Războiul din Ucraina, ziua 600. Mai multe regiuni ale Ucrainei, atacate cu rachete şi drone de armata rusă / Drone ucrainene au atacat o centrală electrică din Belgorod

  • Ucraina pierde sprijin la nivel global în lupta sa cu Rusia
  • Bombardarea instalaţiei energetice din Belgorod lasă Rusia pe întuneric
  • Victoria de moment a ucrainenilor a primit un răspuns pe măsură: ruşii au bombardat infrastructuri critice în Herson
  • Majoritatea ucrainenilor se îndepărtează de cultura rusă, potrivit sondajelor
  • Tot mai mulţi civili sunt răniţi sau îşi pierd viaţa din cauza minelor de teren numeroase şi nedetectate
2995 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 600. Mai multe regiuni ale Ucrainei, atacate cu rachete şi drone de armata rusă / Drone ucrainene au atacat o centrală electrică din Belgorod

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:00 Rusia a lansat 9 bombe aeriene asupra districtului Beryslav din regiunea Herson 

Cinci avioane de atac ruseşti Sukhoi au atacat patru aşezări din districtul Beryslav din regiunea Herson pe 16 octombrie, lansând nouă bombe aeriene ghidate, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Guvernatorul a scris pe canalul său Telegram că se stabilesc detalii privind consecinţele atacului.
 
Oraşul Beryslav se află pe malul vestic al râului Dnipro, controlat de Kiev, în regiunea Kherson, la aproximativ 70 de kilometri est de capitala regională.

UPDATE 21:00 Ministru german: Ajutorul financiar al SUA este "indispensabil" pentru Ucraina

Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a declarat că este esenţial ca SUA să continue să ofere Ucrainei sprijin financiar alături de angajamentul european, calificând ajutorul american drept "indispensabil", a relatat postul german de televiziune ARD.
 
Declaraţia sa vine în contextul în care asistenţa americană pentru Kiev se confruntă cu opoziţia în Congres din partea unei facţiuni dure a Partidului Republican.
 
Deşi o recentă bătălie legislativă a dus la înlăturarea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, Casa Albă a dat asigurări că SUA pot continua să ofere ajutor până când Congresul va reveni în sesiune.

UPDATE 19:00 Zelenski şi Pritzker s-au întâlnit la Kiev şi au discutat despre redresarea sistemului energetic al Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu reprezentanta specială a SUA pentru redresare economică în Ucraina, Penny Pritzker, în timpul vizitei acesteia la Kiev, la 16 octombrie, a anunţat biroul lui Zelenski.
 
Preşedintele i-a mulţumit omologului său american, guvernului american şi poporului american pentru că a oferit Ucrainei asistenţă în domeniul apărării, financiar şi umanitar pentru a rezista războiului de amploare al Rusiei.
 
Zelenski şi Pritzker au discutat despre cum să asigure stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei în 2024, să atragă investiţii private pentru proiecte de reconstrucţie şi să utilizeze activele ruseşti îngheţate ca sursă semnificativă de fonduri pentru redresarea ţării.

UPDATE 17:00 Rusia recunoaşte că cele mai multe dintre dronele sale provin din China

Majoritatea dronelor pe care Rusia le deţine în prezent sunt importate din China, a declarat ministrul rus de finanţe Anton Siluanov, într-o recunoaştere rară.
 
"În prezent, dronele noastre provin în mare parte toate din Republica Populară Chineză", a declarat Siluanov la reuniunea Comisiei pentru buget şi impozite a Dumei de Stat. "Suntem recunoscători partenerilor noştri, dar trebuie să ne dezvoltăm propria bază de resurse şi să alocăm fondurile necesare".
 
Ministrul a declarat că Rusia alocă 60 de miliarde de ruble pentru a stimula producţia internă de drone.
 
"Sarcina este ca, până în 2025, 41% din toate dronele să fie etichetate ca fiind fabricate în Rusia", a explicat ministrul.

UPDATE 16:00 SBU: 57 de colaboratori implicaţi în torturarea ucrainenilor din regiunea Herson au fost identificaţi

O investigaţie a dezvăluit identitatea a 57 de ucraineni care au colaborat cu forţele ruseşti pentru a reţine şi tortura civili locali în regiunea Herson, a raportat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
 
Colaboratorii ar fi fost recrutaţi direct de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), li s-au furnizat arme şi uniforme şi li s-a dat mână liberă pentru a reţine în mod arbitrar locuitorii locali din regiunea Herson.
 
Cei care au fost reţinuţi au fost adesea torturaţi de către forţele ruse şi de colaboratorii lor ucraineni. Potrivit SBU, tortura a inclus utilizarea şocurilor electrice şi privarea prelungită de apă.

UPDATE 14:00 Reprezentantul SUA pentru redresarea economică a Ucrainei este la Kiev

Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru redresare economică în Ucraina, a mers la Kiev luni, a anunţat ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Aceasta este prima vizită a lui Pritzker în Ucraina de la numirea sa în septembrie.

"Un călduros bun venit înapoi la Kiev, doamna secretar Pritzker!". a scris Brink pe X (fostă Twitter), postând o fotografie cu ea şi Pritzker în gara din Kiev.

UPDATE 12:00 A doua misiune de evacuare a cetăţenilor ucraineni din Israel

A doua misiune de evacuare a cetăţenilor ucraineni din Israel a avut loc luni dimineaţă, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Aeronava care a transportat 155 de cetăţeni ucraineni a aterizat luni pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca.

UPDATE 11:50 Mai multe regiuni ale Ucrainei, atacate cu rachete şi drone

Rusia a folosit „arme balistice, rachete aeriene ghidate şi drone de atac" în raidul nocturn care a vizat Ucraina, au anunţat reprezentanţii forţelor aeriene de la Kiev, potrivit Sky News.

Două rachete şi 11 drone Shahed au fost „distruse", au adăugat aceştia.

„Regiunile din nordul şi estul Ucrainei au fost atacate cu rachete, inamicul a direcţionat Shahed-urile în diferite direcţii, în special spre vest", au precizat reprezentanţii forţelor aeriene.

O rachetă balistică Iskander M, o rachetă ghidată KH-59 şi o dronă Shahed au reuşit să treacă de apărarea Ucrainei. Autorităţile militare ucrainene nu au spus dacă în urma atacurilor au fost victime şi pagube.

UPDATE 11:00 Atacurile ruseşti din timpul nopţii au afectat infrastructura energetică şi locuinţe din regiunea Dnipropetrovsk

Atacurile ruseşti din cursul nopţii asupra regiunii Dnipropetrovsk au avariat apartamente, magazine şi alte clădiri civile, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

O rachetă a fost doborâtă de apărarea aeriană a Ucrainei. O alta a lovit zona din jurul capitalei regionale Dnipro, a declarat Lysak, fără a oferi mai multe detalii.

În Nikopol, o serie de magazine şi clădiri au fost avariate de lovituri, precum şi o clădire cu cinci etaje şi mai multe case.

Infrastructura energetică, inclusiv o conductă de gaz şi patru linii electrice, a fost, de asemenea, avariată în atacurile din timpul nopţii, lăsând aproape 1.500 de familii fără electricitate.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 288.630 de soldaţi în Ucraina

Forţele ruse au pierdut 288.630 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Acest număr include 860 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.965 de tancuri, 9.385 de vehicule blindate de luptă, 9.271 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.910 sisteme de artilerie, 814 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 547 de sisteme de apărare aeriană, 318 avioane, 317 elicoptere, 5.280 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 AP: Vizita lui Putin în China semnalează necesitatea sprijinului economic al Beijingului

Preşedintele Vladimir Putin este aşteptat să sosească la Beijing pe 16 octombrie, într-o vizită care semnalează importanţa sprijinului economic chinezesc pentru Rusia, în timp ce aceasta îşi duce războiul împotriva Ucrainei, a relatat Associated Press.

Putin a declarat reporterilor pe 13 octombrie că el şi liderul chinez Xi Jinping vor discuta despre aprofundarea legăturilor economice dintre naţiunile lor în timpul Forumului Belt and Road.

Forumul este menit să evidenţieze activitatea Chinei de construire a infrastructurii în străinătate şi rolul său de lider global.

UPDATE 04:00 Peste 700.000 de dispozitive explozive descoperite în solul ucrainean

Ministerul ucrainean de Interne susţine că echipele sale de geniu au examinat îndeaproape 152.000 de hectare de teritoriu şi au descoperit peste 707.000 de obiecte explozive.

UPDATE 03:00 Rusia îşi întăreşte flota de la Marea Neagră

Două noi fregate navale ruseşti capabile să lanseze până la 20 de rachete de croazieră Kalibr sunt deja în serviciu activ de luptă în Marea Neagră, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 02:00 Ucraina lansează o nouă rută feroviară

O călătorie de la Liov la Varşovia durează aproximativ nouă ore, iar pe noua ruta este de aşteptat să circule zilnic aproximativ 500 de pasageri, potrivit presei poloneze.

UPDATE 01:00 Ruşii bombardează masiv regiunea Doneţk

Cel puţin o persoană a fost ucisă iar alta rănită după ce obuzele ruseşti au lovit în număr mare regiunea Doneţk. Ucrainenii încearcă cu disperare să se apere, dar înregistrează doar un succes limitat.

UPDATE 00:10 Zelenski: Ucraina continuă să-şi evacueze cetăţenii din Israel

Până în prezent, 208 ucraineni, majoritatea femei şi copii, au părăsit Israelul spre România, potrivit ambasadorului Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici