ţară. Brown a cerut comunităţii internaţionale să continue să sprijine populaţia. Apelul vine în timp ce ONU şi organizaţiile umanitare constată înrăutăţirea situaţiei.

UPDATE 22:00 Estimările Pentagonului: 70-80 de mii de ruşi morţi şi răniţi

Pentagonul estimează că Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, inclusiv morţi şi răniţi, de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie. Subsecretarul american al Apărării pentru Politică, Colin Kahl, a declarat, într-o conferinţă de presă la Pentagon, că numărul victimelor ruşilor este „remarcabil”, deoarece aceştia nu au atins „niciunul” dintre obiectivele pe care şi le-au stabilit la începutul anului.

UPDATE 20:30 SUA anunţă alte arme pentru un miliard de dolari

Pentagonul a anunţat un nou pachet de arme de un miliard de dolari Ucrainei. Noul pachet conţine mai multe sisteme de rachete Himars, un armament care a făcut diferenţa în luptele recente împotriva ruşilor, rachete sol-aer, dispozitive antitanc Javelin şi diverse muniţii.

UPDATE 20:00 Mass-media: Rusia arde gazul pe care nu îl trimite în Europa

„Rusia arde excesul de gaz pe care nu îl exportă în ţările europene”. El Mundo relatează acest lucru, citând televiziunea finlandeză Yle, conform căreia imagini prin satelit de la sistemul de monitorizare a incendiilor al NASA arată flăcările din staţia de compresie Portovaia, deţinută de Gazprom. Serviciul NASA arată incendii nedeclarate lângă staţia Portovaia de la jumătatea lunii iunie, adică din momentul în care - aminteşte presa spaniolă - livrările Nord Stream au fost limitate.

UPDATE 19:30 Servicii secrete ucrainene: planul rus de a-l ucide pe ministrul apărării a fost dejucat

Serviciile secrete ucrainene (Sbu) au zădărnicit planul rus de a-l ucide pe ministrul apărării, Oleksiy Reznikov, şi pe şeful principalei direcţie de informaţii militare, Kyrill Budanov. Potrivit rapoartelor agenţiei UNIAN, agenţii Sbu i-au arestat pe bărbaţii plătiţi de serviciile secrete de la Moscova, care trebuiau să îndeplinească misiunea şi cărora li s-a promis o despăgubire de 100-150 de mii de dolari per victimă.

UPDATE 19:00 Tanchist rus condamnat

UPDATE 18:00 Putin nu va merge la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va merge la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU din septembrie şi nu are de gând să participe nici măcar prin link video, a consemnat agenţia de ştiri rusă Tass, conform lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Nu. Călătoria şi discursul nu sunt planificate”, a precizat el. Delegaţia rusă la Adunarea Generală a ONU va fi condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov.

UPDATE 17:00 Schroder, iertat de legăturile cu Putin

UPDATE 16:00 Numărul 1 al Agenţiei Nucleare Ucrainene cere ca centrala Zaporojie să fie o „zonă demilitarizată”

Liderul agenţiei nucleare ucrainene Energoatom face apel la crearea unei „zone demilitarizate” pe locul centralei nucleare Zaporijoe, lovită de bombardamentele de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc. „Trebuie să scoatem ocupanţii de pe teritoriul uzinei şi să creăm o zonă demilitarizată”, a spus Petro Kotin. „Avem nevoie de o misiune de menţinere a păcii care să includă şi experţi din AIEA şi din alte organizaţii de securitate”, a continuat el, considerând că prezenţa armatei ruse „creează cel mai mare pericol, un accident care implică radiaţii sau chiar un dezastru nuclear”. Potrivit lui Kotin, fabrica este acum ocupată de „aproximativ 500 de soldaţi şi 50 de vehicule grele, tancuri şi camioane”.

UPDATE 15:30 Regiunea Zaporojie, referendum pentru aderarea la Rusia

Şeful regiunii Zaporojie, Yevhen Baliţki, a anunţat că a semnat un ordin de organizare a unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia. „Semnez ordinul Comisiei Electorale Centrale privind începerea pregătirilor pentru organizarea unui referendum privind reunificarea regiunii Zaporojie cu Federaţia Rusă”, a declarat Baliţki la forumul „Suntem cu Rusia”, potrivit rapoartelor agenţiei Tass. „Pe baza principiului liberei alegeri, luând opinia fiecărui rezident al regiunii noastre ca valoare principală, ne declarăm intenţia de a organiza un referendum cu privire la intrarea regiunii Zaporojie în Federaţia Rusă”, se citeşte în textul care convoacă referendumul.

UPDATE 15:00 Rusia nu ia în calcul negocieri de pace în acest moment. Cu atât mai puţin probabilă este o întâlnire Putin-Zelenski

Ucrainenii solicită ca unitatea nucleară din Zaporojie să fie declarată zonă nemilitarizată

Şeful companiei ucrainene de energie nucleară Energoatom a cerut ca unitatea din Zaporojie să fie declarată zonă nemilitarizată în urma incidentelor care au avut loc la centrala nucleară, potrivit Sky News.

Premieră: primul transport de cereale din Ucraine a ajuns la destinaţie

Un vapor sub pavilion turcesc este prima navă încărcată cu cereale din Ucraina care ajunge la destinaţie. Vaporul a ajuns luni într-un port din Turcia, potrivit Sky News.

O navă care transportă cereale ucrainene, în cadrul acordului semnat de părţile implicate în război, sub supravegherea ONU şi a Turciei a devenit luni prima care a ajuns la destinaţie.

Cinci persoane au murit în urma atacurilor aeriene din Doneţk

Cinci persoane au murit şi 17 au fost rănite în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor asupra regiunii Doneţk, potrivit Sky News. Alte 17 persoane au fost rănite, în timpul bombardamentelor. De asemenea, este posibil să fie descoperite şi alte victime.

Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina

Încă două nave, care transportă porumb şi soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunţat Ministerul turc al Apărării. Numărul navelor cu cereale a ajuns astfel la 10, după acordul încheiat cu Rusia, informează Reuters.

Ucrainenii au bombardat un pod din zona Herson

Ucrainenii au bombardat din nou un pod din zona Herson ocupată de ruşi şi au amânat astfel redeschiderea obiectivului, potrivit Reuters. Podul este unul dintre singurele două puncte de trecere pentru forţele ruseşti către teritoriul pe care l-au ocupat pe malul vestic al râului Dnipro, în sudul Ucrainei.

Bombardament inamic noaptea în Harkov - Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă

Muniţiile au lovit clădiri comerciale avariate în cartierul Kievsky din oraş.
Într-unul dintre imobile, cu o suprafaţă totală de 180 mp, au izbucnit 3 incendii, pe care salvatorii le-au stins cu promptitudine.

UPDATE 05:30 Iranul neagă că a dat Rusiei satelitul său pentru a spiona Ucraina

Agenţia spaţială iraniană a declarat  că controlul şi operarea satelitului Hayam vor fi efectuate de specialişti iranieni. Satelitul în sine nu este destinat utilizării de către alte state în scopuri militare.

Anterior, The Washington Post a scris despre intenţia Rusiei de a spiona Ucraina cu ajutorul unui satelit de recunoaştere iranian.

UPDATE 02:00

"Situaţia din Donbas rămâne foarte dificilă. Armata noastră face tot posibilul pentru a opri teroarea rusă şi pentru a provoca cele mai mari pierderi posibile ocupanţilor. Avdiivka, Pisky, Maryinka, Bakhmut şi alte zone fierbinţi din regiunea Doneţk iau principalele eforturi şi, din păcate, multe vieţi. De asemenea, este dificil în regiunea Harkov, în sudul ţării noastre, unde ocupanţii încearcă să îşi concentreze forţele.

Lucrul cheie acum, la fel ca înainte, sunt armele pentru apărarea noastră, arme de la parteneri. În fiecare zi, fără nicio pauză, lucrăm pentru a creşte aprovizionarea cu arme, pentru a trimite pe front sisteme mai puternice şi cu rază lungă de acţiune.

Iar săptămâna viitoare aşteptăm veşti de la parteneri în ceea ce priveşte pachetele de sprijin", a declarat în ultimul său discurs, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 01:07 Ucraina nu face concesii teritoriale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este dispus ca ţara sa să poarte negocieri de pace cu Rusia dacă aceasta va organiza referendumuri în teritoriile ocupate.

UPDATE 01:00

Ocupanţii ruşi au tăiat comunicaţiile critice din Kherson înaintea unui posibil contraatac al armatei ucrainene.

Comunicaţiile critice se referă la conductele de alimentare cu gaz, electricitate şi apă.

UPDATE 00:00 O femeie din Mykolayiv a fost condamnată cu suspendare pentru că a lucrat pentru serviciile secrete ruseşti

În ianuarie, aceasta i-a dat şefului său listele birourilor de înrolare militară şi ale unităţilor militare din Mykolayiv şi Ochakiv, precum şi informaţii despre cartierele generale militare şi despre desfăşurarea formaţiunilor Forţelor Armate Ucrainene.

Iniţial, femeia risca până la 15 ani de închisoare, dar în urma rechizitoriului a ajuns în instanţă cu o sentinţă mai uşoară.

Rezumatul zilei

  • Amnesty International şi-a cerut scuze pentru raportul controversat în care acuză Ucraina că pune în pericol civili
  • Ucraina investighează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise de la invazia Rusiei şi a pus sub acuzare 135 de persoane
  • Oraşele aflate pe linia frontului au suferit bombardamente masive duminică
  • Armata ucraineană a respins şase atacuri ruseşti în estul regiunii Doneţk

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici