Războiul din Ucraina, ziua 214. Tensiunile dintre Kiev şi Moscova escaladează. Rusia vrea să anexeze teritoriile ocupate. Zelenski, mesaj pentru ruşi: Pentru ce luptaţi?

  • Zeci de obuze ruseşti au lovit sudul Ucrainei
  • Rusia a lansat vineri o serie de referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei
  • Statele occidentale nu recunosc noile revendicări teritoriale făcute de Rusia
  • Voturile din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie au fost organizate în grabă, după ce Ucraina a recucerit zone mari din nord-est în timpul contraofensivei
13085 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 214. Tensiunile dintre Kiev şi Moscova escaladează. Rusia vrea să anexeze teritoriile ocupate. Zelenski, mesaj pentru ruşi: Pentru ce luptaţi?

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:05 Criza energiei împinge producătorii europeni spre relocare

În Germania, un sondaj recent arată că 90% din companii consideră scumpirea energiei drept un pericol existenţial sau o problemă majoră. A­proape una din cinci companii cau­tă să-şi mute producţia peste graniţe.

UPDATE 21:00 Patriarhul rus Kiril: soldaţilor care vor muri în Ucraina li se vor spăla toate păcatele

"Suntem conştienţi de faptul că cei care mor îndeplinindu-şi datoria militară se sacrifică pentru alţii", a spus Kiril, potrivit unui videoclip postat de Disclose TV pe Twitter, citat de ANSA.

„Acest sacrificiu spală toate păcatele comise" - a adăugat patriarhul rus.

UPDATE 19:45 Premierul britanic le transmite aliaţilor să rămână „fermi” în privinţa Ucrainei

Truss, care s-a întâlnit săptămâna trecută la New York cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul primei sale călătorii externe în calitate de prim-ministru, a făcut apel la democraţiile care gândesc la fel ca ea să fie ferme împotriva "regimurilor autocratice", scrie Reuters.

"Cred că nu a anticipat (Putin - n.r.) forţa reacţiei din partea lumii libere", a declarat Truss la CNN într-un interviu difuzat duminică: "Nu ar trebui să îi ascultăm ameninţările. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să continuăm să îi susţinem pe ucraineni".

UPDATE 17:00 Alte şapte nave cu bunuri agricole au părăsit duminică porturile ucrainene

Cele 7 nave plecate duminică ridică la 218 numărul total de nave care au pornit din Ucraina de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat Ministerul ucrainean al Infrastructurii, conform The Guardian.

Ucraina, un important producător agricol, nu a putut exporta pe această rută după invazia Rusiei din februarie, până la încheierea acordului care promitea o trecere sigură pentru navele care transportau recolte.

Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Infrastructurii informa că 211 nave cu 4,7 milioane de tone de produse agricole au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră de la semnarea acordului.

UPDATE 16:00 Sondaj de opinie în regiunea Zaporojie

Un total de 93% dintre cei care au votat în prima zi a referendumului privind aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă au susţinut alipirea la Rusia, potrivit informaţiilor rezultate în urma unui sondaj de opinie publicat de Institutul Republican din Crimeea pentru cercetări politice şi sociologice.

"500 de locuitori ai regiunii au fost chestionaţi în prima zi a votului pentru referendum, la 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum şi au răspuns la întrebare, 93% au susţinut aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă, în timp ce 7% au susţinut statutul ucrainean al regiunii", a precizat institutul, citează TASS.

Dmytro Kuleba: Declaraţia Kremlinului privind armele nucleare este "absolut inacceptabilă"

Declaraţiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt "absolut inacceptabile" şi Kievul nu va ceda în faţa lor, a declarat duminică dimineaţă ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, conform Reuters.

Ruşii susţin o prezenţă ridicată la aşa-zisul referendum din raionul Lugansk, distrus şi depopulat

Potrivit lui Serhii Haidai, şeful administraţiei militare ucrainene din raion, ruşii susţin că în Sievierodoneţk, Lîsîceansc şi Rubijnie prezenţa la vot este între 41-46%, în ciuda faptului că majoritatea oamenilor a părăsit regiunea pe fondul luptelor.

Odesa a fost atacată cu drone de fabricaţie iraniană

Forţele ucrainene susţin că oraşul portuar Odesa, situat în sudul ţării, a fost atacat în cursul nopţii de drone de fabricaţie iraniană, relatează AFP.

Zelenski îndeamnă trupele ruseşti să se predea: „Pentru ce luptaţi? ”

În timp ce Rusia îşi intensifică recrutarea cetăţenilor, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat trupele să se predea forţelor ţării sale.

Zelenski se declară şocat de faptul că Israelul nu a furnizat arme Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimirr Zelenski a declarat că este "şocat" de faptul că Israelul nu a oferit Kievului sisteme antirachetă pentru a-l ajuta să contracareze atacurile ruseşti, potrivit unui interviu citat de Reuters.

Bombardamente lovesc sudul Ucrainei, Rusia este în vizorul ONU din cauza escaladării situaţiei

Bombardamentele au lovit sudul Ucrainei sâmbătă seara târziu, în timp ce Rusia a încercat să îşi apere războiul de şapte luni la Naţiunile Unite, chiar dacă încearcă să escaladeze conflictul, scrie Reuters.

UPDATE 04:00

Un total de 211 nave cu 4.7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru a debloca porturile maritime ucrainene, conform datelor furnizate de ministerul ucrainean al infrastructurii.

UPDATE 02:30 

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov susţine că regiunile ocupate vor fi sub „protecţia deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate.

UPDATE 01:00 

Rusia susţine că referendumurile oferă oamenilor din regiunile ocupate oportunitatea de a-şi exprima punctul de vedere.

Rezumatul zilei

  • Ucraina, liderii occidentali şi Naţiunile Unite au condamnat voturile din regiunile ocupate ca fiind un precursor nelegitim al anexării ilegale
  • Statele Unite sunt pregătite să impună Rusiei costuri economice suplimentare, împreună cu aliaţii săi, dacă Moscova va merge mai departe cu anexarea unor părţi din teritoriul ucrainean
  • NATO îşi va intensifica ajutorul pentru Kiev ca răspuns la referendumurile „false”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici