Războiul din Ucraina, ziua 621. Zelenski: Ucraina ia în considerare o nouă strategie militară / Ruşii sunt în ofensivă, dar forţele ucrainene au respins atacul rusesc în cinci sectoare

  • Zelenski: Ucraina ia în considerare o nouă strategie militară
  • Armata ucraineană raportează avarierea unui crucişător rusesc în Crimeea ocupată
  • Ruşii sunt în ofensivă, dar forţele ucrainene au respins atacul rusesc în cinci sectoare
  • Un atac cu rachete ruseşti asupra infrastructurii a rănit trei persoane în regiunea Odesa
5333 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 621. Zelenski: Ucraina ia în considerare o nouă strategie militară / Ruşii sunt în ofensivă, dar forţele ucrainene au respins atacul rusesc în cinci sectoare

Războiul din Ucraina, ziua 621. Zelenski: Ucraina ia în considerare o nouă strategie militară / Ruşii sunt în ofensivă, dar forţele ucrainene au respins atacul rusesc în cinci sectoare

UPDATE Rusia îşi pregăteşte stocuri de rachete în aşteptarea scăderii temperaturilor

Rusia "aşteaptă ca temperatura să scadă sub zero grade" înainte de a lansa atacuri în masă asupra sistemului energetic ucrainean, a declarat Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Serviciului de Informaţii Militare al Ucrainei (HUR), într-un interviu acordat RBC Ucraina.

Atacurile vor începe "atunci când va exista o sarcină mai mare în sistemul nostru energetic", în timpul debutului vremii reci, când consumul de electricitate va atinge vârful. Temperaturile din Kiev sunt în prezent neobişnuit de ridicate pentru acest sezon.

Rusia a început o campanie de atacuri în masă asupra sistemului energetic ucrainean anul trecut, la 10 octombrie, şi a continuat să vizeze sistemul energetic până în primăvară, aducând reţelele de încălzire şi de electricitate la un colaps aproape total.

În acest an, Rusia speră la un efect şi mai distructiv, lovind "toate punctele critice ale sistemului energetic" într-un val de atacuri, a declarat Skibitskyi.

UPDATE Industria de apărare a Ucrainei confirmă producţia în masă de drone ucrainene cu rază lungă de acţiune

Ucraina a lansat producţia în masă de drone kamikaze cu o rază maximă de acţiune de 1.000 de kilometri, a declarat pentru Ukrainska Pravda Herman Smetanin, şeful concernului de stat ucrainean al industriei de apărare, cunoscut anterior sub numele de Ukroboronprom.
 
Producţia este realizată în cooperare cu parteneri străini, iar armata ucraineană comandă deja dronele pentru operaţiunile sale, potrivit lui Smetanin.
 
În interviul din Ukrainska Pravda, Smetanin a mai spus că o parte din bugetul din 2024 pentru industria de apărare a Ucrainei va fi cheltuită pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie de muniţie.

UPDATE Atacuri ruseşti soldate cu un mort şi 19 răniţi în Ucraina

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis un civil şi au rănit 19 în ultimele 24 de ore, au raportat autorităţile regionale.
 
Rusia a vizat în total 10 regiuni ucrainene - Harkov, Zaporojie, Sumy, Cernihiv, Mykolaiv, Lugansk, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk şi Doneţk. În ultimele patru regiuni au fost raportate victime.
 
Loviturile artileriei ruseşti asupra districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, la 5 noiembrie, au ucis un bărbat de 77 de ani şi au rănit doi bărbaţi de 30 şi 58 de ani, potrivit guvernatorului Serhii Lysak.
 
Atacurile ruseşti împotriva regiunii Herson în ultimele 24 de ore au rănit opt persoane, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin la începutul zilei de 6 noiembrie. Trupele ruse au lansat 132 de lovituri împotriva regiunii sudice, folosind mortiere, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, tancuri, drone şi aviaţie, potrivit lui Prokudin.

UPDATE Atac aerian la Odesa. Cinci persoane au fost rănite, un muzeu de artă a fost avariat

Cinci oameni au fost răniţi, iar un muzeu de artă şi mai multe camioane cu cereale au fost avariate în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşului Odesa din sudul Ucrainei, potrivit Reuters.

Dronele lansate de ruşi au lovit mai multe zone din Odesa, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE Rusia a pierdut 305.970 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 305.970 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.
 
Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.288 de tancuri, 9.958 de vehicule blindate de luptă, 9.744 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.389 de sisteme de artilerie, 867 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 570 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.554 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE Kiev: Raid rusesc la Odesa, cel puţin 5 răniţi

„Forţele ruse au atacat Odesa, rănind cinci locuitori”. Guvernatorul regiunii Odessa, Oleh Kiper, a raportat acest lucru prin Telegram, scrie Kyiv Independent. „Toate cele cinci victime au fost spitalizate cu răni de schije”, a spus Kiper.

/////////////////////////////////

Armata ucraineană ia în considerare diferite opţiuni pentru a „avansa mai repede” şi a lovi Rusia „pe neaşteptate”, a declarat preşedintele Volodomir Zelenski pentru NBC News.

Răspunzând la întrebarea dacă Ucraina are în vedere o schimbare de strategie în război, Zelenski a declarat: "Armata noastră vine cu planuri diferite, cu operaţiuni diferite pentru a avansa mai repede şi pentru a lovi Federaţia Rusă pe neaşteptate".

"Dar cu mâinile goale este imposibil. Este imposibil de făcut fără arme, fără armele adecvate", a spus Zelenski, referindu-se la lipsa de echipament militar necesar Ucrainei pentru a efectua operaţiuni. 

În timpul interviului, Zelenski a recunoscut că progresele Ucrainei au fost lente şi că a existată "oboseală" pe măsură ce războiul se prelungeşte, dar a spus că armata ucraineană este în continuare mai motivată decât cea rusă.

De asemenea, preşedintele ucrainean a respins sugestiile recente ale comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, potrivit cărora războiul a ajuns într-un impas.

Într-un interviu şi un articol de opinie publicat în The Economist la 1 noiembrie, Zalujnîi a declarat că războiul riscă să treacă într-o etapă "poziţională", afirmând că ultima etapă a războiului este caracterizată de "lupte statice şi de uzură" care vor permite Rusiei să îşi restabilească puterea militară.

Interviul şi articolul de opinie al comandantului-şef au oferit o viziune sobră asupra stării războiului, referindu-se la situaţia actuală ca fiind un "impas" - o evaluare pe care preşedintele ucrainean a spus că nu o împărtăşeşte.

Comentariile vin la cinci luni după ce armata ucraineană şi-a început mult aşteptata contraofensivă. Concentrată pe mai multe axe din estul şi sudul ţării, operaţiunea de amploare a adus câştiguri limitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici