Războiul din Ucraina, ziua 665. Zelenski spune că armata ucraineană va primi noi sisteme Patriot în această iarnă / Rusia foloseşte o nouă armă cu gaz împotriva trupelor ucrainene

  • Casa Albă speră ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată în ianuarie.
  • Procurorul general german vrea să confişte peste 780 de milioane de dolari din fonduri ruseşti.
  • Putin: Trebuie luate măsuri severe împotriva "agenţilor străini" care ajută Ucraina şi destabilizează Rusia.
  • Ucraina va primi mai multe sisteme noi de apărare antiaeriană Patriot în această iarnă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, fără a dezvălui numărul acestora.
  • Dronele ruseşti aruncă gaz caustic şi inflamabil asupra trupelor ucrainene pentru a semăna panică înainte de bombardamentele convenţionale pe frontul de sud, scrie CNN.
  • Zelenski: Armata ucraineană vrea să mobilizeze 500.000 de oameni în plus / Este o chestiune "sensibilă" şi costisitoare
6163 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 665. Zelenski spune că armata ucraineană va primi noi sisteme Patriot în această iarnă / Rusia foloseşte o nouă armă cu gaz împotriva trupelor ucrainene

UPDATE Casa Albă speră ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată în ianuarie

Casa Albă speră că Congresul va aproba în ianuarie o cerere de finanţare care conţine 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a menţine sprijinul acordat Kievului în contextul invaziei Rusiei, a declarat pe 20 decembrie purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.

UPDATE Rusia se deplasează până la 2 km în apropiere de Avdiivka în 2 luni şi pierde 20.000 de soldaţi

Forţele ruse au avansat între un kilometru şi jumătate şi doi kilometri în unele zone din sectorul Avdiivka, cu preţul a aproximativ 20.000 de morţi şi răniţi în ultimele două luni, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Tavria, la 20 decembrie.

UPDATE SBU îl pune pe oligarhul rus Mihail Fridman pe lista persoanelor căutate

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a adăugat pe magnatul de afaceri ruso-israelian Mihail Fridman pe lista persoanelor căutate în Ucraina, potrivit site-ului Ministerului de Interne.

UPDATE Lovitura rusă asupra regiunii Dnipropetrovsk a provocat rănirea a două persoane

Cele două victime, în vârstă de 21 şi 22 de ani, ar fi fost rănite în urma unui atac cu dronă împotriva oraşului Nikopol. Acestea nu au necesitat spitalizare, a precizat Lysak.

UPDATE Ucraina primeşte peste 160 de milioane de dolari sub formă de granturi din partea UE pentru eforturile de redresare

"Fondurile nerambursabile vor sprijini măsurile prioritare de refacere a infrastructurii critice afectate de agresiunea rusă, şi anume transporturile, instalaţiile şi serviciile comunale, infrastructura socială şi zonele rezidenţiale", a comentat ministrul de finanţe, Serhii Marchenko.

UPDATE Ministru: Ucraina a produs deja 50.000 de drone FPV în decembrie

Dronele FPV sunt ieftine de fabricat şi pot fi pilotate cu precizie spre ţinte. Ele au capacitatea de a distruge echipamente militare mult mai scumpe. 

"Armata de drone" din Ucraina este o iniţiativă comună a Ministerului pentru Transformare Digitală şi a platformei guvernamentale de strângere de fonduri UNITED24. A fost lansată în iulie 2022, avându-l ca ambasador al iniţiativei pe actorul Mark Hamill, din Star Wars.

UPDATE Procurorul general german vrea să confişte peste 780 de milioane de dolari din fonduri ruseşti

Dacă acest plan se va concretiza, ar marca o schimbare în poziţia Germaniei faţă de activele ruseşti pe care le deţine, deoarece în prezent Germania a îngheţat doar fondurile aparţinând persoanelor şi companiilor sancţionate.

UPDATE Sondaj: Majoritatea ucrainenilor ar dezaproba demisia lui Zaluzhnyi

O majoritate covârşitoare (72%) dintre ucraineni ar dezaproba demisia comandantului-şef Valerii Zaluzhnyi şi doar 8% consideră că există neînţelegeri serioase între acesta şi preşedintele Volodymyr Zelensky, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS), publicat la 20 decembrie.

UPDATE Putin: Trebuie luate măsuri severe împotriva "agenţilor străini" care ajută Ucraina şi destabilizează Rusia

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că trebuie să existe o reacţie "severă" împotriva serviciilor de informaţii străine care sprijină "direct" Ucraina şi care încearcă să "destabilizeze situaţia socio-politică din Rusia", într-un discurs video publicat pe site-ul Kremlinului la 20 decembrie.

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au rănit 16 persoane, inclusiv 4 copii

Rusia a atacat oblastul de 82 de ori, folosind artilerie, mortiere, drone, avioane, tancuri şi sisteme de rachete cu lansare multiplă.

UPDATE Statul Major General: Rusia foloseşte obuze nord-coreene defecte şi de slabă calitate

Statul Major General a declarat că acest lucru pare să se întâmple cu trupele ruseşti din Grupul Dnipro, sub comanda generalului-colonel Mihail Teplinski, care operează în sudul Ucrainei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 349.190 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 890 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

UPDATE ONU condamnă încălcările drepturilor omului în teritoriile ocupate

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie actualizată de condamnare a încălcărilor drepturilor omului de către Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a anunţat ministrul de externe Dmytro Kuleba la 19 decembrie.

UPDATE Zelenski: Armata ucraineană vrea să mobilizeze 500.000 de oameni în plus / Este o chestiune "sensibilă" şi costisitoare

Armata ucraineană vrea să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus, a dezvăluit preşedintele Volodomir Zelenski, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de doi ani.

UPDATE Casa Albă: Rusia, China şi Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile

Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile  pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.

În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei.

"Credem în continuare că această ordine bazată pe reguli contează şi că există anumite naţiuni care ar dori să acţioneze în moduri potrivnice acestei ordini", a comentat Kirby.

"De aceea, preşedintele a lucrat, la rândul său, pentru a consolida alianţele şi parteneriatele noastre în Indo-Pacific".

UPDATE CNN: Rusia foloseşte o nouă armă cu gaz împotriva trupelor ucrainene pe front

Dronele ruseşti aruncă gaz caustic şi inflamabil asupra trupelor ucrainene pentru a semăna panică înainte de bombardamentele convenţionale pe frontul de sud, scrie CNN.

Convenţiile internaţionale interzic utilizarea agenţilor chimici în război. Ucraina a acuzat anterior Rusia că a folosit arme chimice interzise.

Nouă atacuri cu gaz au fost raportate în apropiere de Orikhiv, în regiunea Zaporojie în ultimele săptămâni, soldate cu un mort, a declarat pentru CNN un medic ucrainean.

Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat pentru postul de ştiri că substanţa folosită a fost o formă de gaz CS, o componentă definitorie a gazului lacrimogen, folosit în mod obişnuit ca agent de control al revoltelor.

Substanţa provoacă iritaţii semnificative ale ochilor, gurii, plămânilor şi pielii, iar utilizarea sa în război este interzisă în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind armele chimice.

Doi soldaţi ucraineni care au supravieţuit atacului cu gaz au declarat pentru CNN că substanţa s-a aprins în tranşeele lor.

"Şanţul era în flăcări. Acest gaz arde, te orbeşte, nu mai poţi respira. Nu am avut nici măcar o secundă".

Se pare că cei doi militari au suferit arsuri şi vânătăi la nivelul feţei, gurii şi gâtului ca urmare a expunerii.

Oleksandr Tarnavskyi a declarat în august că forţele ruse au tras cu muniţie care conţinea o substanţă chimică, probabil cloropicrină.

Contactul cu cloropicrina, folosită în mod obişnuit în timpul Primului Război Mondial, provoacă iritaţii grave ale pielii, ochilor şi, dacă este inhalată, ale organelor interne.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Apărarea aeriană este de o importanţă vitală în condiţiile în care Rusia a început să îşi intensifice atacurile împotriva oraşelor şi infrastructurii ucrainene, reluând strategia sa din iarna precedentă.

"Aş dori să le mulţumesc partenerilor noştri şi Forţelor noastre aeriene din Ucraina. Consolidarea apărării aeriene este foarte importantă", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă.

"Această iarnă este diferită, cu pierderi şi provocări. Dar devenim mai puternici. Am avut o călătorie de afaceri serioasă. Mai multe sisteme Patriot noi vor fi în Ucraina pentru a ne proteja ţara în timpul iernii".

Ucraina a primit două sisteme Patriot de la SUA şi Germania în primăvară şi încă unul din Germania săptămâna trecută.

Zelenski a mai spus că se aşteaptă la un sistem suplimentar de la Berlin, subliniind sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru Kiev.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici