LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 581. Rachetele ruseşti conţin până la 50 de piese de fabricaţie străină/ Zelenski numeşte un fost fotbalist drept consilier prezidenţial/ Preşedintele Letoniei: ,,Va începe cel de-al Treilea Război Mondial dacă Rusia cucereşte Ucraina"

  • Belarus încă ezită să intre în război, potrivit ministrului de Externe belorus.
  • Rachetele ruseşti conţin până la 50 de piese de fabricaţie străină, spune un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene.
  • Preşedintele Letoniei: ,,Va începe cel de-al Treilea Război Mondial dacă Rusia cucereşte Ucraina"
9022 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 581. Rachetele ruseşti conţin până la 50 de piese de fabricaţie străină/ Zelenski numeşte un fost fotbalist drept consilier prezidenţial/ Preşedintele Letoniei: ,,Va începe cel de-al Treilea Război Mondial dacă Rusia cucereşte Ucraina"

Володимир Зеленський, Facebook

UPDATE Parlamentul bulgar aprobă dotarea Ucrainei cu rachete S-300

Parlamentul bulgar a votat pentru a transfera în Ucraina un număr necunoscut de rachete sol-aer S-300 nefuncţionale, care ar putea fi reparate acolo, a anunţat Sofia Globe, o agenţie de presă bulgară.
 
Principalul motiv pentru necesitatea transferului rachetelor, a argumentat şeful Comisiei parlamentare de apărare, Hristo Gadzhev, a fost că rachetele sunt prea vechi pentru a mai fi utile armatei bulgare şi că nici măcar producătorul lor original nu ar fi în măsură să le repare.
 
Experţi şi oficiali anonimi din cadrul Ministerului bulgar al Apărării au susţinut că, în ciuda stării lor, armata ucraineană ar avea capacitatea de a face rachetele funcţionale, potrivit ziarului online Ukrainska Pravda.

UPDATE Germania investighează posibile crime de război ruseşti în Ucraina

Procuratura federală germană a lansat o investigaţie privind presupusele împuşcături asupra unor civili, inclusiv asupra unui cetăţean german, de către trupele ruseşti la începutul invaziei în Ucraina, a anunţat agenţia germană de presă Tagesschau.
 
Parchetul investighează dovezi potrivit cărora trupele ruseşti au tras asupra civililor şi i-au rănit în Hostomel, o suburbie a Kievului şi locul unor bătălii majore în februarie-martie 2022.
 
Un purtător de cuvânt al procuraturii a confirmat că o anchetă este în curs de desfăşurare şi că autorităţile germane lucrează alături de omologii lor ucraineni.

UPDATE Azerbaidjanul îl reţine pe fostul premier din Nagorno-Karabah

Autorităţile azere l-au reţinut pe Ruben Vardanyan, fost prim-ministru autoproclamat al regiunii Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, în timp ce acesta încerca să plece în Armenia, a anunţat Serviciul de frontieră azer. Acesta ar fi fost reţinut în coridorul Lachin şi apoi adus în capitala Azerbaidjanului, Baku.
 
Investitorul şi miliardarul ruso-armean Vardanyan a deţinut funcţii de conducere în mai multe companii ruseşti şi a fondat una dintre cele mai mari bănci de investiţii din Rusia, Troika Dialog.
 
El a fost plasat pe lista de sancţiuni a Ucrainei pentru rolul său de membru al consiliului de administraţie al companiei ruseşti de transport aerian de marfă Volga Dnepr, care oferă sprijin material armatei ruse.

UPDATE Armata ucraineană confirmă că luptătorii Wagner se întorc pe front

Unii mercenari ai Grupului rus Wagner au părăsit Belarusul şi s-au întors pe frontul din regiunea Doneţk, a relatat RBC Ukraine, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Grupării Forţelor din Est, Illia Yevlash.
 
Purtătorul de cuvânt a declarat că din cei aproximativ 8.000 de luptători Wagner care erau staţionaţi în Belarus, unii au plecat în Africa, iar aproximativ 500 se întorc pe frontul de est al Ucrainei.
 
Ministerul rus al Apărării renegociază contractele cu aceşti mercenari pentru a servi fie ca combatanţi, fie ca instructori, a precizat Evlash.
 
Cu toate acestea, el a subliniat că luptătorii Wagner nu reprezintă o "ameninţare semnificativă" de la moartea liderului lor, Evgheni Prigojin.

UPDATE Situaţia la zi

  • Rusia a publicat o înregistrare video care l-ar arăta pe Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea, la o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi cu alţi şefi militari, la o zi după ce forţele speciale ucrainene au afirmat că acesta se numără printre zecile de ofiţeri ucişi într-un atac asupra bazei navale a flotei din Sevastopol. 
  • Ministerul britanic al Apărării a declarat că "o bătălie dinamică, de atac în profunzime" este în curs de desfăşurare în Marea Neagră, după ce Flota rusă din Marea Neagră a suferit o serie de atacuri majore.
  • Kievul a declarat că apărarea sa aeriană a distrus 26 din cele 38 de drone ruseşti lansate, dar că unele dintre drone au lovit portul Izmail de pe Dunăre, avariind peste 30 de vehicule şi rănind doi şoferi în timpul unui atac de două ore. Barajul de drone a determinat, de asemenea, suspendarea temporară a serviciilor de feribot către România.
  • Între timp, Rusia a declarat că a respins mai multe atacuri cu drone ucrainene deasupra regiunilor sale Belgorod şi Kursk.
  • Bombardamentele ruseşti au ucis cel puţin două persoane într-un sat din estul regiunii ucrainene Doneţk şi au rănit alte două persoane în sudul regiunii Kherson, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE - Belarus încă ezită să intre în război  

Într-un interviu acordat AP pe 26 septembrie, ministrul de externe al Belarus Serghei Aleinik a declarat că nu poate imagina un scenariu în care Belarusul ar intra în război în Ucraina alături de forţele ruse.

UPDATE -Un fost fotbalist devine consilier prezidenţial 

Preşedintele Ucrainei  l-a numit pe Andriy Shevchenko, un fost fotbalist profesionist şi manager, ca consilier extern, potrivit unui decret prezidenţial publicat pe 26 septembrie.

UPDATE - Rachetele ruseşti conţin până la 50 de piese de fabricaţie străină

Între 30 şi 50 de piese din rachetele ruseşti sunt produse în afara Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmytro Pletenchuk, în timpul unei conferinţe din 26 septembrie.

Ştirea iniţială- Va fi WW3 dacă Ucraina va pierde războiul

,,Dacă Ucraina nu este capabilă să se apere şi dacă pierde, atunci acest lucru va deschide calea spre un război mondial. Dacă agresorul nu este oprit, agresorul va merge cât de departe poate", a spus Rinkēvičs.

El a adăugat că cel mai bun mod de a preveni al treilea război mondial este ca NATO să ajute Ucraina cu toată puterea sa, citează Close The Sky Over Ukraine

,,Trebuie să dăm Ucrainei tot ceea ce cere. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a întări Ucraina şi rezistenţa ei", a spus preşedintele leton.
 
Letonia a fost unul dintre cei mai activi aliaţi ai Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Oferă atât asistenţă militară, cât şi asistenţă politică Ucrainei. 

Recent, fostul ministru leton al Apărării, Ināra Mūrniece, a declarat că ţara alocă mai mult de 1% din PIB-ul naţional pentru asistenţă umanitară şi militară Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici