LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 558. Discuţii între Putin şi Erdogan la Soci / Dronele ruşilor au căzut în România, spune un oficial ucrainean. MApN neagă „categoric” / Se stabileşte răspunderea juridică a Rusiei

  • Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, discută la Soci despre acordul privind cerealele.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl numeşte pe Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării, spune el, în locul lui Oleksii Reznikov
  • România neagă „categoric” faptul că dronele ruseşti au picat pe teritoriul său.
11350 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 558. Discuţii între Putin şi Erdogan la Soci / Dronele ruşilor au căzut în România, spune un oficial ucrainean. MApN neagă „categoric” / Se stabileşte răspunderea juridică a Rusiei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE - NYT: Kim Jong Un se va întâlni cu Putin în Rusia luna aceasta

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar plănui o călătorie în Rusia în această lună.

El intenţionează să discute cu Vladimir Putin despre potenţiala furnizare de arme pentru războiul din Ucraina, potrivit The New York Times, care a citat surse americane şi aliate.

Kim ar urma să călătorească de la Phenian, probabil cu un tren blindat, la Vladivostok, pe coasta pacifică a Rusiei.

UPDATE - Rusia anulează marile exerciţii militare

Rusia şi-a anulat amplele exerciţii militare Zapad pentru acest an, potrivit ministrului apărării.

Serghei Şoigu a fost citat de agenţia de ştiri de stat RIA, care a declarat: "În acest an desfăşurăm exerciţii în Ucraina".

Ultimele exerciţii Zapad (Vest), la care au participat 200.000 de soldaţi şi care s-au desfăşurat împreună cu Belarus, au avut loc în septembrie, în urmă cu doi ani, cu cinci luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, se crede că Rusia nu dispune de trupele şi echipamentele necesare pentru a efectua exerciţiile din acest an, în timp ce este implicată în conflictul de 19 luni.

UPDATE - Zelenski este aşteptat să se întâlnească cu Erdogan după discuţiile cu Putin

Volodimir Zelenski este aşteptat să vorbească cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit ministrului ucrainean de Externe.

Discuţiile vin după întâlnirea de astăzi a lui Erdogan cu Vladimir Putin, menită să îl readucă pe preşedintele Rusiei la masa negocierilor în ceea ce priveşte acordul privind cerealele din Marea Neagră.

"Sunt convins că, pe baza rezultatelor conversaţiei lui Erdogan cu Putin, va exista un contact între preşedintele Erdogan şi preşedintele Zelenski", a declarat Dmitro Kuleba.

"Există încredere în relaţiile dintre preşedintele Zelenski şi preşedintele Erdogan".

UPDATE - Kuleba: Avem dovezi că o dronă rusească a lovit România

Kievul are dovezi fotografice că dronele ruseşti au lovit teritoriul României în timpul unui atac aerian desfăşurat peste noapte la Izmail, a declarat cel mai înalt diplomat ucrainean.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a făcut acest comentariu în faţa reporterilor după o conferinţă de presă la Kiev.

Ministerul Apărării Naţionale a negat în cursul zilei de astăzi că dronele ruseşti ar fi picat pe teritoriul României.

UPDATE - Nu va fi semnat niciun document după discuţiile Putin-Erdogan

Nu este planificată semnarea niciunui document după discuţiile între Vladimir Putin şi omologul său turc, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat RIA.

Cei doi erau aşteptaţi să discute despre acordul privind cerealele din Marea Neagră, Recep Tayyip Erdogan sperând să readucă Rusia la masa negocierilor cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că prima parte a discuţiilor dintre cei doi lideri a fost foarte constructivă.

UPDATE - Moscova: Ne-am îmbunătăţit poziţiile lângă Robotine

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele Moscovei şi-au „îmbunătăţit poziţiile” lângă satul Robotine din provincia Zaporojie - Ucraina. Armata rusă şi-a întărit poziţiile în satul Vierbovoie, la est de Robotyne. În ultimele săptămâni, ucrainenii au spus că au cucerit Robotine, pentru a merge spre sud, spre Marea Azov, dar ruşii nu au confirmat niciodată vestea.

UPDATe - Erdogan: Anunţ important despre grâu după întâlnirea cu Putin

La finalul întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de la Soci va fi un anunţ „foarte important” privind acordul de export de cereale prin Marea Neagră. Erdogan însuşi a spus, după cum a raportat agenţia de presă Anadolu. Preşedintele turc anticipează, de asemenea, că vor fi exprimate mesaje „foarte importante”, în special pentru ţările africane. „Cel mai semnificativ pas se referă la problema coridorului (de export) de cereale, cred că după discuţiile noastre, mesajele pe care le vom exprima vor fi foarte importante, mai ales pentru ţările africane”, a spus Erdogan la televiziune de stat turcă Trt.

UPDATE - Erdogan a sosit la Soci pentru a vorbi cu Putin

Preşedintele turc Erdogan a sosit la Soci pentru o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin. Scopul este redeschiderea acordului cu grâu, din care Rusia s-a retras în iulie. Întâlnirea este programată să înceapă la ora 13, ora României.

UPDATE - România neagă „categoric” faptul că dronele ruseşti au picat pe teritoriul său

România neagă „categoric” că dronele explozive ruseşti au căzut pe teritoriul său. Acest lucru se poate citi într-o declaraţie oficială, după ce Ministerul Apărării a declarat de la Kiev că printre dronele lansate aseară peste infrastructura portuară a Dunării, unele au explodat şi pe teritoriul ţării UE şi NATO.

UPDATE - Cine este Rustan Umerov, noul ministru al Apărării din Ucraina

Tătar din Crimeea, deputat, negociator cu Moscova şi Turcia pentru acordul de grâu. Rustan Umerov a fost ales de preşedintele ucrainean Zelenski ca noul ministru al Apărării. Umerov s-a născut în urmă cu 41 de ani la Samarkand, în Uzbekistanul sovietic de atunci, unde familia sa fusese deportată de Stalin în 1944 împreună cu ceilalţi tătari din Crimeea. Când acestei minorităţi musulmane vorbitoare de turcă i s-a permis să se întoarcă acasă în anii 1980 şi 1990, părinţii lui Umerov, doi ingineri, au revenit în Crimeea. În timp ce era încă în liceu, Umerov a participat la programul Future Leaders Exchange al Departamentului de Stat al SUA şi a frecventat o şcoală din Statele Unite pentru un an, locuind cu o familie. Licenţiat în Economie, cu un Master în management, Umerov a fondat o companie de telecomunicaţii (Astem) în 2013. Din 2019, el este membru al Parlamentului ucrainean pentru partidul liberal şi pro-european Holos. El a fost copreşedinte al Platformei Crimeea, care a coordonat eforturile diplomatice împotriva anexării peninsulei de către Rusia în 2014, şi consilier de multă vreme al liderul al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

UPDATE - Kiev: dronele ruseşti s-au prăbuşit în România

Dronele modelului Shahed lansate de ruşi în timpul ultimelor atacuri masive împotriva portului Izmail ar fi căzut şi ar fi explodat pe teritoriul României, ţară NATO. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, scrie pe Facebook. „Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rusă cu rachete reprezintă o ameninţare uriaşă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a adăugat Nikolenko. „Îndemnăm partenerii să accelereze furnizarea Ucrainei de sisteme antirachete şi antiaeriene moderne suplimentare care vor spori protecţia infrastructurii Ucrainei şi a ţărilor învecinate”. România neagă versiunea.

UPDATE - Kiev: 503 copii ucişi de la începutul războiului

Cel puţin 503 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse şi peste o mie au fost răniţi. Acest lucru a fost anunţat pe Teleram de către Parchetul Ucrainei, după cum a raportat Ukrinform. Peste 1.622 de copii din Ucraina au suferit de pe urma agresiunii armate pe scară largă din partea Federaţiei Ruse. În dimineaţa zilei de 4 septembrie 2023, potrivit informaţiilor oficiale furnizate de procurorii pentru minori, 503 copii au fost ucişi şi peste 1.119 au fost răniţi. Majoritatea copiilor au fost afectaţi în regiunea Doneţk, se arată în comunicat.

UPDATE - Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, îşi prezintă demisia Parlamentului

Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, şi-a prezentat demisia Radei Supreme, Parlamentul ucrainean. Reznikov a anunţat decizia pe profilul său X. Având în vedere că deja şi-a dat demisia în urmă cu câteva zile, însuşi preşedintele Zelenski a fost cel care şi-a anunţat intenţia de a-l înlocui la cârma ministerului care conduce forţele armate, după 550 de zile de război cu Rusia. El va fi înlocuit de Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat. Reznikov fusese acuzat că a fost implicat într-un caz de corupţie care implica unele provizii militare.

UPDATE - Kiev: mai multe alarme cu bombe în şcolile din capitala Ucrainei

Poliţia ucraineană a anunţat că alarmele cu bombe au fost semnalate astăzi în toate şcolile secundare din Kiev, transmite postul de stat Suspilne, care citează administraţia militară a capitalei. „Ofiţerii de poliţie şi Serviciul de Stat de Urgenţă iau măsurile necesare”, scrie Suspilne pe Telegram. „Decizia de evacuare a copiilor şi a profesorilor din incintă va fi luată de administraţia unităţilor de învăţământ şi de poliţie”. Este a doua alarmă de acest gen după cea semnalată în prima zi de şcoală, 1 septembrie.

UPDATE - Băncile chineze le înlocuiesc pe cele occidentale în acordarea de împrumuturi Rusiei

Creditorii chinezi şi-au majorat împrumuturile cu miliarde de euro către băncile ruseşti în urma invaziei Ucrainei şi a deciziei instituţiilor occidentale de a se retrage de la Moscova. Financial Times scrie asta ppe baza unei analize efectuate de Şcoala de Economie din Kiev. De asemenea, primele patru bănci din China şi-au stimulat activitatea de creditare într-un efort susţinut de Beijing de a promova moneda Chinei ca alternativă globală la dolar. Expunerea Chinei la sectorul bancar al Rusiei a crescut de patru ori în cele 14 luni încheiate în martie, potrivit datelor Şcolii de Economie din Kiev. Cele patru bănci majore - Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank şi Agricultural Bank of China - şi-au crescut expunerea de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari.

UPDATE - Kievul a eliberat 47 km pătraţi lângă Bahmut

Forţele de la Kiev au reuşit până acum să elibereze 47 de kilometri pătraţi lângă Bahmut. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar scrie pe Telegram, precizând că în ultima săptămână au fost recuceriţi trei kilometri pătraţi din zonă. „În direcţia Bahmut, inamicul desfăşoară acţiuni defensive pentru a opri înaintarea trupelor noastre şi încearcă, fără succes, să restabilească poziţiile pierdute în districtele Klişchivka, Kurdiumivka şi Ozarianivka din regiunea Doneţk. Avem câteva hituri în zona Klişcivka. În total, 47 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi în apropiere de Bahmut. Pe parcursul săptămânii trecute, zona eliberată a fost mărită cu 3 kilometri pătraţi”, relatează Maliar.

UPDATE - Kiev, 23 din 32 de drone doborâte peste noapte

Forţele ucrainene au doborât aseară 23 de drone kamikaze Shahed-136/131, dintr-un total de 32 lansate de ruşi, a anunţat Forţele Aeriene din Kiev, după cum a raportat Rbc-Ucraina. Dronele au fost lansate din Crimeea ocupată şi din teritoriul Rusiei, a spus Forţele Aeriene, menţionând că aeronava fără pilot a vizat regiunile Odesa şi Dnipropetrovsk.

UPDATE - Erdogan îşi va anunţa disponibilitatea de a media între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar trebui să anunţe disponibilitatea Turciei de a media între Rusia şi Ucraina pentru o soluţionare paşnică a conflictului, în cadrul întâlnirii de astăzi de la Soci cu omologul său rus Vladimir Putin, anticipează ziarul turc Milliyet. Erdogan va sublinia importanţa instaurării păcii şi stabilităţii durabile în regiune. Ankara speră, de asemenea, că Moscova poate reveni la acordul privind exportul de grâu ucrainean, care este în prezent suspendat.

UPDATE - Vidnoie (Moscova), incendiu imens într-un depozit de vopsea

Un depozit de vopsea din Vidnoye, o suburbie a Moscovei, a luat foc necesitând intervenţia pompierilor.

UPDATE - Atacuri ruseşti, în timpul nopţii, în regiunea Odesa

Rusia a atacat aseară, timp de aproape două ore, districtul Izmail din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. Guvernatorul Oleh Kiper a informat pe Telegram, cerând locuitorilor să se refugieze şi să stea acasă. Deocamdată, nu au fost raportate informaţii despre victime sau deste daune structurale.

UPDATE - Moscova: 4 bărci de debarcare ucrainene distruse noaptea în Marea Neagră

Moscova susţine că a distrus patru bărci cu motor militare care transportau soldaţi ucraineni în Marea Neagră în această seară, Ministerul rus al Apărării a raportat pe Telegram că în noaptea dintre duminică şi luni „în partea de nord-vest a Mării Negre, aviaţia navală a distrus patru bărci cu motor militare de fabricaţie americană. Aeronave Willard Sea Force care transportau echipe de aterizare ale Forţelor Armate ucrainene, care se aflau în drum spre Capul Tarhankut, în partea de vest a peninsulei anexate Crimeea.

UPDATE - Erdogan se întâlneşte astăzi cu Putin în Rusia pentru a discuta despre exporturile de grâu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va afla astăzi în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin reluarea acordului privind exporturile de grâu ucrainean prin Marea Neagră la timp pentru recolta de toamnă. Discuţiile vor avea loc la Soci, în sud-vestul Rusiei. Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin din octombrie încoace vine în timp ce forţele ruse încearcă să ţină sub control o contraofensivă a Kievului care începe să fie promiţătoare după trei luni de lupte pe frontul de sud. Preşedintele turc speră că discuţiile privind transportul cerealelor ar putea deveni o rampă de lansare pentru discuţii de pace mai ample între Kiev şi Moscova. Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care menţine relaţii cu Putin. Relaţia lor strânsă, dar uneori tumultuoasă, pare să fi devenit mai puternică de când Rusia a lansat o „operaţiune militară specială” în Ucraina, în februarie 2022. Decizia lui Putin de a reduce şi amâna plăţile turceşti pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice care aproape l-a costat pe Erdogan realegerea, în luna mai. La rândul său, Istanbulul a decis să nu se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei şi a devenit un loc privilegiat pentru accesul ruşilor la diverse produse şi servicii. Cu toate acestea, Erdogan a înfuriat recent Moscova pentru că a furnizat Ucrainei arme, în timp ce îi susţine ambiţia de a adera la NATO.

UPDATE - Moscova, avionul de luptă Su-34 a folosit racheta hipersonică Kinzhal

Moscova spune că unul dintre avioanele sale de vânătoare-bombardament Sukhoi Su-34 a folosit racheta hipersonică Kinjal în timpul operaţiunilor militare din Ucraina. „Avionul de luptă Su-34 a folosit racheta hipersonică Kinzhal în operaţiunea militară specială”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, adăugând că „primul echipaj care îndeplineşte cu succes această sarcină primeşte premii de stat”.

UPDATE - SUA: potrivit deputatului Trump Greene, Kievul pierde războiul

„Ucraina pierde acest război” împotriva Rusiei, potrivit congresmanului american Marjorie Taylor Greene. Într-un interviu cu prezentatorul de radio american Alex Jones, Trumpianul de fier al Georgiei a spus că este „probabil singurul membru american al Congresului” care va spune acest lucru „cu voce tare”.

UPDATE - Miniştrii Justiţiei din UE vor evalua răspunderea penală a Rusiei

Pe 11 septembrie, la Riga, va avea loc o conferinţă a miniştrilor europeni de Justiţie, dedicată posibilelor instrumente juridice care urmează să fie adoptate pentru a aduce la răspundere Rusia pentru infracţiunile comise în Ucraina. În primul rând, se va discuta despre înfiinţarea unui registru special pentru înregistrarea prejudiciilor suferite de Ucraina şi pentru a asigura repatrierea copiilor ucraineni deportaţi ilegal în Rusia şi Belarus. La conferinţa, organizată de Consiliul Europei, la care Letonia este preşedinte prin rotaţie, vor participa delegaţii din 40 de ţări europene şi organizaţii internaţionale.

UPDATE - Kiev: un mort şi 4 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra Hersonului

Un bărbat de 35 de ani a murit în bombardamentul armatei ruse în regiunea Herson din Ucraina. Acest lucru a fost declarat într-un mesaj pe Telegram de către şeful administraţiei regionale, Oleksandr Prokudin, după cum a informat Ukrinform. Ruşii au lovit şi cartierul Korabel, unde un bărbat de 77 de ani a fost transportat la spital cu răni de schije pe antebraţ.

UPDATE - SUA: Biden a fost dezamăgit de faptul că Xi nu va participa la G20 din India

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat dezamăgit de faptul că preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la summitul G20 din India, explicând că întâlnirea ar fi putut fi o oportunitate de a-l întâlni. „Sunt dezamăgit, dar voi vedea”, a spus Biden, când a vorbit cu reporterii din Rehoboth Beach, Delaware.

UPDATE - Zelensky schimbă ministrul apărării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va numi pe Rustem Umierov în funcţia de ministru al apărării, în locul lui Oleksii Reznikov. Zelenski însuşi a anunţat acest lucru într-un videoclip. „Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în general”, a spus Zelenski în mesajul său, adăugând că decizia va fi ratificată în Parlament.

UPDATE - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl numeşte pe Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării, spune el, în locul lui Oleksii Reznikov 

Ştirea iniţială -  Un pilot rus care s-a predat ucrainenilor cere să-i fie urmat exemplul 

Maksim Kuzminov, un pilot rus în vârstă de 28 de ani al elicopterului Mi-8 care s-a predat Ucrainei după ce a aterizat pe un aerodrom ucrainean pe 23 august, a chemat alţi piloţi ruşi să-i urmeze exemplul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici