LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 585. Ucraina a doborât 16 din cele 30 de drone ruseşti lansate noaptea trecută

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 16 din cele aproximativ 30 de drone pe care Rusia le-a lansat pe teritoriul ucrainean în cursul nopţii, transmite Reuters.

4091 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 585. Ucraina a doborât 16 din cele 30 de drone ruseşti lansate noaptea trecută

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE - Sunak: Nu există planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că nu există planuri actuale de a trimite trupe britanice în Ucraina, nici măcar în calitate de instructori, chiar şi într-o capacitate limitată.
 
În comentariile făcute pentru The Telegraph, Sunak a revenit asupra unor remarci recente ale secretarului nou numit al apărării, Grant Shapps, care şi-a exprimat interesul faţă de ideea trimiterii de instructori militari britanici în Ucraina într-un interviu acordat la 30 septembrie.
 
Sunak a precizat că comentariile lui Shapps ar trebui să fie considerate ca aparţinând unui parteneriat pe termen lung cu Ucraina. Ar putea exista instructori pe teren cândva în viitor, a spus Sunak, dar a subliniat că "nu există soldaţi britanici care vor fi trimişi să lupte în conflictul actual".
 
Ca răspuns la sugestia lui Shapps, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că orice trupe britanice aflate pe teren în Ucraina ar fi considerate ţinte legitime.

UPDATE - Yermak: Nicio schimbare în sprijinul SUA pentru Ucraina

Deşi la 30 septembrie a fost adoptat un proiect de lege de finanţare provizorie pentru a preveni închiderea guvernului american, fără nicio prevedere privind ajutorul pentru Ucraina, şeful biroului preşedintelui, Andriy Yermak, a declarat la 1 octombrie că acest lucru nu ar trebui interpretat ca o schimbare în sprijinul SUA pentru Ucraina.
 
În comentariile de pe Telegram, Yermak a declarat că liderii ucraineni se întâlnesc în mod regulat cu reprezentanţi bipartizani cu privire la continuarea ajutorului american. În pofida omiterii prevederilor privind ajutorul în ultima lege de cheltuieli, el şi-a exprimat încrederea că aceasta nu reflectă o schimbare mai amplă în ceea ce priveşte renunţarea la sprijinul SUA pentru Ucraina.
 
Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că, deşi închiderea ar putea cauza întreruperi ale anumitor programe, aceasta nu va modifica în mod fundamental starea generală a ajutorului pentru Ucraina.
 
Mai mult, el a scris pe Facebook că "sprijinul pentru Ucraina rămâne de neclintit atât în administraţia americană, cât şi în ambele partide şi camere ale Congresului SUA şi, cel mai important, în rândul poporului american".

UPDATE - O mulţime de oameni s-au adunat pentru un marş al opoziţiei la Varşovia, înaintea viitoarelor alegeri parlamentare

Străzile din capitala Poloniei, Varşovia, au fost pline de manifestanţi pe 1 octombrie pentru un miting al opoziţiei înainte de viitoarele alegeri parlamentare din ţară, care vor avea loc pe 15 octombrie.
 
Protestatarii, care au venit din toate colţurile ţării pentru a participa la demonstraţia denumită "Marşul unui milion de inimi", a fost condusă de liderul opoziţiei şi fostul prim-ministru Donald Tusk împotriva partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS).
 
Fotografiile care au circulat pe reţelele de socializare au arătat mulţimi uriaşe, iar Tusk a afirmat că au participat aproape un milion de persoane, potrivit unor comentarii pe care le-a relatat Reuters.

UPDATE- Întâlniri la Kiev între reprezentanţii FMI şi autorităţile ucrainene

O echipă a Fondului Monetar Internaţional începe duminică întâlniri în Ucraina pentru a discuta obiectivele şi provocările politice cu oficialii guvernamentali, transmite Reuters.

UPDATE - Urare din partea lui Zelenski, de Ziua Apărătorilor Ucrainei 

„Vremurile grele ne-au făcut puternici. Iar cei puternici aduc mai aproape victoria. Pas cu pas. Astăzi, mâine, în fiecare zi, în fiecare minut”, a spus Volodimit Zelenski, duminică, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Apărătorilor Ucrainei, marcată pentru prima dată în 1 octombrie.

UPDATE - 13,000 de cetăţeni ucraineni au pătruns în România 

Sâmbătă, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 240.400 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 62.700 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România au fost 132.967 de persoane, dintre care 13.227 de cetăţeni ucraineni.

Începând din 10 februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina, până sâmbătă, la nivel naţional, au intrat în România 6.233.478 cetăţeni ucraineni.

Ştirea iniţială - Forţele Aeriene ucrainene au precizat pe Telegram că dronele au fost lansate din direcţiile sud, sud-est şi nord 

Autorităţile susţin că a fost atacată regiunea centrală Cerkasy.

„În timpul nopţii, inamicul a atacat masiv regiunea noastră Cherkasy cu drone de atac. Din nefericire, au existat lovituri asupra infrastructurii industriale din (oraşul) Uman”, a declarat guvernatorul din Cerkasy, Ihor Tabureţ, pe Telegram.

Acesta a precizat că, în urma atacurilor, au izbucnit incendii în depozite de cereale şi că o persoană a fost rănită.

Biroul prezidenţial ucrainean a precizat într-un comunicat că infrastructură civilă şi depozite au fost, de asemenea, avariate în sudul regiunii Mykolaiv şi în estul regiunii Dnipropetrovsk.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici