Războiul din Ucraina, ziua 559. Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului / Blinken va vizita Kievul / Prima Doamnă a Ucrainei, interviu pentru BBC / Armele nord-coreene "nu ar schimba cursul războiului"

  • Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat că a vizitat brigăzile de luptă de pe linia frontului din regiunile Doneţk şi Zaporojie.
  • Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba afirmă cererile Rusiei pentru relansarea acordului privind cerealele sunt "şantaj".
  • Belgia cumpără rachete Sea Sparrow din Germania pentru a le livra Ucrainei.
5616 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 559. Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului / Blinken va vizita Kievul / Prima Doamnă a Ucrainei, interviu pentru BBC / Armele nord-coreene "nu ar schimba cursul războiului"

Sursa foto: Ukrainian Presidency

UPDATE - SUA: Coreea de Nord va "plăti" pentru furnizarea de arme către Rusia

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Phenianul va "plăti" dacă va furniza arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Comentariile sale urmează rapoartelor conform cărora Kim Jong Un şi Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Rusia la sfârşitul acestei luni pentru a discuta o nouă afacere cu arme.

O mişcare de a furniza arme Rusiei "nu se va reflecta bine asupra Coreei de Nord şi vor plăti un preţ pentru acest lucru în comunitatea internaţională", a spus el.

Kremlinul a declarat anterior că nu are "nimic de spus" în legătură cu afirmaţiile oficialilor americani potrivit cărora dl Kim va călători în Rusia.

UPDATE - Blinken va vizita Kievul pe 6 septembrie

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este aşteptat să viziteze Kievul pe 6 septembrie, a anunţat pe 5 septembrie publicaţia ucraineană ZN.UA, citând surse diplomatice.

Detaliile vizitei nu sunt cunoscute încă. Blinken a fost ultima dată la Kiev în septembrie 2022, când s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a discutat despre asistenţa americană pentru Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat săptămâna trecută un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, care include rachete AIM-9M, muniţii HIMARS, sisteme Javelin şi alte ajutoare în valoare totală de 250 de milioane de dolari.

UPDATE - Zelenski îl numeşte pe Umerov în funcţia de ministru al apărării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înaintat un proiect de rezoluţie către Verkhovna Rada, parlamentul ucrainean, pentru numirea lui Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării.

La începutul zilei de astăzi, parlamentul a aprobat demisia lui Oleksii Reznikov din funcţia de ministru al apărării. Reznikov ocupa această funcţie din 2021 şi îşi prezentase demisia în parlamentul ucrainean în data de 4 septembrie.

UPDATE - Armele nord-coreene din Rusia "nu ar schimba cursul războiului"

Furnizarea de arme Rusiei de către Coreea de Nord nu ar schimba semnificativ cursul războiului, a sugerat un fost preşedinte ucrainean.

Vorbind despre rapoartele potrivit cărora Vladimir Putin l-ar putea primi pe Kim Jong Un în Rusia pentru a discuta despre potenţiale tranzacţii cu arme în această lună, Petro Poroşenko a declarat pentru Sky News că acest lucru evidenţiază "izolarea completă" a lui Putin în timpul conflictului.

El a spus că "prietenii" Moscovei sunt Coreea de Nord, Siria şi Iranul, pe care i-a numit "paria internaţionali".

"Muniţiile din Coreea de Nord cu siguranţă nu vor ajuta Rusia nici măcar să oprească operaţiunea de contraofensivă", a declarat Poroşenko.

Cu toate acestea, el a spus că, dacă Phenianul va furniza arme, Kievul va cere mai multe arme de la partenerii occidentali şi crearea unor sancţiuni mai dure pentru ţările care oferă ajutor înarmat Rusiei.

UPDATE - Rusia susţine că Ucraina a folosit drone australiene pentru a-i ataca teritoriul

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit drone australiene pentru a ataca ţinte de pe teritoriul său.

Afirmaţia a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a mai spus că Australia este "tot mai mult atrasă în conflict".

Ea răspundea la o întrebare despre un raport publicat săptămâna trecută în Sydney Morning Herald, care sugera că Kievul a folosit drone australiene pentru a ajuta la bombardarea unui aerodrom rusesc din Kursk.

Zaharova a acuzat guvernul australian că "contribuie cu entuziasm la campania antirusească dirijată de la Washington".

Ea a mai spus că administraţia de la Canberra încearcă să ascundă "circumstanţele deloc de invidiat care indică faptul că Australia este tot mai mult atrasă în conflictul din Ucraina".

UPDATE - Atac în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina

O persoană a fost ucisă şi o alta rănită în urma unui bombardament în regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul acesteia.

Viaceslav Gladkov a declarat pe Telegram că un civil a murit în timpul "bombardamentelor repetate" din districtul Grayvoronsky din regiune.

Civilul, pe care l-a numit Leonid Aleksandrovici, ar fi murit din cauza rănilor sale înainte de sosirea medicilor.

O femeie a fost, de asemenea, rănită de explozia unei mine, a declarat dl Gladkov, care a rămas cu răni provocate de schije. Ea a fost dusă la spital pentru a fi tratată.

Belgorod se învecinează cu regiunea ucraineană de est Harkov, din care unele părţi sunt ocupate de forţele ruse.

UPDATE - Cuba: investigaţie asupra unei reţele de recrutare ruseşti pentru a recruta mercenari cubanezi pentru a-i trimite în Ucraina

„Ministerul de Interne cubanez a descoperit şi lucrează pentru a neutraliza şi dezmembra o reţea de trafic de fiinţe umane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţenii cubanezi care locuiesc acolo, şi chiar unii cubanezi, în forţele militare care participă la operaţiunile de război din Ucraina”. Bruno Rodríguez, ministrul cubanez de externe, a scris într-o declaraţie postată pe site-ul ministerului. „Tentative de acest tip – explică el – au fost neutralizate şi s-au deschis urmăriri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activităţi”. Cuba „are o poziţie istorică fermă şi clară împotriva mercenarismului şi joacă un rol activ în cadrul Naţiunilor Unite în repudierea acestei practici”.

UPDATE - Kiev: un raid rusesc a distrus o grădiniţă din regiunea Harkov

În timpul nopţii, forţele ruse au atacat cu bombe aeriene dirijate satul Cerneşchina, din districtul Izium, regiunea Harkov, iar clădirea unei grădiniţe a fost distrusă. Despre acest lucru a relatat pe Telegram Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale, citat de Ukrinform, care publică mai multe fotografii cu pagubele produse de raid, dar nu vorbeşte despre victime.

UPDATE - Kremlinul nu comentează posibila întâlnire dintre Putin şi Kim

Kremlinul a spus că nu are „nimic de spus” despre un subiect din New York Times, conform căruia liderul nord-coreean Kim Jong Un ar plănui să călătorească în Rusia luna aceasta, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin şi pentru a discuta despre livrările de arme către Moscova şi Ucraina.

UPDATE - Kiev: avansul spre sud continuă spre Novoprokopivka şi Verbove, după străpungerea primei linii defensive ruseşti

Forţele armate ucrainene, care de câteva zile au spart prima linie defensivă rusă pe frontul de sud din regiunea Zaporijie, câştigă teren în direcţia Novoprokopivka, a declarat purtătorul de cuvânt al personalului militar ucrainean, Pavlo Kovalciuk, citat de diverşi ucraineni, inclusiv Ukrainska Pravda. „Forţele de Apărare ucrainene au efectuat operaţiuni pe fronturile Bahmut (est) şi Melitopol (sud)”, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE - Olena Zelenska: fiului meu îi este dor de tatăl său

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a povestit impactul pe care l-a avut asupra familiei războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei într-un interviu acordat BBC. „S-ar putea să sune puţin egoist, dar am nevoie de soţul meu, nu de o figură istorică, să fie alături de mine”, a spus Zelenska, adăugând că „rămânem puternici, avem putere atât emoţional, cât şi fizic. Şi sunt sigur că vom reuşi împreună”. Cei doi s-au cunoscut încă din liceu, au lucrat cot la cot în televiziune, el ca şi comedian şi ea ca scenarist. Dar acum „nu mai locuim împreună, cu soţul meu. Familia este separată. Avem ocazia să ne vedem, dar nu atât de des pe cât ne-am dori. Fiului meu îi este dor de tatăl său”, spune el. Apropo de copiii cuplului, prima doamnă spune că „mă doare să văd că nu plănuiesc nimic. La acea vârstă, sunt tineri. Fiica mea are 19 ani. Ei visează călătorii, senzaţii noi, emoţii. Nu ai acele oportunităţi.”

UPDATE - Kuleba se ia de criticii contraofensivei 

Naraţiunea despre „încetinerea” contraofensivei Ucrainei este o prostie mediatică, „prostii de expert în fotoliu”, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

UPDATE - Generalul Surovikin reapare într-o fotografie misterioasă

O nouă fotografie care pare să-l înfăţişeze pe generalul rus Serghei Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de la revolta grupului de mercenari Wagner - adică din iunie, a fost postată luni pe reţelele de socializare de o cunoscută personalitate din mass-media rusă. „Generalul Serghei Surovikin a plecat. Locuiesc, sănătos, acasă, cu familia, la Moscova. Fotografie făcută astăzi”, a scris Ksenia Sobchak, într-o legendă a fotografiei din Telegram. Reuters nu a putut verifica autenticitatea fotografiei, care arată un bărbat care poartă ochelari de soare şi o şapcă mergând lângă o femeie care seamănă cu soţia lui Surovikin, Anna. Un al doilea raport, publicat de proeminentul jurnalist rus independent Alexei Venediktov pe canalul său Telegram, spunea: „Generalul Surovikin este acasă cu familia lui. Este în concediu şi la dispoziţia Ministerului Apărării”. Venediktov nu a furnizat nicio dovadă fotografică.

UPDATE - Moscova a doborât două drone în zbor spre capitală

Moscova spune că Forţele de Apărare Aeriană Ruse au distrus drone care zburau spre capitala Rusiei deasupra districtului Istra şi a regiunii Kaluga, în această dimineaţă. Primarul Serghei Sobianin explică pe canalul său de Telegram că „forţele de apărare au doborât drone de atac care vizau Moscova”, adăugând că o structură rezidenţială a fost avariată de căderea de resturi, dar în momentul de faţă nu există răniţi. O a treia aeronavă fără pilot a fost doborâtă ulterior peste cartierul Tver, a adăugat Sobianin, precizând că în acest caz „nu au fost pagube la sol”.

UPDATE - Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vizitat brigăzile de luptă de pe linia frontului din regiunile Doneţk şi Zaporojie pe 4 septembrie.

"Este foarte, foarte util să auzi direct de la cei care merg la luptă ce anume lipseşte, ce anume este suficient şi ce anume trebuie schimbat", a declarat Zelenski pe Telegram.

Zelenski a vizitat opt brigăzi din Doneţk, unde a discutat despre problemele actuale cu care se confruntă unităţile şi despre cum se pot creşte proviziile.

În timp ce se afla acolo, el a înmânat distincţii de stat soldaţilor şi a declarat că este "mândru că avem astfel de oameni obişnuiţi, dar eroici în ţara noastră".

Zelensky a vizitat, de asemenea, trei brigăzi de pe linia frontului de sud a Ucrainei, în Zaporizhzhia, şi le-a mulţumit "pentru fiecare pas pe care îl faceţi pe drumul spre victoria Ucrainei".

Belgia cumpără rachete Sea Sparrow din Germania pentru a le livra Ucrainei

Ministerul belgian al Apărării a cumpărat un stoc de rachete Sea Sparrow cu rază scurtă de acţiune din Germania şi intenţionează să livreze mai mult de jumătate din ele Ucrainei, a relatat ziarul belgian L'Echo.

Belgia a cumpărat 14 dintre aceste rachete, care au fost folosite pe o fregată germană acum scoasă din uz, la preţul de 7.000 de euro pe unitate.

Guvernul belgian intenţionează să doneze Kievului opt dintre aceste arme fabricate în SUA.

Deşi livrarea reprezintă o formă relativ uşoară de ajutor militar, "aceasta ilustrează natura complementară a sprijinului belgian", potrivit surselor L'Echo din cadrul Ministerului Apărării.

Kuleba: Cererile Rusiei pentru relansarea acordului privind cerealele sunt "şantaj"

Iniţiativa privind Marea Neagră pentru cereale "trebuie restabilită", dar nu cu preţul acceptării şantajului, a declarat, luni, ministrul de externe Dmitro Kuleba în faţa jurnaliştilor.

El a răspuns la afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora Rusia nu va relua Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră fără ca Occidentul să ridice sancţiunile legate de cerealele şi îngrăşămintele ruseşti.

Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-au petrecut ziua discutând la Soci despre potenţiala restabilire a Iniţiativei pentru Cereale la Marea Neagră.

Erdogan a declarat presei că speră că se va ajunge în curând la o soluţie şi că "Ucraina trebuie să îşi îndulcească abordarea pentru a face paşi comuni cu Rusia".

Kuleba a susţinut că Putin nu poate fi de încredere. "Dacă facem concesii acum", Rusia va reveni "o lună mai târziu şi va propune noi condiţii", a spus Kuleba.

El a subliniat că nu există "niciun motiv legal sau politic pentru ca ruşii să se retragă din acord".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici