Războiul din Ucraina, ziua 504. Zelenski anunţă "noi instrumente de apărare" pentru Ucraina / Armata ucraineană ameninţă în mod credibil poziţia Rusiei asupra oraşului Bahmut

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va primi "noi instrumente de apărare" ca urmare a summitului NATO de la Vilnius, aflat în desfăşurare.

5721 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 504. Zelenski anunţă "noi instrumente de apărare" pentru Ucraina / Armata ucraineană ameninţă în mod credibil poziţia Rusiei asupra oraşului Bahmut

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE Dispute între Marea Britanie şi Ucraina

Ben Wallace a fost întrebat despre nemulţumirile exprimate de preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu refuzul NATO de a fixa un termen clar pentru admiterea Ucrainei. Zelenski a criticat în mai multe rânduri şi ceea ce el consideră a fi ritmul lent privind furnizarea de echipamente militare Ucrainei în contextul contraofensivei ucrainene.

"Există o uşoară atenţionare din acest punct de vedere, fie că ne convine, fie că nu ne convine, oamenii vor să vadă recunoştinţă. Sfatul meu pentru ucraineni este că ei uneori trebuie să convingă ţări să renunţe la propriile stocuri de armament; da, este un război nobil şi da, vedem că războiul ucrainenilor nu este doar pentru ei, este şi pentru libertatea noastră. Dar, uneori, este necesar să convigeţi parlamentari americani, trebuie să convingeţi politicieni care au dubii, din alte ţări, că merită efortul şi că primesc rezultate. Fie că vă place, fie că nu vă place, aceasta este realitatea", a declarat Ben Wallace, cu ocazia summitului NATO, potrivit postului de televiziune Sky News.

"Noi am fost mereu recunoscători. Nu ştiu ce a vrut să spună sau cum altfel să îmi exprima recunoştinţa", a afirmat, în replică Volodimir Zelenski.

UPDATE G7 convine asupra unor angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina

Grupul celor şapte (G7) a convenit, în timpul summitului NATO de la Vilnius, asupra unui sprijin pe termen lung în materie de securitate pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia.
 
"Fiecare dintre noi va lucra cu Ucraina la angajamente şi aranjamente de securitate specifice, bilaterale, pe termen lung, pentru a asigura o forţă sustenabilă capabilă să apere Ucraina acum şi să descurajeze agresiunea rusă în viitor", se arată în declaraţia obţinută de Agenţia France Presse.
 
Guvernele Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Canadei şi Japoniei au convenit să furnizeze Ucrainei "echipamente militare moderne, în domeniile terestru, aerian şi maritim".
 
Ajutorul va acorda prioritate apărării aeriene, artileriei, sistemelor de armament cu rază lungă de acţiune, vehiculelor blindate şi capacităţilor de luptă aeriană, potrivit AFP. G7 s-ar fi angajat, de asemenea, să ofere asistenţă militară şi financiară suplimentară Ucrainei în cazul unui viitor atac armat al Rusiei.

UPDATE O explozie a rănit 6 persoane în Zaporojie

O explozie produsă în după-amiaza zilei de 12 iulie în Zaporojie a provocat rănirea a şase persoane, inclusiv a unui copil, a declarat primul viceprimar al Zaporojiei, Oleksandr Vlasiuk. Potrivit lui Vlasiuk, trei persoane se află în spital pentru rănile suferite. 
 
Deşi originea exploziei nu a fost confirmată oficial, presa locală a raportat că a găsit resturi căzute de la o dronă rusească într-unul dintre parcurile oraşului.

UPDATE Norvegia va trimite 1.000 de drone de recunoaştere în Ucraina

Norvegia va trimite Ucrainei 1.000 de drone Black Hornet, a declarat pe 12 iulie ministrul norvegian al apărării Bjørn Arild Gram.
 
Micuţa dronă, care cântăreşte 32 de grame şi este folosită pentru recunoaştere şi identificarea ţintelor, se încadrează în categoria "nano drone". Se pare că acestea sunt "uşor de operat", robuste în funcţie de condiţii, greu de detectat şi deosebit de potrivite pentru lupta în zonele urbane, a declarat Gram.

UPDATE Zelenski discută cu liderii NATO despre noi pachete de ajutor militar

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak în cea de-a doua zi a summitului NATO 2023 de la Vilnius. Zelenski a declarat că liderii au promis Ucrainei un nou ajutor militar.
 
Ucraina va primi noi sisteme Patriot şi rachete din Germania, precum şi vehicule blindate din Canada, a scris Zelenski pe Twitter şi Telegram.
 
Ucraina a semnat, de asemenea, două acorduri cu Suedia privind achiziţiile de apărare şi schimbul de informaţii, a anunţat pe Twitter ministrul apărării Oleksii Reznikov. Între timp, Australia s-a angajat să livreze alte 30 de vehicule blindate Bushmaster Ucrainei, a anunţat Zelenski pe Telegram.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA: Rusia nu va opri drumul Ucrainei spre NATO

Ucraina va deveni membră a NATO, indiferent de poziţia Rusiei în această privinţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timpul unei conferinţe de presă.
 
"Rusia a spus înainte de începerea acestui război că se opune cu fermitate aderării Ucrainei la NATO şi a vrut un angajament ferm că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, iar noi am spus clar că acest lucru nu era în discuţie, că am menţinut politica 'uşilor deschise' a NATO", a spus el.
 
"Reiterăm acest angajament astăzi şi precizăm că Ucraina va deveni membră a NATO".
 
Aliaţii NATO au adoptat un pachet de sprijin în trei părţi pentru Ucraina, care include eliminarea cerinţei de a se supune Planului de acţiune pentru aderare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul summitului de la Vilnius din 11 iulie.
 
Ucraina va primi o invitaţie de a adera la NATO atunci când "aliaţii vor fi de acord, iar condiţiile vor fi îndeplinite", a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă de la summit.
 
"Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina. Şi o cale clară spre aderarea sa la NATO", a adăugat el, reafirmând că Ucraina "va deveni membră a NATO".

UPDATE CNN- Dronele ruseşti vizează Ucraina, susţin Forţele Aeriene Ucrainene

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 15 drone de atac Shahed fabricate de Iran, lansate de Rusia miercuri dimineaţa, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene pe Telegram.

În regiunea centrală Cerkasi, două persoane au suferit arsuri, iar infrastructura nerezidenţială a fost avariată în urma atacurilor ruseşti cu drone, a declarat un oficial militar local. 

UPDATE -  Ca urmare a măsurilor luate la summitul NATO, Rusia ripostează furios şi atacă Ucraina cu  drone 

Seria de bombardamente cu drone lansate de forţele ruse în Ucraina pe 11 iulie a fost probabil o demonstraţie de forţă ca răspuns la prima zi a summitului NATO de la Vilnius, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE  - Marea Britanie va trimite Ucrainei un pachet de apărare de 65 de milioane de dolari

Marea Britanie va oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar de 65 de milioane de dolari pentru repararea echipamentelor şi înfiinţarea unui centru de reabilitare militară, a informat Reuters pe 11 iulie.

UPDATE - Biden i-ar putea trimite Ucrainei rachete ATACMS 

Oficiali din SUA şi Europa spun că administraţia Biden dezbate dacă să înarmeze Ucraina cu rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, relatează New York Times.

UPDATE Kyiv Independent-Rusia bombardează regiunea Sumy de 225 de ori într-o singură zi

Armata rusă a bombardat opt ​​comunităţi de-a lungul graniţei Regiunii Sumi pe 11 iulie, provocând 225 de explozii, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Facebook.  

 

Ucraina ar putea "ameninţa în mod credibil" controlul rus asupra Bahmut

Mişcările de contraofensivă ale Ucrainei ar putea "ameninţa în mod credibil" poziţia Rusiei asupra oraşului Bahmut, au declarat analiştii militari.

În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului(ISW) a declarat că atât surse ucrainene, cât şi ruse au sugerat în ultimele zile că Ucraina câştigă teren în jurul oraşului din estul ţării, devastat de lupte.

Grupul de reflecţie cu sediul în SUA a declarat că teama de "controlul focului" ucrainean şi "ameninţările iminente" la adresa Bahmut "pătrund în spaţiul informaţional rus".

"Bloggerii militari ruşi şi-au exprimat în mod repetat teama cu privire la forţele ucrainene care încercuiesc forţele ruseşti în Bakhmut", a adăugat ISW.

Institutul a afirmat că "semnalizarea persistentă" de către Ucraina a intenţiilor sale în oraş, amestecată cu teama bloggerilor ruşi faţă de aceste intenţii, "sugerează că acţiunile de contraofensivă ucrainene în această direcţie ar putea ameninţa în mod credibil stăpânirea rusă asupra Bahmut".

Zelenski anunţă "noi instrumente de apărare" pentru Ucraina

"Mâine, ne vom continua activitatea la Vilnius. Apărarea noastră este prima prioritate. Şi sunt recunoscător partenerilor pentru disponibilitatea lor de a face noi paşi", a declarat Zelensk pe Telegram. "Mai multe arme pentru soldaţii noştri înseamnă mai multă protecţie a vieţii pentru toată Ucraina".

Zelenski se află în capitala lituaniană pentru summitul de două zile. El nu a participat până acum la evenimentul principal, dar a ţinut un discurs în piaţa centrală din Vilnius, făcând apel la aliaţii NATO să susţină cererea de aderare a Kievului.

Miercuri, Zelenski este programat să participe la reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, parte a pachetului recent adoptat de alianţă pentru a apropia Ucraina de aderare.

Preşedintele Ucrainei va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu liderii SUA, Canadei, Japoniei şi cu mai multe ţări europene.

Anterior, Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi o invitaţie de a adera la NATO doar atunci când "aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite". El nu a oferit niciun detaliu cu privire la condiţiile menţionate.

Deşi recunoaşte că ţara nu poate intra în alianţă înainte de sfârşitul războiului, Kievul a cerut în mod repetat un "semnal clar" privind aderarea din partea aliaţilor la summitul de la Vilnius.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici