LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 597. Conflictul ruso-ucrainean, scăzut în intensitate din cauza situaţiei din Gaza

  • Rezistenţa ucraineană din Melitopolul ocupat de ruşi aruncă în aer un tren care transporta muniţie rusească şi combustibil.
  • 12 ucraineni au fost ucişi în atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie.
  • O dronă marină a lovit nave ruseşti în apropierea de peninsula Crimeea.
  • APCE cere recunoaşterea lui Putin ca preşedinte nelegitim după 2024.
3261 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 597. Conflictul ruso-ucrainean, scăzut în intensitate din cauza situaţiei din Gaza

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE 23:00 - Diplomat rus, găsit mort la Istanbul 

Presa rusă relatează că un diplomat rus Nikolay Kobrinets, şeful Departamentului de Cooperare Europeană al Federaţiei Ruse, a fost găsit mort într-un hotel din Istanbul.    

UPDATE 18:00- Ministrul: Marea Britanie analizează utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a finanţa apărarea Ucrainei 

UPDATE 17:58 -  12 ucraineni au fost ucişi în atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a declarat ambasada Ucrainei în Israel pentru agenţia de presă Interfax-Ucraina pe 13 octombrie.

16:40  - Rezistenţa ucraineană din Melitopolul ocupat de ruşi aruncă în aer  un tren care transporta muniţie rusească şi  combustibil 

Centrul Naţional de Rezistenţă a raportat că în jurul orei 7:40, „partizani” au aruncat în aer un tren care transporta combustibil şi muniţie din Crimeea către oraşele ucrainene Melitopol şi Dniprorudne aflate sub ocupaţie rusească.  


UPDATE 15:00 -  Kyiv Independent: O dronă marină a lovit nave ruseşti în apropierea de peninsula Crimeea 

Dronele marine experimentale „Sea Baby” au fost folosite în recentele atacuri asupra navei de patrulare a Flotei Mării Negre din Rusia, Pavel Derzhavin, şi a transportatorului de rachete de croazieră Buyan, a declarat o sursă anonimă pentru presa ucraineană Hromadske pe 13 octombrie.

UPDATE 14:00 - APCE cere recunoaşterea lui Putin ca nelegitim după 2024

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat la 13 octombrie o rezoluţie prin care declară Rusia drept dictatură şi cere comunităţii internaţionale să recunoască preşedinţia lui Vladimir Putin ca fiind ilegitimă după ce actualul său mandat se va încheia în 2024.
 
De asemenea, APCE a îndemnat statele sale membre să înceteze orice contact cu Putin "cu excepţia contactelor umanitare şi în căutarea păcii", potrivit serviciului de presă al adunării.

UPDATE 13:00 Ambasador: Este posibil ca printre ostaticii Hamas să se afle şi ucraineni

Cetăţeni ucraineni s-ar putea afla printre cei luaţi ostatici de Hamas, a declarat ambasadorul Ucrainei în Israel, Evhen Korniychuk, în cadrul unei emisiuni de la Suspilne TV.
 
Korniychuk a subliniat că în prezent nu există informaţii concrete potrivit cărora aceştia s-ar afla printre cei ţinuţi captivi, dar a precizat că autorităţile israeliene au indicat că este o posibilitate.

UPDATE 12:00 Atacul rusesc la Pokrovsk, în regiunea Doneţk, a ucis un om şi a rănit 13 persoane

Forţele ruseşti au lovit Pokrovsk, regiunea Doneţk, în dimineaţa zilei de 13 octombrie, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte 13, a anunţat guvernatorul interimar Ihor Moroz.
 
Două clădiri au fost avariate în oraş, a precizat Moroz pe Facebook, adăugând că tipul de armament folosit în atac este încă în curs de stabilire.
 
Pokrovsk se află la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului din est, în apropiere de graniţa administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 11:00 Ţările G7 vor reţine activele ruseşti îngheţate până când Moscova va plăti despăgubiri Ucrainei

Grupul celor şapte ţări (G7) s-a angajat la 12 octombrie că activele ruseşti deţinute în jurisdicţiile lor, estimate până în prezent la aproximativ 280 de miliarde de dolari, vor rămâne îngheţate până când Moscova va plăti despăgubiri de război Ucrainei.
 
"Ne vom continua eforturile pentru a ne asigura că Rusia plăteşte pentru reconstrucţia pe termen lung a Ucrainei", se arată în declaraţia miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G7. "De asemenea, vom explora toate căile posibile pentru a ajuta Ucraina, în conformitate cu sistemele noastre juridice respective şi cu dreptul internaţional".
 
Grupul s-a angajat, de asemenea, să continue să aplice sancţiuni pentru a submina capacitatea Rusiei de a duce războiul împotriva Ucrainei şi să contracareze încercările de a eluda aceste sancţiuni.

UPDATE 10:00 Atacurile ruseşti au omorât 5 oameni şi au rănit alţi 15 în Ucraina în ultima zi

Atacurile cu arme multiple ale Rusiei împotriva Ucrainei au ucis cinci civili şi au rănit alţi 15 în ultima zi, au raportat autorităţile regionale.
 
În total, au fost vizate nouă regiuni ucrainene - Sumy, Lugansk, Nykolaiv, Chernihov, Dnipropetrovsk, Harkov, Zaporojie, Doneţk şi Herson. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 285.920 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 285.920 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.
 
Acest număr include 1030 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.931 de tancuri, 9.313 vehicule blindate de luptă, 9.203 vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.807 sisteme de artilerie, 811 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 546 de sisteme de apărare aeriană, 316 avioane, 316 elicoptere, 5.264 de drone şi 20 de ambarcaţiuni

UPDATE 07:00 Rusia bombardează 5 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruseşti au bombardat cinci comunităţi din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei pe 12 octombrie, au raportat autorităţile locale pe Telegram.
 
Administraţia militară a regiunii Sumy a înregistrat 35 de explozii în urma a şase atacuri efectuate cu mortiere şi rachete neghidate. Au fost vizate comunităţile Krasnopillia, Bilopillia, Seredyna-Buda, Nova Sloboda şi Velyka Pysarivka.
 
Rusia a atacat comunităţile Seredyna-Buda şi Velyka Pysarivka cu rachete neghidate, în timp ce alte comunităţi au suferit atacuri cu mortiere în ultimele 24 de ore. 

Ştirea iniţială - Discursul de noapte al lui Zelenski

,,O atenţie specială este acordată în prezent atât regiunii Harkov cât şi Sudului, cât şi regiunii Doneţk, în special luptelor de lângă Avdiivka. Sunt recunoscător fiecărui războinic şi fiecărei unităţi pentru rezistenţa lor.
În general, avem motive să lăudăm Brigăzile 53 şi 110 Mecanizate Separate, Brigada 59 Infanterie Motorizată şi puternica noastră Brigădă 79 Aeropurtată de asalt. Doar în aceste zile, şi doar războinicii acestor brigăzi au distrus deja sute de vehicule blindate ale ocupanţilor.
Desigur, nu pot să nu menţionez rezultatele Brigăzii 55 de Artilerie Separată, care luptă în direcţia Zaporizhzhia. Mulţumesc, războinici! În mod tradiţional, precis.
Mulţumesc tuturor celor care apără Ucraina! Glorie poporului nostru puternic!". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici