Războiul din Ucraina, ziua 506. Ucrainenii pot folosi arme cu dispersie doar în Donbas şi Crimeea / Explozie în sud-vestul Rusiei / Pentagonul anunţă că Wagner nu mai participă la război

  • Zelenski afirmă că Rusia "desfăşoară toate resursele posibile" împotriva trupelor din est şi sud
  • Ucrainenii pot folosi arme cu dispersie doar în Donbas şi Crimeea
  • Putin vrea să suspende acordul cu cereale din Marea Neagră
  • Bulgaria va înarma Ucraina cu 100 de vehicule blindate.
8472 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 506. Ucrainenii pot folosi arme cu dispersie doar în Donbas şi Crimeea / Explozie în sud-vestul Rusiei / Pentagonul anunţă că Wagner nu mai participă la război

Mediafax Foto

UPDATE - Ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare "nu este atât de mare"

Şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor că există întotdeauna o ameninţare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a opri contraofensiva, dar că aceasta nu este foarte mare în acest moment.

Declaraţia lui Yermak vine la o zi după ce Joe Biden a declarat că nu există o posibilitate reală ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei sau a Occidentului.

Ieri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova ar considera potenţiala furnizare de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA către Ucraina drept o "ameninţare nucleară", deoarece aceste avioane pot transporta focoase nucleare.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ameninţat cu atacuri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina şi din alte ţări din Europa de Est, susţinând că un sprijin sporit din partea NATO ar putea duce la al treilea război mondial.

UPDATE - Minskul confirmă că Grupul Wagner antrenează trupele bieloruse

Fotografiile şi înregistrările video cu soldaţii din Belarus care sunt instruiţi par să se confirme, Minskul afirmând că a ajuns la un acord cu grupul rus Wagner pentru a instrui trupele pe termen scurt.

Ministerul Apărării şi "conducerea companiei au elaborat o foaie de parcurs pentru viitorul apropiat în ceea ce priveşte instruirea şi transferul de experienţă între unităţile din diferite ramuri ale forţelor armate", potrivit unui comunicat publicat de minister.

Ministerul nu a oferit alte detalii, dar a declarat că va continua să informeze publicul "cu privire la activitatea viitoare".

UPDATE - Zelenski afirmă că Rusia "desfăşoară toate resursele posibile" împotriva trupelor din est şi sud

Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înţeleagă că Rusia desfăşoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forţelor Kievului în estul şi sudul ţării.

Într-o declaraţie pe Telegram, el a spus: "Nu este vorba de o declaraţie de război: Trebuie să înţelegem cu toţii foarte clar, cât mai clar posibil, că forţele ruse din sudul şi estul ţării noastre investesc tot ce pot pentru a ne opri soldaţii. Şi fiecare mie de metri de progres, fiecare succes al fiecăreia dintre brigăzile noastre de luptă merită recunoştinţă. Toţi cei care pleacă la asalt, toţi cei care resping asalturile inamice, bravo. Şi sunt recunoscător fiecăruia dintre soldaţii noştri!"

UPDATE - Rusia susţine că a doborât două rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie

Rusia a afirmat că a doborât două rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Ucraina a tras cu rachetele spre Melitopol şi Berdiansk, a declarat pe Telegram liderul impus de Rusia în Zaporojie, Evhen Balitsky.

"Forţele ruse de apărare aeriană au doborât rachetele. Nu au existat victime şi nici infrastructura nu a fost avariată", a adăugat el.

UPDATE - Rusia neagă prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră

Rusia nu a făcut nicio declaraţie cu privire la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat Kremlinul.

Acordul, care permite exportul în siguranţă al produselor ucrainene din porturile blocate, a fost iniţial negociat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut.

De atunci, a fost reînnoit de trei ori, dar urmează să expire peste trei zile.

UPDATE - Kiev: trupele continuă înaintarea la sud de Bahmut

Trupele ucrainene continuă să avanseze la sud de Bahmut, a anunţat purtătorul de cuvânt al Marelui Stat Major al forţelor armate de la Kiev, Andrii Kovalov. Ukrainska Pravda o raportează. „Sunt succese în sectorul Bila Hora-Andriivka, trupele consolidează noile poziţii luate”, a comentat Kovalov. În plus, forţele ucrainene continuă să respingă încercările de avansare ale Rusiei în direcţiile Kupiansk, Liman, Avdiivka şi Mariinka.

UPDATE - Kremlin: „General Popov? Ministerul Apărării se ocupă de asta”

„Nu comentăm. Până la urmă, vorbim despre armată, despre Ministerul Apărării. Prin urmare, vă sugerăm să cereţi acolo comentarii”, aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referitor la cazul cu generalul-maior Ivan Popov, şeful armatei 58 a forţelor ruse din Ucraina. Ofiţerul a fost demis din funcţie după ce a criticat rezultatele de le front.

UPDATE - Ungaria împotriva ajutorului UE la Kiev: îngrijorări cu privire la utilizarea fondurilor

„Guvernul ungar respinge cererea Comisiei Europene de încă 100 de miliarde de euro, inclusiv 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, din cauza îngrijorărilor cu privire la utilizarea fondurilor şi a lipsei de monitorizare. Guvernul subliniază, de asemenea, necesitatea ca Ucraina să garanteze drepturile minorităţilor”. Acest lucru a fost scris într-un tweet de Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Viktor Orban. „Ungaria – adaugă el – nu este dispusă să plătească în plus pentru rambursarea împrumutului, fără a primi sprijinul la care are dreptul şi subliniază rambursarea inadecvată a costurilor de protecţie a frontierei”.

UPDATE - Peskov: SUA împing Kievul să lupte până la ultimul ucrainean

„Statele Unite sunt iniţiatoarea furnizării de tot mai multe tipuri noi de arme către Ucraina, de muniţie. Statele Unite sunt cele care împing în mod constant Ucraina să lupte până la ultimul ucrainean”: a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, citat de Tass.

UPDATE - Moscova: o dronă ucraineană s-a prăbuşit lângă centrala nucleară Kursk

Autorităţile ruse au denunţat atacurile cu drone ucrainene asupra regiunilor Kursk şi Voronej. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat că unul dintre raiduri a vizat teritoriul centralei nucleare Kursk. La Voronej, atacul a fost efectuat asupra capitalei regionale cu acelaşi nume, la aproximativ 520 de kilometri sud de Moscova, a informat guvernatorul local, Aleksandr Gusev. Gusev a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană a oraşului a detectat trei drone la câţiva kilometri de oraş şi le-a distrus. Oficialul a dat asigurări că accidentul nu a provocat victime sau pagube.

UPDATE - Discuţia Putin-Erdogan pentru acordul de grâu nu e în program

„O conversaţie telefonică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogano nu este încă în programul preşedintelui rus Vladimir Putin. Dacă va fi necesar, o astfel de conversaţie va fi aranjată”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing de presă. Ria Novosti o relatează. Erdogan a explicat că mizează pe negocieri cu Putin privind reînnoirea acordului de grâu, pact care expiră luni, 17 iulie.

UPDATE - Putin va organiza o reuniune operaţională a Consiliului de Securitate astăzi

Preşedintele rus Vladimir Putin va organiza o întâlnire operaţională cu membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul informării sale zilnice cu presa. „Preşedintele este la Kremlin. Ne aşteptăm să ţineţi o întâlnire operaţională cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate. Vă vom informa despre asta”, a spus el.

UPDATE - Kremlinul, pus pe gânduri în legătura cu situaţia juridică a armatelor private

Problema statutului juridic al companiilor militare private precum Wagner este „destul de complicată şi această întrebare va fi luată în considerare”: a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de Tass. Reacţia lui Peskov vine la câteva ore după ce şeful său, Putin, a spus că Wagner nu există.

UPDATE - Kiev: trupele avansează la sud de Bahmut

Forţele ucrainene îşi continuă operaţiunile ofensive şi au făcut progrese în direcţia Bahmut în ultimele 24 de ore, înaintând la sud de oraşul din estul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al forţelor armate de la Kiev pentru postul United News TV, Andri Kovalev, după cum a raportat Rbc-Ucraina. Trupele ucrainene continuă operaţiunile ofensive cu un oarecare succes în direcţiile Melitopol, Berdiansk şi Bahmut, a spus Kovalev. 

UPDATE - Rusia aprobă legea care interzice operaţiile de schimbare a sexului

Duma a aprobat în a treia şi ultima lectură proiectul de lege care interzice operaţiile de schimbare a sexului în Rusia.

UPDATE - Kiev: cel puţin 23 de drone doborâte de apărarea ucraineană în timpul nopţii

Cel puţin 23 de drone au fost doborâte de apărarea ucraineană aseară. Vestea a fost dată de Forţele Aeriene din Kiev. Din cele 17 drone Shahed de fabricaţie iraniană trimise de forţele ruse, 16 au fost doborâte, s-a spus pe Telegram. Apărarea antiaeriană a lovit şi o dronă de recunoaştere şi şase drone „tactic-operaţionale”.

UPDATE - Putin: Grupul Wagner pur şi simplu nu există. Nu avem o lege pentru organizaţiile militare private

Grupul paramilitar Wagner nu există, cel puţin din punct de vedere legal: a declarat preşedintele rus Vladimir Putin pentru ziarul Kommersant, vorbind pentru prima dată despre întâlnirea sa de la Kremlin cu fondatorul miliţiei mercenare, Evgheni Prigojin, câteva zile mai târziu după revolta din 24 iunie. „Ei bine, Wagner nu există!”, a exclamat Putin, ca răspuns la jurnalistul Kommersant care l-a întrebat dacă grupul va rămâne ca unitate de luptă. „Nu avem o lege pentru organizaţiile militare private! Pur şi simplu, nu există!”, a adăugat el: „Există un grup, dar legal nu există!”.

UPDATE - Pentagon: Wagner nu mai participă „în niciun fel semnificativ” la operaţiunile de război din Ucraina

Mercenarii Wagner nu mai participă „în niciun fel semnificativ” la operaţiunile de război din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de Pentagon, la mai bine de două săptămâni după revolta eşuată a grupului în Rusia. „În această etapă, nu vedem forţele Wagner participând într-un mod semnificativ în sprijinul operaţiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, la o conferinţă de presă. Ryder a spus că Statele Unite au estimat că „majoritatea” dintre luptătorii Wagner se află încă în zonele ocupate de ruşi din Ucraina. O parte din gruparea s-a întors la operaţiunile din Africa (AICI - detalii).

UPDATE - Biden mobilizează forţele de rezervă selectate pentru flancul estic al NATO

Joe Biden a emis astăzi un ordin executiv prin care aprobă mobilizarea unor forţe selecte de rezervă de până la 3.000 de personal, sporind armata în sprijinul Operaţiunii Atlantic Resolve, care vizează contracararea acţiunilor ruseşti în Ucraina. Această operaţiune va fi desemnată o operaţiune de contingent, a declarat generalul de armată Douglas A. Sims II, director de operaţiuni pentru Statul Major General, într-o conferinţă de presă. „Acest lucru reafirmă sprijinul ferm şi angajamentul de a apăra flancul estic al NATO în urma războiului ilegal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

UPDATE - Pentagonul confirmă: bombe cu dispersie livrate la Kiev

Pentagonul a confirmat că muniţiile cu dispersie furnizate de SUA Kievului au fost predate Ucrainei, a declarat ieri generalul ucrainean Oleksandr Tarnavskyi pentru CNN. „Există muniţii cu dispersie în Ucraina în acest moment”, a declarat generalul locotenent Douglas Sims, directorul operaţiunilor comune al Statului Major al SUA, la o conferinţă de presă citată de presa americană, reiterând că Ucraina nu intenţionează „să folosească muniţiile concentrate aproape de populaţia civilă, spre deosebire de ruşi”.

UPDATE - Explozie la Voronej în Rusia

O explozie masivă a avut loc peste noapte la Voronej, în sud-vestul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, adăugând că, potrivit presei ruse, ar fi doborarea unei drone de către apărarea aeriană. Nu sunt victime sau pagube. Videoclipul exploziei a fost distribuit pe diverse reţele de socializare.

UPDATE Biden: Prigojin trebuie să fie atent la ce mănâncă

Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, „trebuie să aibă grijă ce mănâncă”, a spus ieri Joe Biden, la conferinţa de presă de la Helsinki cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, făcând aluzie la riscul de otrăvire după revolta eşuată a lui Prigojin.

UPDATE - Bombardament rusesc fără precedent în regiunea Sumi

Artileria rusă a bombardat regiunea Sumi de 23 de ori în ultimele 24 de ore. Un civil a fost ucis în urma bombardamentelor.

UPDATE - Mii de civili ucraineni suferă torturi şi abuzuri în închisorile din Rusia şi din teritoriul ocupat. ââ

Mii de civili ucraineni sunt deţinuţi într-o reţea de închisori formale şi informale din Rusia şi teritoriile pe care le ocupă, unde suferă abuzuri psihologice, tortură şi chiar muncă forţată, potrivit unei investigaţii recente a Associated Press.

UPDATE - Biden asumă angajamente pe termen lung pentru Ucraina, dar în SUA urmează alegeri

Preşedintele Joseph Biden a asumat angajamente pe termen lung faţă de Ucraina, fără însă a ţine cont de faptul că în Statele Unite urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare, iar unii aliaţi din NATO sunt preocupaţi că asistenţa SUA s-ar putea reduce, comentează cotidianul The New York Times.

UPDATE - Muniţii cu dispersie numai pentru „de-ocuparea teritoriului”

Muniţiile cu dispersie furnizate de SUA vor fi folosite strict pentru dezocuparea Donbasului şi Crimeii de sub ruşi, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului operaţional-strategic Tavria, Valerii Shershen, la Radio Free Europe/Radio Liberty, pe 13 iulie. 

UPDATE - Putin susţine că nu sunt îndeplinite condiţiile ruseşti pentru extinderea acordului cu cereale 

Dictatorul rus Vladimir Putin a numit mai multe condiţii pentru extinderea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, susţinând că niciuna dintre ele nu a fost îndeplinită, a informat agenţia de presă Interfax pe 13 iulie. 

UPDATE -  Bulgaria poate trimite 100 de vehicule blindate în Ucraina

Bulgaria ar putea furniza 100 de vehicule blindate din depozitul Ministerului de Interne, a declarat pe 13 iulie deputatul Ivaylo Mirchev, citat de Euronews Bulgaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici