Războiul din Ucraina, ziua 560. Explozii puternice în Doneţk, Zaporojie şi în Odesa / Alte demisii în Ucraina / Blinken a sosit la Kiev şi va face un anunţ mult-aşteptat de Ucraina

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a promis trupelor de pe linia frontului mai multe provizii şi arme, pe măsură ce iarna se apropie.
  • Numărul refugiaţilor ucraineni care trăiesc în străinătate a crescut cu 500.000 în prima jumătate a anului 2023.
  • Rusia, "disperată" să arate că poate doborî tancuri occidentale
6009 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 560. Explozii puternice în Doneţk, Zaporojie şi în Odesa / Alte demisii în Ucraina / Blinken a sosit la Kiev şi va face un anunţ mult-aşteptat de Ucraina

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE - Zelenski şi premierul Danemarcei s-au întâlnit la Kiev

Preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu premierul danez Frederiksen la doar câteva ore după ce a purtat discuţii cu Antony Blinken.

Cei doi s-au întâlnit pentru a discuta despre pachetul de ajutor anunţat recent, care includea în mod crucial mult râvnitele avioane de luptă F-16.

"Sunt recunoscător pentru ajutorul militar acordat de Danemarca, în special pentru avioanele F-16", a declarat Zelenski.

"Suntem tot mai aproape de a le vedea pe cerul ucrainean. Sunt recunoscător pentru asistenţa daneză pentru deminare şi aştept cu nerăbdare să producem echipamente daneze în Ucraina".

UPDATE - O rachetă a lovit o piaţă din regiunea Doneţk: 16 persoane au murit

O rachetă rusească a lovit o piaţă din oraşul Kostiantynivka, din regiunea estică Doneţk, ucigând 16 persoane.

„Cel puţin 20 de persoane sunt rănite. Sincerele mele condoleanţe familiilor şi prietenilor. Toate serviciile lucrează. Incendiul a fost localizat. Ajutăm victimele", a anunţat premierul ucrainean pe Telegram.

Ulterior, ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a anunţat că numărul victimelor a crescut la 28. Echipele de intervenţie se află la faţa locului şi este posibil să descopere şi alte cadavre.

UPDATE - MApN recunoaşte că bucăţi de drone au căzut pe teritoriul României

„Noi am acoperit o zonă foarte mare, înclusiv în zona despre care au fost discuţii în spaţiul public. Confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi de dronă”, spune Angel Tîlvăr, prezent în Plauru.

El spune că autorităţile române vor întări măsurile de vigilenţă

UPDATE - Umerov noul ministru al apărării, aprobă Parlamentul ucrainean

Parlamentul ucrainean a aprobat astăzi alegerea preşedintelui Volodimir Zelenski de a numi pe Rustem Umerov noul ministru al apărării. Umerov, un tătar din Crimeea, îl înlocuieşte pe Reznikov. Duminică, Zelenski anunţase schimbarea la conducerea ministerului apărării, raportând că acea funcţie are nevoie de „noi abordări”, iar luni Reznikov a publicat ulterior o fotografie a unei scrisori de demisie.

UPDATE - Kuleba: Blinken a adus un omagiu eroilor noştri căzuţi

„L-am salutat pe secretarul Blinken în Ucraina. Secretarul a fost primul interlocutor care şi-a început ziua la Kiev aducându-şi omagiu eroilor noştri căzuţi în cimitirul Berkoveţke. Acesta este un semn de respect pentru toţi războinicii ucraineni care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi dreptul nostru de a trăi”, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe X.

UPDATE - Explozie puternică în Zaporojie

O explozie puternică a avut loc în oraşul Zaporojie. Acest lucru a fost scris de Pravda ucraineană şi de corespondenţii „Suspilni” pe Telegram. Ar fi un atac cu rachete asupra infrastructurii civile. Sunt răniţi. Alerta a fost declarată în regiunea Zaporojie. Alarma a fost trasă în estul şi în sudul Ucrainei cu privire la ameninţarea cu utilizarea armelor balistice, avertizează Forţele Aeriene din Kiev.

UPDATE - Viceminiştrii Apărării din Ucraina demisionează

Viceminiştrii Ministerului Ucrainean al Apărării - Volodimir Havrilov, Vitalii Deineha şi Andrii Şevcenko - şi-au dat demisia: acest lucru a fost raportat de deputatul Oleksi Honcharenko, a raportat Rbc-Ucraina. Decizia vine după demisia ministrului Apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE - Kremlin: noul ajutor american nu va afecta războiul

Un nou pachet de ajutor financiar din partea SUA către Kiev, care ar trebui anunţat de secretarul de stat al SUA - Antony Blinken, aflat într-o vizită astăzi în Ucraina, „nu va influenţa cursul operaţiunii militare speciale”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu va putea influenţa cursul operaţiunii militare speciale”, a declarat reporterilor oficialul rus. „Am auzit în mod repetat declaraţii conform cărora intenţionează să continue să ajute Kievul în măsura în care este necesar, cu alte cuvinte, vor continua să sprijine Ucraina într-o stare de război şi să ducă acest război până la ultimul ucrainean, fără a economisi bani pentru asta”, şi-a amintit Peskov.

UPDATE - Rachete peste Zaporojie, doi răniţi

Trupele ruse au lansat un raid cu rachete asupra Zaporojie. Şeful administraţiei militare regionale, Iuri Malaşko, a scris pe Telegram, precizând că „astăzi, la ora 10.24, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra unuia dintre cartierele oraşului Zaporojie care a distrus o infrastructură. În prezent ştim că două persoane au fost rănite”. Anatoli Kurtev, secretar al consiliului orăşenesc Zaporojie, a adăugat că valul de explozie a aruncat în aer ferestrele mai multor clădiri înalte şi instituţii de învăţământ.

UPDATE - Blinken este la Kiev, se aşteaptă anunţul de ajutor de peste un miliard de dolari

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză, se va întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba. O sursă autorizată din Departamentul de Stat al SUA a confirmat acest lucru pentru CNN, potrivit căreia Blinken ar trebui să anunţe noi finanţări pentru Ucraina în valoare de peste un miliard de dolari. 

UPDATE - Marea Britanie va furniza Ucrainei vehicule blindate de recunoaştere

Regatul Unit va furniza Ucrainei vehicule blindate de recunoaştere Scimitar, acest lucru a fost anunţat de Rheinmetall Bae Systems Land (RBSL), un joint venture între britanicul BAE Systems şi germanul Rheinmetall, după cum a informat Rbc-Ukraine. Oficialii RBSL au călătorit în Germania pentru a ajuta armata britanică în pregătirea vehiculelor care urmează să fie trimise în Ucraina. În total, 23 de vehicule blindate au fost pregătite în 32 de zile.

UPDATE - Războiul, tot mai aproape de România

UPDATE - Moscova: doi morţi şi 10 răniţi după bombele căzute la Doneţk

Moscova spune că doi civili au fost ucişi şi alţi 10 au fost răniţi în oraşul Doneţk, în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene. Primarul prorus Alexei Kulemzin a declarat aseară pe canalul său Telegram că „un bărbat a fost ucis în bombardamentele din districtul Kuibyshevsky” şi alte trei persoane au fost rănite. Şeful interimar al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat anterior că un civil a fost ucis şi şapte au fost răniţi în urma unui bombardament asupra capitalei regionale.

UPDATE - Kiev: 23 de ţinte aeriene doborâte în timpul nopţii

Forţele ucrainene au doborât aseară 23 de drone şi rachete lansate de Rusia, dintr-un total de 33, au declarat Forţele Aeriene. În total, forţele ruse au folosit 7 rachete X-101/X-555/X-55, o rachetă balistică Iskander-M şi 25 de drone kamikaze Shahed-136/131, pentru a ataca Ucraina.

UPDATE - Casa Albă: Coreea de Nord va plăti, dacă va furniza arme Rusiei

Coreea de Nord va plăti dacă decide să furnizeze Rusiei arme şi muniţie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, declarând că furnizarea de arme Rusiei „nu va avea niciun efect pozitiv asupra Coreei de Nord şi va plăti un preţ pentru această comunitate internaţională”. Înaintea viitoarei întâlniri dintre liderul Kremlinului, Vladimir Putin, şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, Sullivan a spus că Rusia „căută acum orice sursă” pentru muniţii. „Vom continua să cerem Coreei de Nord să-şi respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme care ar ajunge să ucidă ucraineni”, a adăugat Sullivan.

UPDATE - Moscova, dronă doborâtă deasupra regiunii Briansk

Moscova a anunţat că ieri seară târziu, o dronă ucraineană a fost doborâtă de apărarea aeriană deasupra regiunii de vest a Rusiei Briansk. „În jurul orei 23:40, încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă ​​împotriva instalaţiilor de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost zădărnicită”, explică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Tass. „Vehiculul fără pilot a fost distrus pe teritoriul regiunii Briansk de către unităţile active de apărare aeriană”, se mai arată în comunicat.

UPDATE - Mass-media ucraineană: explozii în regiunea Odesa

În ultimele ore au fost semnalate explozii în regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit informaţiilor din presa locală. Alarma de raid aerian s-a declanşat în regiune.

UPDATE - Grupul Wagner va fi declarat organizaţie teroristă în Marea Britanie

Grupul  Wagner va fi recunoscut oficial ca organizaţie teroristă în Marea Britanie, un proiect de lege fiind pregătit pentru a fi prezentat miercuri în parlament.

Ministrul de interne Suella Braverman a declarat: "Wagner este o organizaţie violentă şi distructivă care a acţionat ca un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin peste hotare. În timp ce regimul lui Putin decide ce să facă cu monstrul pe care l-a creat, activităţile destabilizatoare continue ale Wagner nu fac decât să servească în continuare obiectivele politice ale Kremlinului. Ei sunt terorişti, pur şi simplu... Wagner a fost implicat în jafuri, tortură şi crime barbare".

UPDATE - Rusia, "disperată" să arate că poate doborî tancuri occidentale

Sărbătoarea din spaţiul militar rusesc cu privire la distrugerea unui tanc britanic Challenger 2 arată un nivel de "disperare" în momentul în care se confruntă cu tehnologia occidentală avansată, a declarat un fost consilier special al armatei americane.

Mark Voyger a declarat pentru Sky News că, deşi pierderea tancului de luptă este oarecum substanţială, cel mai important lucru este că echipajul a supravieţuit.

Aceasta demonstrează "superioritatea sistemelor occidentale", a spus el.

El a spus că propagandiştii ruşi au răspândit zvonuri potrivit cărora forţele ţării au distrus mult mai multe tancuri furnizate de Occident decât au făcut-o în realitate.

Voyger a declarat că încercarea Rusiei de a le prezenta cetăţenilor săi că este capabilă să doboare "sisteme sofisticate" arată cât de "disperată" este "în faţa a câteva zeci de tancuri din Marea Britanie şi din alte ţări".

El a adăugat că pierderea tancului Challenger 2 nu ar trebui "dramatizată".

UPDATE - Zelenski promite noi provizii şi arme pentru trupe

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis trupelor de pe linia frontului mai multe provizii şi arme, pe măsură ce iarna se apropie.

"Vor fi noi provizii", a declarat acesta pe Telegram.

Există rapoarte în presa ucraineană potrivit cărora Ucraina duce lipsă de muniţii, iar preşedintele a intensificat apelurile pentru noi arme şi muniţii occidentale în ultimele luni - şi a promis, de asemenea, să intensifice producţia ucraineană.

"Este foarte important că va exista o nouă producţie de armament al nostru şi am conturat mai multe elemente prioritare cu războinicii", a adăugat el

"Asta este ceea ce trebuie făcut. O vom face!"

Numărul refugiaţilor ucraineni care trăiesc în străinătate a crescut cu 500.000 în prima jumătate a anului 2023

O nouă cercetare publicată de Centrul pentru Strategie Economică din Ucraina (CES) a arătat că numărul refugiaţilor ucraineni care trăiesc în străinătate din cauza războiului a crescut cu aproximativ 500.000 de persoane în prima jumătate a anului 2023.

La sfârşitul lunii iunie a acestui an, între 5,6 milioane şi 6,7 milioane de ucraineni trăiau în străinătate ca refugiaţi. CES precizează că aceste cifre reprezintă o creştere de 300.000 până la 500.000 de persoane faţă de versiunea preliminară a acestui raport din decembrie 2022. 

Această creştere poate fi atribuită atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în timpul iernii, intensificării atacurilor cu rachete în mai 2023 şi distrugerii centralei hidroelectrice Nova Kahovka în iunie 2023. Durata războiului Rusiei contribuie, de asemenea, la creşterea cifrelor.

Majoritatea refugiaţilor sunt femei şi copii, iar cele mai mari proporţii de refugiaţi ucraineni se află în Germania şi Polonia. Un număr semnificativ de ucraineni care locuiesc în prezent în străinătate (63%) intenţionează să se întoarcă în Ucraina, însă condiţiile şi calendarul de întoarcere rămân neclare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici