Războiul din Ucraina, ziua 587. Bombardamente în regiunea Herson / Producţia de rachete din Rusia a fost întreruptă / Armata ucraineană loveşte ţinte strategice

  • Polonia livrează Ucrainei tancuri Leopard 2 recondiţionate
  • Trupele ucrainene atacă o fabrică rusă de rachete
  • Ucraina a doborât 4 din 7 drone lansate de Rusia peste noapte
24528 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 587. Bombardamente în regiunea Herson / Producţia de rachete din Rusia a fost întreruptă / Armata ucraineană loveşte ţinte strategice

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE - Forţele ucrainene avansează în sudul ţării

Forţele ucrainene avansează în sud, Rusia suferind pierderi de personal şi echipamente, a declarat un oficial.

Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavskyi a declarat că trupele au avansat în direcţia Tavria, în regiunea Zaporojie, dar nu a dat alte detalii.

El a afirmat că soldaţii au efectuat 1.198 de "misiuni" în ultimele 24 de ore, iar forţele ruse au pierdut 261 de oameni şi alţi 10 au fost luaţi prizonieri.

De asemenea, atacurile au scos din uz un tanc rusesc, sisteme de artilerie şi alte echipamente, a declarat Tarnavskyi.

UPDATE - Bombardament rusesc în sudul Ucrainei

O persoană a murit şi alte şapte sunt rănite în urma unor bombardamente ruseşti care au vizat regiunea Herson din Ucraina.

În atacul asupra satului Antonivka a murit un bărbat în vârstă de 69 de ani care se afla într-un garaj, potrivit guvernatorului din Herson, Oleksandr Prokudin.

Şapte persoane, cinci femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 77 de ani, au fost rănite, a mai anunţat guvernatorul pe Telegram.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE - Bloomberg: SUA sunt gată să livreze rachete ATACMS Ucrainei 

Armata SUA este gata să trimită Ucrainei unele dintre sistemele sale de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acţiune (ATACMS) înarmate cu muniţie cu dispersie odată ce preşedintele american Joe Biden aprobă transferul, a informat Bloomberg pe 3 octombrie, citând principalul cumpărător de arme al armatei americane.

UPDATE - Armenia sfidează Rusia 

Parlamentul armean a votat în favoarea ratificării Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe 3 octombrie. Dacă va fi semnat de premierul Nikol Pashinyan, autorităţile armene vor fi obligate să-l aresteze pe dictatorul rus Vladimir Putin dacă va mai pune piciorul în ţară. 

UPDATE - Candidează Putin pentru un nou mandat? 

Dictatorul rus Vladimir Putin ar putea anunţa în curând că va candida din nou la preşedinţie în 2024, a scris ziarul rusesc Kommersant, controlat de stat, pe 3 octombrie.

UPDATE - Rusia acuză Ucraina de ,,terorism"

Comitetul de Investigaţii al Rusiei acuză oficiali militari ucraineni de „terorism”. Patru reprezentanţi de vârf ai Forţelor Armate ucrainene au fost acuzaţi de săvârşirea de „acte teroriste pe teritoriul Rusiei”, a anunţat Comisia de Investigaţii a Rusiei pe 3 octombrie.

UPDATE Kiev: o rachetă şi 29 de drone doborâte în timpul nopţii

Forţele ruse au atacat peste noapte teritoriul ucrainean cu 31 de drone şi o rachetă de croazieră. Forţele Aeriene din Kiev au raportat acest lucru pe Telegram, subliniind că racheta şi 29 de UAV au fost doborâte. „În noaptea de 3 octombrie 2023, invadatorii ruşi au atacat cu 31 de UAV-uri de atac Shahed şi o rachetă de croazieră Iskander-K. Lansările au fost efectuate din Crimeea ocupată temporar"”, se arată în actualizare. „În total, forţele şi activele Forţelor Aeriene, în cooperare cu apărarea antiaeriană a Forţelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus treizeci de ţinte aeriene: 29 Shahed-131/136; 1 rachetă de croazieră Iskander-K”.

UPDATE Atacuri ruseşti în timpul nopţii în regiunea Dnipropetrovsk

Forţele ruse au atacat aseară regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, 13 drone şi o rachetă de croazieră au fost doborâte, dar raidurile au lovit oraşul Pavlograd. Şeful consiliului regional Dnepropetrovsk, Nikolai Lukashuk, a spus acest lucru pe Telegram, adăugând că obuzele de artilerie au provocat pagube şi în districtul Nikopol. „Forţele noastre aeriene au doborât o rachetă şi 13 drone inamice. Două clădiri de producţie au fost avariate. Două incendii au izbucnit în Dnipro din cauza căderii resturilor”, a scris oficialul. „Noaptea, inamicul a bombardat comunitatea Mirivsk, din raionul Nikopol, cu ​​artilerie. Drept urmare, 2 case particulare şi o anexă au fost avariate”, a adăugat el, subliniind că în atacuri nu au fost răniţi.

UPDATE Moscova raportează un atac cu bombă cu dispersie în regiunea Briansk

Rusia a raportat un atac cu bombă cu dispersie ucraineană asupra regiunii de frontieră Briansk. Într-o postare Telegram, guvernatorul Alexander Bogomaz a acuzat „Forţele Armate ale Ucrainei că au tras cu muniţii cu dispersie în satul Klimovo. Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat victime. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate”. Guvernatorul a anunţat apoi că, în cursul nopţii, apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra cartierului Trubcevski, din aceeaşi regiune, fără a înregistra victime sau pagube.

UPDATE Cubanezi recrutaţi pentru a lupta pentru Rusia

Cubanezii sunt recrutaţi şi luptă pentru Rusia împotriva Ucrainei. Fenomenul, deşi nu se ştie cât de răspândit este, a fost totuşi dovedit. Familiile primesc se pare 200.000 de ruble, puţin peste 2.000 de euro, ceea ce în economia dezastruoasă a Cubei este o bogăţie şi permite multor familii să facă achiziţii de bunuri importante, de zi cu zi. Potrivit Reuters, diferite recrutări au fost documentate în La Federal, un orăşel din apropierea capitalei Havana. Kremlinul nu răspunde deocamdată zvonurilor şi nu explică situaţia. Un cubanez a spus familiei sale că, în baza rusă în care lucrează, sunt 119 compatrioţi angajaţi alături de forţele Moscovei.

UPDATE Biden: nu putem permite oprirea ajutorului

„Nu putem, în niciun caz,să permitem oprirea sprijinului Americii pentru Ucraina. Prea multe vieţi, prea mulţi copii, prea mulţi oameni sunt în joc”. Acest lucru a fost reiterat de preşedintele american Joe Biden în timpul unei şedinţe a cabinetului său după ce au fost aprobate noi fonduri bugetare până pe 17 noiembrie.

UPDATE Zelenski: începerea negocierilor pentru aderarea la UE anul acesta este obiectivul nostru

„Scopul nostru principal în ceea ce priveşte integrarea este să luăm o decizie în acest an cu privire la începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru în discursul său obişnuit de seară, preluat de Ukrinform. „Ştim cu toţii că este doar o chestiune de timp până când Ucraina devine membră a UE - a adăugat el -. Şi am auzit încă o dată în timpul întâlnirilor şi negocierilor că acest lucru este absolut posibil”.

UPDATE Pentagonul ar putea rămâne fără bani pentru Ucraina

Oficialul american Michael McCord a avertizat Congresul SUA că reducerea fondurilor pentru Ucraina ar putea cauza întârzieri în transporturile de arme şi de aprovizionare, a informat Associated Press.

UPDATE Dronă doborâtă deasupra regiunii Bryansk, în Rusia

Guvernatorul regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz, a susţinut că o dronă ucrainean a fost doborâtă peste districtul Trubchevsky din regiune. Nu au fost raportate victime sau pagube.

UPDATE Kuleba: UE ajunge la un consens cu privire la candidatura Ucrainei la aderare

Uniunea Europeană a ajuns la un consens cu privire la apartenenţa Ucrainei la bloc, care este „doar o chestiune de timp”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pentru European Pravda.

UPDATE Danemarca alocă 14 milioane de dolari pentru achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina

„Ucrainenii sunt încă într-o situaţie în care nu dispun de muniţie de artilerie... Danemarca va contribui la mai multe achiziţii comune de muniţie şi rămâne pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung”, a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici